عهدشکنان آمریکایی نگران سرنوشت انتخابات در ایران(خبر ویژه)
این اندیشکده در تحلیلی نوشت: «انتخابات ریاستجمهوری ایران به دلیل سانحه بالگرد ابراهیم رئیسی در ۲۸ ژوئن برگزار میشود. براساس قانون اساسی ایران، انتخابات زودهنگام برای جانشین باید ظرف ۵۰ روز پس از فوت یا استعفای رئیسجمهور قبلی برگزار شود. از پنج کاندیدای اصولگرا، محمدباقر قالیباف ۶۲ ساله، سرتیپ بازنشسته سپاه پاسداران انقلاب اسلامی،، شهردار سابق تهران و رئیس فعلی مجلس، سه بار نامزد ریاستجمهوری شده است. علیرضا زاکانی، ۵۸ ساله، شهردار فعلی تهران است. او چهار دوره نماینده مجلس بود.
وی همچنین نامزد انتخابات ریاستجمهوری ۱۳۹۲ و ۱۳۹۶ بود، اما هر بار از سوی شورای نگهبان فاقد صلاحیت بود. یکی دیگر از نامزدهای اصولگرا، سعید جلیلی، ۵۸ ساله، مذاکرهکننده ارشد سابق هستهای ایران و دبیر شورایعالی امنیت ملی و همچنین معاون سابق وزیر امور خارجه در امور اروپا و ایالات متحده است. وی پای راست خود را در دهه ۱۳۶۰ در جنگ ایران و عراق از دست داد از او بهعنوان یک چهره تندرو یاد میشود، زیرا بهعنوان مذاکرهکننده هستهای، بهطور گستردهای به دلیل ارجاع پرونده هستهای ایران به شورای امنیت سازمان ملل مقصر شناخته میشود.
کاندیدای غافلگیرکننده مسعود پزشکیان ۶۹ساله است. او اصلاحطلب است و پنج دوره نماینده مجلس بوده است. وی در دولت دوم سیدمحمد خاتمی، رئیسجمهور سابق و اصلاحطلب، وزیر بهداشت بود. او از خانوادهای سرشناس در استان آذربایجان غربی در شمال غربی ایران است.
وی در جریان قیام (آشوب) در تیرماه ۱۳۷۸ بهعنوان رئیس دانشکده پزشکی دانشگاه تبریز در دفاع از دانشجویان سخنرانی کرد. وی همچنین پس از درگذشت مهسا امینی، انتقاداتی را به مدیریت این موضوع مطرح کرد.
بسیاری بر این باورند که قالیباف نامزد مورد نظر است. در سال ۲۰۰۵ نیز شایعه شده بود که قالیباف کاندیدای مورد نظر خواهد بود، اما حمایتهای پشت صحنهای که او دریافت میکرد ناگهان پس گرفته شد. حضور گسترده مردم تنها در صورتی امکانپذیر است که طبقه متوسط، جوانان و آنچه در ایران به عنوان اقشار خاکستری جامعه یاد میشود- کسانی که معمولاً سکوت میکنند اما به دلایل مختلف رای دادن یا رای ندادن را انتخاب میکنند- تصمیم به رای دادن بگیرند. شکی نیست که اکثریت بسیار زیادی از مردم ایران از نخبگان تندرو حمایت نمیکنند. آنها خشم خود را با ماندن در خانه در سه انتخابات سراسری گذشته مجلس و ریاستجمهوری نشان دادند. اگر پزشکیان انتخاب شود سیاست خارجی ایران لحن معتدلتری به خود خواهد گرفت، روابط با اتحادیه اروپا و همکاری با آژانس در رابطه با برنامه هستهای ایران بهبود خواهد یافت و در داخل، یک دولت بسیار شایستهتر بر سر کار خواهد آمد.» انتشار این تحلیل در حالی است که پیش از این، خبرگزاری آمریکایی بلومبرگ نوشته بود: «انتخابات ایران در بحبوحه شرایط بحرانی خاورمیانه برای واشنگتن مهم است و آمریکا با دقت، انتخابات ایران را زیر نظر گرفته است. پیشبینیهای عمومی بر این اساس است که یک نامزد تندرو یا محافظهکار برنده این انتخابات شود. این در حالی است که همزمان با جنگ غزه و بحران در خاورمیانه، دولت ایالات متحده آمریکا با دقت فرآیند انتخابات را در ایران دنبال میکند. آمریکا، در شرایطی که خصومتها با تهران به دلیل جنگ اسرائیل و حماس در غزه و همچنین پرونده برنامه هستهای ایران تشدید شده، با دقت نتایج این انتخابات را دنبال میکند. میانهروها و اصلاحطلبها شانس بسیار کمی در انتخاباتهای ایران داشتند و لیست نهائی نامزدها نشان میدهد که تا چه اندازه از نفوذ و اثرگذاری آنها در قدرت کاسته شده است».