چین آزمایش بزرگترین ناو هواپیمابر خود را آغاز کرد
سرویس خارجی-
رسانههای چین روز چهارشنبه گزارش دادند که آزمایشهای دریایی تازهترین و بزرگترین ناو هواپیمابر این کشور به نام «فوجیان» آغاز شده است. رسانهها این رزمایش را در واقع قدرتنمایی پکن در مقابل واشنگتن تفسیر کردهاند.
جمعیت میلیاردی چین، احتمال تبدیلشدن این کشور به قدرت بلامنازع جهان در حوزههای نظامی و اقتصادی تا سال ۲۰۵۰ و نیز نقش میانجیگرانه و افزایش وزن سیاسی پکن در روابط بینالمللی آمریکا را به شدت نگران کرده است. رقابت بین آمریکا و چین در حوزههای مختلف موضوع جدیدی نیست و به دههها پیش برمیگردد، اما اوج این تنش از دوره «دونالد ترامپ» و جنگ تعرفهها، وقایع در پی آن آغاز شد. بسیاری از ناظران بر این باورند که از منظر نظامی نیز چین تا سال ۲۰۴۹ به یک قدرت نظامی در سطح جهان تبدیل خواهد شد. به نوشته «انستیتو بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم» (سیپری)، اگرچه پکن همواره در گزارشهای رسمی خود، این دادهها را انتشار میدهد اما برآوردهایی که غربیها درباره حمایت مالی چین از نیروهای مسلح خود دارند، به طور چشمگیری بیشتر از آمار انتشار یافته از سوی دولت چین است.
شینهوا نوشت که فوجیان حدود ساعت هشت صبح دیروز به وقت محلی لنگرگاه «جیاننان» در شانگهای را ترک کرد. شینهوا افزود که در این آزمایش «ثبات و قابلیت توان رانشی و سامانههای الکترونیکی» فوجیان سنجیده خواهد شد. فوجیان پس از «لیائونینگ» و «شاندونگ» سومین ناو هواپیمابر چین و بزرگترین کشتی نیروی دریایی این کشور است. ناو هواپیمابر فوجیان که برای اولینبار در ژوئن ۲۰۲۲ (خرداد- تیر ۱۴۰۱) از آن رونمایی شد، کاملا به صورت داخلی طراحی و ساخته شده است. این ناو هواپیمابر بزرگتر و به لحاظ فناوری پیشرفتهتر از شاندونگ (رونمایی شده در ۲۰۱۹) و لیائونینگ است که چین در سال ۱۹۹۸ از اوکراین خرید و آن را بازطراحی کرد. به غیر از ناوهای هواپیمابر کلاس فورد (یک کلاس جدید از ناوهای هستهای توسعهیافته برای نیروی دریایی آمریکا)، فوجیان تنها ناو هواپیمابر در جهان خواهد بود که مجهز به آخرین سامانه الکترومغناطیسی پرتاب هواپیما است.
توسعه ناو هواپیمابر «فوجیان» در راستای برنامه چین برای تقویت ارتش این کشور، یکی از محوریترین برنامههای رئیسجمهور چین برای تبدیل کردن پکن به یک قدرت نظامی برجسته در منطقه و تبدیل نیروی دریایی چین به یک به اصطلاح «نیروی دریایی آبهای آبی» که قادر به قدرتنمایی در فواصل خیلی دورتر از سواحل چین باشد، است. نام این ناو برگرفته از استانی در چین است که روبهروی جزیره تایوان واقع است. این ناو به فنآوریهای پیشرفتهای همچون پرتابگرهای الکترومغناطیس پیشرفته مجهز است. روزنامه انگلیسی «چاینا دیلی» به نقل از نیروی دریایی چین نوشت، آزمایش دریایی ناو هواپیمابر فوجیان با هدف ارزیابی ثبات و قابلاتکا بودن عملکرد سامانههای پیشران و برق الکتریک این ناو انجام شد. این آزمایش همچنین همزمان با بروز تنشی دیگر میان کشتیهای فیلیپین و چین در دریای چین جنوبی اتفاق افتاد.
آیا آمریکا در حال واگذاری منطقه هند و آرام است؟
خبر دیگر آنکه نشریه نشنالاینترست با نگاهی به برنامه تأمین مالی نظامی خارجی آمریکا که سرمایهگذاری چندانی برای راهبرد اخیر آمریکا در منطقه هند و آرام در نظر ندارد، آینده واشنگتن را در این منطقه و در رقابت راهبردی با پکن، زیر سؤال برد. به گزارش ایرنا، «جاناتان جی واچتل»، افسر منطقه خارجی نیروی دریایی آمریکا و استراتژیست نیروی دریایی این کشور، مینویسد: سال ۲۰۱۱، دولت باراک اوباما یک «محور راهبردی» برای تغییر جهت به سوی شرق آسیا و دور شدن از خاورمیانه برای کشورش معرفی کرد. حدود یک دهه بعد یعنی در اکتبر ۲۰۲۲، کاخسفید در دوره ریاستجمهوری جو بایدن رئیسجمهور سابق آمریکا «راهبرد امنیت ملی» را منتشر کرد که در آن آمده بود: هیچ منطقهای برای جهان و عموم آمریکاییها بیش از منطقه هند- آرام حائز اهمیت نخواهد بود. در «قانون مجوز دفاع ملی ۲۰۲۴»، کنگره هدف خود را «تقویت ائتلافها و مشارکتهای نظامی آمریکا در منطقه هند- آرام برای افزایش مزیت نسبی واشنگتن در رقابت راهبردی با جمهوری خلق چین» اعلام کرد. «شی جینپینگ»، رئیسجمهور چین، بارها افزایش آمادگی جنگی و پیشرفتهای فناوری پیش از صدمین سالگرد تأسیس ارتش خلق چین در سال ۲۰۲۷ را خواستار شده است. برخی از افسرهای نظامی آمریکا پیشتر مدعی شدند که چین تا آن سال یک حمله نظامی برای گرفتن تایوان را آغاز میکند.