گزارش مؤسسات غربی دروغ نفتی نماینده سابق مجلس را برملا کرد
درحالی یکی از نمایندههای سابق مجلس ادعا کرده ایران نفت خودش را به حراج گذاشته است که حتی رسانههای غربی نیز به کاهش رقم تخفیف و در نتیجه افزایش درآمدهای نفتی ایران اذعان کردهاند.
به گزارش خبرگزاری فارس، «ما نفت نمیفروشیم بلکه مال دزدی را به حراج گذاشتهایم»، این اظهارنظر «غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی» نماینده سابق مجلس و البته ردصلاحیت شده در دوره فعلی است که در روزهای گذشته در فضای مجازی به خصوص در رسانههای فارسیزبان فراگیر شده است.
وی در توجیه ادعای خود ادامه میدهد که بعد از جنگ اوکراین و اعمال سقف قیمت 60 دلاری برای صادرات نفت روسیه، روسها نفت خود را زیر قیمت 60 دلار میفروشند و برای نفت ایران این قیمت پایینتر است.
اذعان مؤسسات غربی به شکست سقف قیمت 60 دلار
اما آنچه این فارغالتحصیل رشته عمران در گرایش خاک در تحلیل بازار جهانی نفت توجه نکرده؛ این است که سیاست سقف قیمتی غرب در مقابله با روسیه کاملا شکست خورده به طوری که در رسانهها و مؤسسات غربی نیز بارها به این موضوع اذعان شده است.
به عنوان مثال خبرگزاری رویترز در ماه مارس (اسفند) سال جاری میلادی در گزارشی تیتر زد: «فقط کاهش قیمت نفت میتواند ولادیمیر پوتین را متوقف کند» و مینویسد که اکنون نفت اورال روسیه بشکهای 71 دلار صادر میشود که بالاتر سقف قیمت 60 دلار است. رقمی که البته در ماه سپتامبر (شهریور) به حدود 84 دلار رسید. در واقع فقط اگر قیمت جهانی نفت کاهش یابد، اروپاییها میتوانند خوششانس باشند.
همچنین رویترز با استناد به گزارش بانک مرکزی روسیه اشاره میکند که روسها تقریبا همه نفت خود را بالاتر از سقف قیمت فروختهاند و اعمال سقف قیمت تنها باعث شده که نفتکشهای بیشتری به ناوگان سایه روسیه بپیوندند.
رقابت ایران و روسیه به حداقل رسید
اما در کنار اذعان همه مؤسسات خارجی بر ناکارآمدی سیاست سقف قیمت، باید توجه داشت که در حال حاضر مقصد اصلی صادرات نفت ایران پالایشگاههای خصوصی چین است.
در بازار چین نیز روسها در بازار رسمی پالایشگاههای دولتی این کشور حضور دارند، در نتیجه رقابت ایران و روسیه به دلیل تفکیک بازارها به حداقل ممکن رسیده است.
هر چند در شرایط تحریم و به دلیل ایجاد ریسک، هزینه صادرات نفت ایران در قالب تخفیف بیشتر میشود اما این رقم به هیج وجه به معنای حراج نیست، به گونهای که حتی خبرگزاری رویترز نیز در یک عقبنشینی منطقی، رقم تخفیف هر بشکه نفت ایران را در حدود پنج و نیم الی شش و نیم دلار و حتی در برخی معاملات به میزان چهار و نیم دلار تخمین میزند.
با توجه به قیمت 83 دلاری نفت ایران، این میزان تخفیف کمتر از 10 درصد و حتی نزدیک پنج درصد از بهای نفت کشور میباشد که در شرایط بازار امری طبیعی است کمااینکه کشورهای غیرتحریمی نیز در برهههایی حاضر به ارائه تخفیف برای افزایش فروش و درآمدزایی نفتی شدهاند.
درآمد 36 میلیارد دلاری ایران از فروش نفت
نکته جالب اینکه این نماینده اسبق مجلس ادعا میکند که درآمد سالانه نفت ایران 22 میلیارد دلار است درحالی که این رقم بر اساس برخی برآوردها بیش از 40 میلیارد دلار است.
البته کافی است که به آمار گمرک ایران مراجعه کنیم که بر مبنای آن درآمد نفتی کشور در سال 1402 معادل 35 میلیارد و 870 میلیون دلار بوده است. ظاهرا آقای نماینده سابق علاوهبر مراجع خارجی، حتی آمار داخلی را نیز به درستی بررسی نمیکند.