kayhan.ir

کد خبر: ۲۸۱۹۱۸
تاریخ انتشار : ۰۲ بهمن ۱۴۰۲ - ۲۱:۳۷

اخبار ویژه

 
 
حمله بالستیکی به عین‌الاسد تلافی حمله اسرائیل به سوریه بود
برد کوپر به آسوشیتدپرس گفت: ایران در حملات شبه‌نظامیان حوثی یمن به کشتی‌ها در طول جنگ اخیر در غزه، به صورت خیلی مستقیم دخالت دارد.
به گزارش رادیو فردا، «او حاضر نشد به این پرسش پاسخ دهد که آیا جمهوری اسلامی حملات انفرادی حوثی‌ها در دریای سرخ و خلیج عدن را هدایت کرده‌، اما اذعان کرد حملات مربوط به ایران از تهدیدهای پیشین که محدود به خلیج‌فارس و تنگه هرمز بود به آب‌های سراسر خاورمیانه گسترش یافته است».
رادیو فردا می‌افزاید: حوثی‌ها یک گروه شبه‌نظامی شیعه هستند که از سال ۲۰۱۴ صنعا، پایتخت یمن، را در کنترل خود دارند و از سال ۲۰۱۵ با ائتلاف تحت رهبری عربستان در جنگ هستند. این گروه از دو ماه پیش و در حمایت از حماس که با اسرائیل در حال جنگ است، دست‌کم ۳۴ حمله به کشتی‌ها از طریق آبراه‌های منتهی به کانال سوئز انجام داده است. منابع اعلام کردند که در حملات مشترک هوائی آمریکا و انگلیس علیه اهداف متعلق به حوثی‌ها، تاکنون بیش از ۷۵ نفر کشته شده‌اند.
برد کوپر، ضمن اشاره به «گسترش تهدید نیروهای نیابتی ایران و توزیع تسلیحات این کشور از دریای سرخ تا آن سوی اقیانوس هند» گفت: ایالات متحده، ایران را مسئول حملات اخیر هواپیماهای بدون سرنشین به کشتی‌ها می‌‌داند. ایران آشکارا تأمین مالی و مجهز می‌کند و به آن‌ها آموزش می‌دهد.»
گفتنی است چند روز قبل هم خبرگزاری رویترز مدعی حضور مشترک فرماندهان سپاه پاسداران و حزب‌الله لبنان در یمن و کمک به عملیات انصارالله یمن علیه کشتی‌های اسرائیل و آمریکا در دریای سرخ شد.
رویترز ادعا کرده بود: ایران که حوثی‌ها را مسلح کرده، به آنها آموزش مالی داده و از آنها حمایت مالی می‌کند، در پی آغاز جنگ غزه، کمک‌های نظامی خود به شبه‌نظامیان حوثی را افزایش داده است. ایران، پهپادهای پیشرفته، موشک‌های کروز ضدکشتی، موشک‌های بالستیک دقیق و موشک‌های میان‌برد در اختیار حوثی‌ها قرار داده که در همبستگی با فلسطینی‌ها در غزه شروع به هدف قرار دادن کشتی‌های تجاری کرد‌ه‌اند. فرماندهان ایرانی یک مرکز فرماندهی در صنعا برای حملات دریای سرخ ایجاد کرده‌اند. 
در همین حال، جان فاینر، معاون مشاور امنیت ملی کاخ سفید در گفت‌وگو با شبکه ای‌بی‌سی عنوان کرد: آمریکا حمله موشکی آخرهفته شبه‌نظامیان وابسته به جمهوری اسلامی به پایگاه نیروهای آمریکایی در عراق را بسیار جدی می‌گیرد و پاسخ آن در صورت لزوم داده خواهد شد.
فاینر درباره حمله روز شنبه به پایگاه عین‌الاسد گفت: این حمله آن هم با استفاده از موشک‌های بالستیک، بسیار جدی و یک تهدید واقعی بود.
به گزارش صدای آمریکا، سنتکام تایید کرده: حدود ساعت ۶:۳۰ بعد از ظهر شنبه، چندین موشک بالستیک و راکت توسط شبه‌نظامیان به سمت پایگاه عین‌‌‌‌الاسد شلیک شد. بیشتر موشک‌ها توسط پدافند رهگیری شدند، اما چند موشک‌ به پایگاه برخورد کرد که در پی آن تعدادی از نیروهای آمریکایی احتمالا دچار آسیب‌های مغزی شدند.
هرچند به گفته ارتش آمریکا بیشتر موشک‌های شلیک شده به این پایگاه توسط سامانه‌های پدافند ‌هوایی رهگیری شدند، اما کاربرد موشک‌های بالستیک نشان‌دهنده افزایش سطح حملاتی است که قبلا با موشک‌ها و پهپادهای با فناوری پایین‌تر انجام می‌شد.
صدای آمریکا می‌افزاید: از اواسط اکتبر گذشته، اندکی بعد از حمله حماس به اسرائیل و آغاز جنگ در غزه، ده‌ها حمله به حدود 2500 نیروی آمریکایی در عراق و ۶۰۰ سرباز در سوریه صورت گرفته است. حمله به عین‌الاسد ساعاتی پس از حملات منتسب به اسرائیل به یک ساختمان محل سکونت اعضای سپاه پاسداران در دمشق سوریه انجام شد که در نتیجه آن، پنج تن کشته شدند.
 
حیرت نشریه تخصصی دریایی از قدرت تهاجمی یمن در دریای سرخ 
«ناوال‌نیوز»، رسانه تخصصی فعال در زمینه آخرین اخبار و رویدادهای دریایی تاکید کرد: تاکنون هیچ کشتی‌ای در حملات یمنی‌ها در دریای سرخ و تنگه باب‌المندب غرق نشده است؛ احتمالا به این دلیل که آنها نمی‌خواهند کشتی‌ها را غرق کنند وگرنه اگر بخواهند می‌توانند ضربات را طوری تنظیم کنند که کشتی‌ها را غرق کند.
به گزارش عصر ایران، وبگاه ناوال‌نیوز، 9 درس مهم از حملات انصارالله یمن به کشتی‌های تجاری مرتبط با اسرائیل در دریای سرخ را مورد بررسی قرار داده و نوشت: بیشتر حملات در دریای سرخ توسط جنبش حوثی در یمن بوده است، اما برخی از آنها را می‌توان مستقیما به ایران نسبت داد و هیچ شکی وجود ندارد که ایران دست‌کم به حوثی‌ها کمک می‌کند. تاکنون هیچ کشتی غرق نشده است، اگرچه چندین کشتی مورد اصابت قرار گرفته‌اند و تأثیر آن بر کشتیرانی جهانی قابل‌توجه بوده است. تا اینجای کار می‌توان به 9 درس و نکته مهم درباره حملات یمنی‌ها در دریای سرخ اشاره کرد.
1- موشک‌های بالستیک ضد کشتی مدولار. ایران بیش از 10 سال پیش نسخه ضد کشتی موشک بالستیک فاتح-110 خود را توسعه داد. این توسعه شامل نصب یک جست‌وجوگر الکترواپتیکی/ مادون قرمز بود. این موشک‌ها کوچک‌تر، کندتر و برد کوتاه‌تر از موشک‌های مشابه چینی خود هستند، اما همچنان قوی هستند. در 2 سال گذشته شاهد انبوهی از این طرح‌ها بوده‌ایم که به نظر می‌رسد همه از یک جست‌وجوگر استفاده می‌کنند. بزرگ‌ترین و به احتمال زیاد پیچیده‌ترین نوع از این موشک‌ها،  رعد-500 است که حوثی‌ها آن را «تانکیل» می‌نامند. بُرد و کلاهک این موشک‌ها متفاوت است اما همگی یک تهدید واقعی هستند.
2- موشک‌های کروز ساده شده و کم‌هزینه. ایران توانست موشک کروز هواپایه روسی به نام (AS-15 KENT) را Kh-55 را معکوس کند. به دنبال این، یک نسخه ساده و کوچک ساخته شد که می‌توانست از یک موتور توربوجت تجاری مشابه موتور هواپیماها استفاده کند. این طرح در اختیار یمنی‌‌ها قرار گرفت. این موشک‌ها به انصارالله قابلیت حمله زمینی دوربرد بسیار کم‌هزینه، اما با کلاهک کوچک‌تر می‌دهد و همان‌طور که انتظار می‌رود در زرادخانه حوثی‌ها، یک نسخه ضد کشتی نیز وجود دارد. 
3- استفاده از پهپادها. پهپاد شاهد، کارایی خود را در جنگ اوکراین نشان داده. آنها خطرناک‌تر از آن هستند که نادیده گرفته شوند. ایران نشان داده که می‌تواند کشتی‌ها را حتی در بُردهای باورنکردنی هدف قرار دهد. حداقل 2 کشتی مورد اصابت قرار گرفته‌اند، یکی در بُرد بسیار زیاد. آنها در برابر کشتی‌های تجاری یک نگرانی واقعی هستند و روزبه‌روز عملکردشان بهتر می‌شود.
4- هیچ جای دریا امن نیست. مکان‌یابی و شناسایی کشتی‌هایی که مکان خود را در AIS (سیستم شناسایی خودکار) مخابره نمی‌کنند دشوارتر است. این امر به ویژه برای افرادی که به هوش منبع باز (OSINT) متکی هستند صادق است. اما اثربخشی «تاریک شدن» در برابر یک دشمن مصمم که پهنه آبی را با دقت رصد کرده و ابزارهای مختلف و پیچیده‌ای دارد، محدود است. کشتی‌ها نمی‌توانند به راحتی حضور خود را پنهان کنند.
5- کشتی‌های تجاری در برابر حملات موشکی ایمن‌تر هستند. کشتی‌های تجاری مدرن با در نظر گرفتن قابلیت بقا ساخته می‌شوند. شاید نه در برابر این تهدیدها، اما مطمئنا به‌گونه‌ای که غرق شدن آنها را دشوار می‌کند. در صورت اصابت موشک به آنها با وجودی که خطر قابل‌توجهی وجود دارد، اما در عمل تعداد کمی از آنها ممکن است غرق شوند. کشتی‌های جنگی کوچک‌تر هستند و بخش‌های مهم‌تر و حساس‌تری برای اصابت دارند. 
6- اهمیت پدافند هوائی برای شناورهای نیروی دریایی. کشتی‌های جنگی با حملات مداوم از چند جهت از جمله با پهپادهای انتحاری، موشک‌های دریایی و موشک‌های ASBM(موشک بالستیک ضدکشتی) تهدید می‌شوند. بسیاری از کشتی‌های جنگی- شاید اکثر آنها- برای دفاع در این محیط پرتهدید، ابزارهای کافی ندارند.
 7- بازدارندگی در برابر نیرویی که چیزی برای از دست دادن ندارد، بسیار مشکل است. زمانی که حملات آغاز شد، درخواست‌هایی برای اقدام نظامی علیه حوثی‌ها مطرح شد. بسیاری از ناظران انتظار داشتند از همان ابتدای حملات حوثی‌ها، حملات متقابل علیه یمن آغاز شود؛ اما زمانی که آغاز حمله ائتلاف دریایی ماه‌ها طول کشید، ناامید شدند. بسیاری از ناظران مطمئن نبودند که حملات متقابل به یمن تفاوت زیادی ایجاد کند. حق با آنها بود و حملات یمنی‌ها با وجود چند دور حملات متقابل همچنان ادامه دارد.
8- فناوری ایران را دست‌کم نگیرید. ایران قادر به نوآوری و توسعه تسلیحات مؤثر و هوشمند به ویژه در عرصه نامتقارن است. تاکنون هیچ کشتی‌ای در حملات یمنی‌ها غرق نشده؛ احتمالا به این دلیل است که آنها سعی می‌کنند این کار را نکنند. این نشان می‌دهد که اهداف آنها صرفا با ارائه یک تهدید معتبر محقق می‌شود. احتمال دارد که آنها (در صورت تشدید تنش) سعی کنند کشتی‌های جنگی را غرق کنند و فناوری ایرانی قادر به انجام چنین کاری است.
9- پیش‌بینی آینده سخت است. کمتر کسی تصور می‌کرد که اولین استفاده از ASBM توسط حوثی‌ها در دریای سرخ باشد. هنوز چندین قابلیت وجود دارد که گمان می‌رود ایران دارد، اما از آنها استفاده نشده و ایران و حوثی‌ها می‌توانند موثرتر هم عمل کنند. نشانه‌هایی وجود دارد که آنها این کار را خواهند کرد.
 
زمانی که محرومیت از نیروی نظامی موجب رشد اقتصادی معرفی می‌شد!
یک روزنامه زنجیره‌ای همسو با خانواده مرحوم ‌هاشمی می‌گوید روزنامه کیهان دچار فراموشی شده و گرنه به یاد می‌آورد که سال 1367، تیتری از سخنان ‌هاشمی رفسنجانی، مبنی بر لزوم تقویت صنایع موشکی کشور منتشر کرده است.
روزنامه آرمان می‌نویسد: عید سال ۹۵ صفحه توئیتر آیت‌ا...‌ هاشمی رفسنجانی جمله‌ای را در ارتباط با توان موشکی نیروهای مسلح به نقل از وی توئیت کرد که واکنش و تعجب بسیاری را برانگیخت: «دنیای فردا دنیای گفتمان‌هاست، نه دنیای موشک‌ها» البته کمی بعد اصلاحیه این توئیت چنین منتشر شد که «دنیای فردا دنیای گفتمان‌هایی نظیر انقلاب اسلامی است نه موشک‌های قاره‌پیما و بمب‌های هسته‌ای» البته سایت «انتخاب» به نقل از یک منبع مطلع نوشت: «آنچه در اخبار به‌عنوان توئیتر آیت‌ا...‌ هاشمی منتشر می‌شود، حساب کاربری یکی از دوستداران ایشان است و محتوای آن، هیچ ارتباطی به آیت‌ا...‌ هاشمی ندارد.»
کانال سایت انتخاب در ادامه با اشاره به جمله منتسب به ‌هاشمی رفسنجانی در ارتباط با توانمندی موشکی کشور در توئیتر وی، نوشت: «به‌نظر می‌رسد، کوتاه‌کردن ناشیانه جمله (که البته جزء قواعد توئیتر است) باعث بروز برداشت‌های متفاوت شده است. جمله اصلی این است: «دنیای فردا، دنیای گفتمان‌هایی نظیر انقلاب اسلامی است، نه موشک‌های قاره‌پیما و بمب‌های هسته‌ای.»
آرمان می‌افزاید: ظاهرا برخی برای نیل به اهدافشان اخلاق را فراموش کرده و توجهی به تکذیب عبارت منتشر شده با نقل از آیت‌ا...‌ هاشمی در ۷ سال پیش ندارند، مانند کیهان که در مطلبی بر «ضرورت پاسخ به گروهک‌های تروریستی در منطقه» نوشت و تیتر زد: «دنیای امروز دنیای موشک‌هاست آن هم از نوع خیبرشکن!» به گزارش کیهان، در روزگاری یکی از چهره‌های فقید سیاسی در اظهاراتی عجب گفته بود: دنیای امروز دنیای گفتمان‌هاست نه دنیای موشک‌ها! این سخن در زمان خود بسیار مورد نقد و بررسی کارشناسان مختلف قرار گرفت، اما با گذشت حدود کمتر از 10 سال از بیان این سخن، اینک به‌خوبی می‌بینیم که در دنیای امروز «گفتمان» در منطق غرب جایگاهی ندارد و فقط با زبان موشک و سلاح می‌توان با طرف غربی و استکباری سخن گفت.
در مهر ماه هم کیهان در ستون خوانندگان نوشته بود: کاش آقای‌‌ هاشمی هم زنده بود تا با چشمانش ببیند دنیای امروز نه دنیای گفتمان‌ بلکه دنیای موشک‌هاست.»
آرمان در پایان می‌نویسد: برای پاسخ به ادعاهای تکرار مخالفان آیت‌ا... ‌هاشمی لازم است به صفحه اول روزنامه کیهان در فروردین سال ۶۷ بازگشت: «لزوم تقویت صنایع موشکی برای مقابله با توطئه دشمنان» اگرچه تاریخ آن به سختی خوانده می‌شود، اما مربوط به فروردین‌ماه 1367 است. سالی که جنگ به اوج جنایات ارتش بعث عراق در موشک باران شهرهای ایران، به‌خصوص تهران رسیده بود. حتما به یاد دارید آن توئیت کذایی را و پس‌ از آن سیل توهین‌ها و تهمت‌هایی که مثل همیشه نسبت به امین‌ترین شخصیت تاریخ معاصر ایران روا داشته بودند که انگار آیت‌ا...‌ هاشمی بخشی از خاک ایران عزیز را فروخته است. فرماندهی دلیر در جنگ 8 ساله که برای برقراری صلح به امام عزیز پیشنهاد داده بود که حاضر است محاکمه شود و حتی اعدام، ولی بگذارید جنگ تمام شود. واقعا کیست که نداند آیت‌ا...‌ هاشمی رفسنجانی به‌عنوان سردار سازندگی برای این کشور چه‌ کارهای عظیمی کرده است.»
تقلای روزنامه زنجیره‌ای آرمان برای انکار موضع مرحوم‌ هاشمی در حالی است که اولا منطق برجام، خلع قدرت از کشور بود و پس از آن که غرب تعهداتش برای لغو تحریم را گروگان گرفت و خواستار مذاکره و توافق جدید درباره قدرت نظامی (موشکی) و نفوذ منطقه‌ای شد، جریان غربگرا در دولت و بیرون از آن هم ضرورت برجام 2 و 3 را زمزمه 
کردند.
ثانیا به روزنامه آرمان باید یک نکته واضح را یادآور شد و آن این که میزان حال فعلی افراد است. آقای‌ هاشمی نه در فروردین سال 1367 بلکه در دی ماه سال 1395 درگذشت. آن توئیت هم تنها موضع نادرست مرحوم ‌هاشمی و رسانه‌های وابسته به وی نبود که بشود تکذیب و انکار کرد. آقای ‌هاشمی ۳۰ مرداد ۱۳۹۵ هم در اجلاس آموزش و پرورش و در اظهاراتی نامربوط به این همایش اظهار کرد: «اگر می‌بینید آلمان و ژاپن محکم‌ترین اقتصاد دنیا را دارند، بعد از جنگ جهانی دوم از اینکه نیروی نظامی داشته باشند محروم شدند... نیروهای نظامی بیشترین خرج کشورهای در حال جنگ را می‌بردند و از این رو با این اقدام پول‌هایشان آزاد شد و به‌دنبال کارهای علمی و تولیدی رفته و اقتصاد دانش‌بنیان برای خود درست کردند. این راه در ایران باز شده و مطمئنم دوره دوم دولت روحانی می‌تواند ما را به آنجا 
برساند!»
اینجا هم مرحوم‌ هاشمی از خلع سلاح شدن آلمان و ژاپن توسط غرب تمجید می‌کند و آن را موجب رشد و پیشرفت اقتصادی می‌شمارد! «محرومیت از داشتن نیروی نظامی» که باید مورد اعتراض قرار بگیرد، به واسطه مشورت مسموم برخی مشاوران تمجید می‌شد و این در حالی بود که بر خلاف ادعای مذکور، گزارش همان سال مؤسسه تحقیقات صلح استکهلم نشان می‌داد آلمان و ژاپن در رده بالای اختصاص بودجه نظامی در جهان بوده‌اند. ژاپن با اختصاص 40.9 میلیارد دلار در رتبه هشتمین کشوری قرار داشت که بیشترین بودجه نظامی را در جهان دارد. پس از ژاپن نیز، کشور آلمان با اختصاص 36.7 میلیارد دلار در رتبه نهم قرار گرفته که حدوداً 4 برابر بیشتر از بودجه دفاعی ایران بود. در سال گذشته میلادی هم آلمان با وجود رکود اقتصادی ایجاد شده، ۱۰۰ میلیارد یورو به بودجه نظامی خود اضافه کرد.