گفتوگو با فاطمه غفاری، مدیرعامل شرکت دانشبنیان تولید مجازی فیلم
فناوری بومی تولید فیلم مجازی چگونه به کمک سریال «موسی(ع)» آمد؟
رسول شمالی ورزنده
فناوری جدید تولید فیلم مجازی، زیر ساختهای مهمی برای آینده سینما و تلویزیون ایران است که میتواند مسیر تولید آثار تاریخی را سادهتر و بهصرفهتر کند.
این فناوری ترکیبی از تکنیک به روز جهانی، نیروی انسانی متخصص و ابزارهای فناورانه است. پروژه مجموعه تلویزیونی «موسی کلیمالله(ع)» در مراحل مختلف با تشکیل گروه تحقیق و توسعه و بهرهگیری از استعداد نیروی انسانی متخصص ایرانی اقدام به توسعه فناوری و بومی سازی با ابزارهای داخلی کرده است. بر همین اساس آزمونهای مختلفی برای فیلمبرداری در قالب فناوری «تولید مجازی» طراحی و اجرا شده است.
طبق برنامهریزیهای انجام شده قرار بود دکورها و فضاهای میدانی عظیمی برای فصل اول و دوم مجموعه تلویزیونی «موسی کلیمالله(ع)» ساخته شود که علاوهبر ساخت، نگهداری و تعمیرات آن در آینده نیز هزینههای بسیار زیادی را به پروژه تحمیل میکرد. اکنون با آزمایشهای متعدد فناوری تولید مجازی، فقط در دو فصل نخست مجموعه «موسی کلیمالله(ع)» در هزینه و زمان ساخت ۱۱۰ هکتار (معادل یک میلیون و صد هزار متر مربع) دکور و فضاهای عمومی صرفهجویی میشود. همچنین هزینههای پس از تولید، یعنی نگهداری و تعمیر دکور در سالهای بعد نیز از پروژه حذف میشود.
هم اکنون پیش تولید مجموعه تلویزیونی «موسی کلیمالله(ع)» با فناوری جدید تولید فیلم مجازی ادامه دارد و گروههای تولید که در مجموعه بیش از ۳۰۰ نفر هستند مقدمات آغاز فیلمبرداری بزرگترین مجموعههای دهه اخیر سازمان صداوسيما را آماده میکنند که امید میرود به یکی از پروژههای موفق دارای بازار جهانی به ویژه در جهان اسلام تبدیل شود.
در همین رابطه یکی از شرکتهای دانشبنیان ایرانی برای اولین بار موفق به کسب این فناوری جدید در عرصه تولید فیلم مجازی شده که با ورود خود به پروژه مجموعه «موسی کلیمالله(ع)» افتخار بزرگی را برای ایران اسلامی رقم زده است. فاطمه غفاری، مدیرعامل شرکت تولید مجازی یکی از شرکتهای دانش بنیان ایرانی که در پروژه «موسی کلیمالله(ع)» همکاری دارد در گفتوگو با کیهان به تشریح این فناوری جدید بومیسازی شده پرداخته است که میخوانید. فاطمه غفاری مدیرعامل شرکت دانشبنیان تولید مجازی فیلم الهام دارای دکتری مدیریت استراتژیک از دانشگاه تهران و از جمله افرادی است که سالها در رسانه ملی به عنوان تهیهکننده، نویسنده و مجری در شبکههای تلویزیونی فعالیت داشته است.
نقش فناوری تولید مجازی فیلم
در پروژههای عظیم سینمایی و تلویزیونی
فاطمه غفاری درخصوص این فنآوری جدید و نحوه همکاری شرکتش با پروژه تولید مجموعه تلویزیونی «موسی کلیمالله(ع)» رسانه ملی گفت: هدف حضور ما دراین نوع پروژه که نتیجه سالها تحقیق و بررسی بوده این است که با بهرهگیری از فناوریهای جهانی که بومیسازی کردیم بتوانیم در مدیریت اقتصاد کشور مؤثر باشیم چرا که این روش نوین تولید مجازی فیلم باعث میشود که هزینهها کاهش و سرعت تولید افزایش پیدا کند.
وی درباره نحوه همکاری گروه تولید سریال «موسی کلیمالله(ع)» توضیح داد: آقای حاتمی کیا کارگردان مجموعه «موسی کلیمالله(ع)» که به همراه دیگر عوامل تولید به دفتر ما آمدند، برایشان این فناوری جذاب بود و به این یقین رسیدند که این فناوری میتواند در تولید مجموعه تلویزیونی«موسی کلیمالله(ع)» موثر واقع شود و میتوانند از این روش استفاده کنند و لذا وارد همکاری شدیم.
تولید دنیایی متفاوت
غفاری ادامه داد: باید اذعان کنم که این فناوری، سیجی و پرده سبز و کروماکی نیست بلکه ویژوال پروداکشن است. تولید مجازی فیلم، یعنی ما از طریق نرمافزار و برنامهنویسیای که داشتیم یک جهان را تولید میکنیم. بهطور مثال در پروژه«موسی کلیمالله(ع)» دیگر نیازی به ساخت یک شهرک سینمایی نیست. بهطور مثال پادگان دوران فرعون را ساختیم یا خواهر فرعون را سوار بر اسب در حال حرکت نمایش دادیم. همینطور ساخت رود نیل را به نمایش گذاشتیم که خیلی به واقعیت نزدیک است بهگونهای که با تماشای این صحنههای مجازی، تماشاگر خود را در همان فضا و دوران بهصورت فضای واقعی حس میکند. لذا بر همین اساس آموزشهای لازم را به آقای حاتمیکیا و دیگر عوامل تولید پروژه آغاز کردیم و البته آقای ابوذر صفاریان که بنیانگذار این فناوری بومی شده جهانی است هم در شرکت ما تلاشهای زیادی را برای پروژه حضرت موسی کلیمالله(ع) داشت و در حدود ۹ ماه در این خصوص با عوامل پروژه همکاری داشتیم.
وی با بیان اینکه این فناوری در واقع یک دانش جهانی است و مرز نمیشناسد گفت: خوشبختانه ما این علم و فناوری را بومی کردیم و بهدنبال الگوهای خارجی نرفتیم.
خطشکن صنعت فیلمسازی در ایران
غفاری ادامه داد: رئیس رسانه ملی در چند روز گذشته و در زمان برپایی نمایشگاه رصتا در مصلای امام خمینی(ره) در بازدیدی که از غرفه شرکت ما داشت دوباره از تلاش شرکت ما در پروژه عظیم مجموعه تلویزیونی«موسی کلیمالله(ع)» قدردانی و تشکر کرد و ما را مورد محبت خود قرار داد و خطاب به ما گفت: مجموعه شما و شرکت دانش بنیان شما خطشکن صنعت فیلمسازی و باعث تحول فیلمسازی در ایران است و از من درخواست کرد که با حضور مداوم در دانشگاه صداوسيما موجب گسترش این صنعت نو در کشور شوم و ما و گروه ما خوشحال میشویم که این علم و دانش نوین فناوری فیلم را در اختیار همگان قرار بدهیم.
من باور دارم که علم را باید منتشر کرد و زکات آن هم انتشارش هست چرا که فقط از این طریق میتوانیم به گسترش علم نوین به همه موجب پیشرفت و موفقیت ایران اسلامی باشیم. و این آمادگی را داریم که تجربیات خود را به رسانه ملی منتقل کنیم.
وی با اشاره به اینکه هزینههای تولید فیلم و مجموعههای تلویزیونی با بهرهگیری از فناوری تولید مجازی فیلم کاهش مییابد و به اقتصاد کشور هم کمک خواهد کرد گفت: با این روش میتوانیم هزینههای تولید و برآوردها را کاهش دهیم و برآورد جدیدی را بهصورت اورژینال شکل دهیم و به همین منظور سیستم برآوردی جدیدی را طراحی کردیم که اگر سازمان صداوسيما بخواهد آثاری را به صورت تولید مجازی فیلم در دستور کار داشته باشد ما سیستمهای برآورد جدیدی را برای سازمان صداوسيما طراحی کنیم و در اختیار رسانه ملی قرار دهیم و در این شرایط سخت اقتصادی به کمک سازمان صداوسيما بیاییم.
کارخانه تولید مجازی فیلم در خاورمیانه هستیم
غفاری ادامه داد: ما در واقع برای اولین بار فیلم سازی را بهصورت صنعت و در قالب تولید انبوه در خاورمیانه برپا کردیم چرا که همزمان با کار در مجموعه تلویزیونی«موسی کلیمالله(ع)» پروژه «مهیار عیار» را شروع کرده بودیم و نیز مجموعه «هفت» و همزمان هم دو فیلم سینمایی را هم در دست اقدام داشتیم، با این شرایط میتوانیم بگوییم که در واقع آن شرایط کارخانه برای شرکت دانشبنیان ما کاملا معنی پیدا میکند که در شیوههای سنتی این فرآیند انجام نمیشود.
مدیرعامل و بنیانگذار شرکت دانشبنیان تولید مجازی فیلم الهام در پایان این گفتوگو با عنوان این مطلب که شرکت دانشبنیان تولید مجازی فیلم الهام در خدمت همه اهالی تولید فیلم و مجموعههای تلویزیونی است اظهار داشت: این کار یک کار علمی است، پشتوانه علمی و آموزشهای زیاد را میطلبد و ما هم از این منظر در خدمت همه همکاران هستیم تا انشاءالله این مسیر را بتوانیم برای آنها هموار کنیم.