همزمان با بازگشت نقدینگی به نرخ رشد بلندمدت
رشد پایه پولی در آذرماه 5 واحد درصد کاهش یافت
طبق اعلام بانک مرکزی، رشد پایه پولی از 45 درصد در فروردین به 33 و پنج دهم درصد در آذر کاهش یافت. نرخ رشد دوازده ماهه نقدینگی نیز از 33 و چهار دهم درصد در پایان آذر سال گذشته به 27 درصد در پایان آذر ۱۴۰۲ کاهش یافته است.
به گزارش بانک مرکزی، حجم نقدینگی در پایان آذرماه ۱۴۰۲ به رقم هفت هزار و 498 هزارمیلیارد تومان رسید که نسبت به پایان سال ۱۴۰۱ معادل 18 و سه دهم درصد رشد نشان میدهد.
همچنین نرخ رشد دوازده ماهه نقدینگی از 33 و چهار دهم درصد در پایان آذرماه ۱۴۰۱ طی یک روند نزولی به 27 درصد در پایان آذرماه ۱۴۰۲ کاهش یافته است.
کاهش قابل ملاحظه رشد نقدینگی از 42 و هشت دهم درصد در مهرماه ۱۴۰۰ به 27 درصد در پایان آذرماه ۱۴۰۲ حاکی از تحقق اهداف برنامه پولی تنظیم شده است. ضمن اینکه نتیجه اقدامات بانک مرکزی در اجرای سیاست کنترل مقداری رشد ترازنامه بانکها در دوره اخیر هم هست.
بر اساس این گزارش، پایه پولی در آذرماه سال ۱۴۰۲ نیز رقم 10232 هزار میلیارد ریال را به ثبت رساند. بر این اساس پایه پولی در پایان آذرماه سال جاری رشدی معادل 19 درصد را نسبت به پایان سال ۱۴۰۱ تجربه کرد.
رشد پایه پولی 12 ماهه در ادامه روند نزولی خود از ابتدای سال جاری از 45 درصد در فروردینماه به 33 و پنج دهم درصد در آذرماه کاهش یافت.
ضمن اینکه ضریب فزاینده نقدینگی نیز در پایان آذرماه ۱۴۰۲ نسبت به پایان سال ۱۴۰۱، معادل شش دهم درصد کاهش یافت و به رقم هفت و سه دهم رسید.
نگرانی فردی که رکورددار رشد نقدینگی است
در همین حال «عبدالناصر همتی»، رئیسکل بانک مرکزی در دولت دوازدهم هم روز گذشته نسبت به افزایش چند دهم درصدی رشد نقدینگی ابراز نگرانی کرد و نوشته است: «مسئولیتی که برای اعلام کاهش رشد نقدینگی از هم سبقت میگرفتند، چرا سکوت کردهاند؟ آیا، رشد نقدینگی آذرماه، مانند نرخ تورم، به نقطه برگشتخورده است؟ با تکالیف دولت به بانکها و رشد شدید پایه پولی، صِرفِ کنترل ترازنامه بانکها، که یک اقدام احتیاطی است، برای مهار رشد نقدینگی کفایت نمیکند.»
به گزارش ایرنا، البته همتی نسبت به درج این مطلب عجولانه رفتار کرد، چراکه همان دیروز بانک مرکزی آمار رشد نقدینگی را منتشر کرد و همچون دوران همتی نسبت به سانسور آماری روی نیاورد.
اما نکته مهمتر آن است که همتی در حالی خود را نگران افزایش چند دهم درصدی رشد نقدینگی در آذر ۱۴۰۲ جا زده است که بدترین عملکرد را در دو دهه اخیر در زمینه کنترل رشد نقدینگی داشته است.
در تیر ۱۳۹۷ (قبل از روی کار آمدن همتی در بانک مرکزی) رشد نقدینگی 21 و 9 دهم درصد بود که در خرداد ۱۴۰۰ (زمان کنار رفتن همتی از بانک مرکزی) به 39 و چهار دهم درصد رسید. یعنی افزایش 17 و پنج دهم واحد درصدی رشد نقدینگی در دوره مدیریت همتی در بانک مرکزی.
در بین رؤسای بانک مرکزی در دو دهه اخیر، همتی بدترین عملکرد را در مدیریت رشد نقدینگی داشته است. در حالی در دوره مدیریتی همتی رشد نقدینگی 17 و پنج دهم واحد درصد بیشتر شده که چنین افزایشی در رشد نقدینگی را در دوره هیچ رئیس بانک مرکزی در دو دهه اخیر نمیتوان دید. اما در دولت سیزدهم رشد نقدینگی در حال کنترل است و روند آن نزولی است.
رشد نقدینگی در تیر ۱۴۰۰ (پایان دولت روحانی) 39 و چهار دهم درصد و در آذر ۱۴۰۱ (قبل از ریاست فرزین بر بانک مرکزی) 33 و چهار دهم درصد بود و طبق آخرین آمار در آذر ۱۴۰۲ به 27 درصد کاهش یافته است. بنابراین رشد نقدینگی در دولت سیزدهم تاکنون 12 و چهار دهم واحد درصد کمتر شده است.