kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۹۹۴۷
تاریخ انتشار : ۰۴ دی ۱۴۰۲ - ۲۰:۳۴
به دلیل مماشات نهادهای نظارتی و قضائی رخ می‌دهد

دروغ‌پراکنی دنباله‌دار فراریان مالیاتی درباره مالیات بر مستأجران و طلافروشان

 
 پس از تکذیب خبر افزایش مالیات خرید و فروش طلا، حالا خبر دریافت مالیات از مستأجران هم دروغ از آب درآمده است، با این حال به دلیل مماشات دستگاه‌های نظارتی و قضائی، فراریان مالیاتی به خبرسازی‌های خود ادامه می‌دهند.
به گزارش کیهان، یکی از اقدامات مهم دولت در دو سال اخیر، تمرکز بر مقابله با فراریان مالیاتی دانه‌درشت و افزایش درآمدهای مالیاتی از این محل بوده است.
تنها در یک مورد، روز گذشته مدیرکل امور مالیاتی خوزستان از کشف فرار مالیاتی ۱۰ هزار میلیارد ریالی یک برند معروف کالای خانگی در استان خبر داد. «علی خورشیدی» با بیان اینکه اخیرا این اداره در راستای بررسی تعدادی از کارت‌های بازرگانی صوری و اجاره‌ای اقدامات گسترده‌ای انجام داد، گفت: این اقدامات گسترده و همه‌جانبه به شبکه درهم تنیده‌ای از شرکت‌های زیرمجموعه نمایندگی یکی از برندهای معروف کالای خانگی دست یافت. شرکت‌های زیرمجموعه این برند معروف با سوءاستفاده از کارت‌های بازرگانی اجاره‌ای، اقدام به واردات کالاهای آن برند و قطعات مورد نیاز جهت خدمات پس از فروش آن کالاها کرده‌اند.
با مقابله دولت با فرار مالیاتی، از یک‌سو عدالت مالیاتی برقرار می‌شود و از طرفی منابع بودجه از محل درآمدهای پایدار مالیاتی تأمین می‌شود؛ موضوعی که با اجرای قانون پایانه‌های فروشگاهی و همچنین اتصال همه صاحبان مشاغل به این سامانه مؤدیان متحول خواهد شد.
در این بین فراریان مالیاتی دانه‌درشت که تاکنون یا مالیاتی نمی‌پرداختند و یا مالیات بسیار اندکی نسبت به درآمدهای خود پرداخت می‌کردند و از طرفی پای ثابت پولشویی و ایجاد نوسانات قیمتی در بازارهای مختلف بودند، با جدی شدن شفافیت معاملات و گسترش چتر مالیاتی، تلاش می‌کنند با انتشار اخبار دروغ، فضای روانی جامعه را به هم ریخته هزینه اجرای قانون را بالا ببرند.
 پروژه جدید؛ مستأجران
به گزارش مهر، در روزهای اخیر خبری با عنوان «اخذ مالیات از مستأجران»، در برخی رسانه‌‎ها و شبکه‌های اجتماعی کشور، منتشر شد. این خبر با اشاره به تبصره ۱۶ لایحه بودجه سال ۱۴۰۳، ادعا می‌کند، دولت در سال آینده در تلاش است تا از مستأجران، معادل اجاره هفت مترمربع از یک آپارتمان مسکونی، مالیات دریافت کند.
این خبر واکنش بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی و همچنین رسانه‌های زنجیره‌ای را در پی داشت. چهره‌های فضای مجازی مخالف دولت هم مطالب زیادی با موضوع مذکور در شبکه‌های اجتماعی منتشر کردند و به شایعات دامن زدند.
اما روز گذشته سازمان امور مالیاتی کشور در واکنش به شایعه اخذ مالیات از اجاره‌نشین‌ها اعلام کرد: خبرهای منتشره در فضای مجازی مبنی بر اینکه طبق لایحه بودجه سال 1403، اجاره‌نشین‌ها هم باید معادل هفت مترمربع از یک آپارتمان، مالیات پرداخت کنند، به هیچ وجه صحت نداشته و از اساس کذب و غیرواقعی است.
طبق اعلام پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان مالیاتی، این نوع اخبار صرفا با هدف تشویش اذهان عمومی و مقابله به عدالت مالیاتی صورت گرفته است.
یکی از نقاط قوت تدوین بودجه از زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم، تغییر نگاه به منابع درآمدی دولت برای مصارف جاری کشور است. بر این اساس در بودجه سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، نقش مالیات به ‌عنوان درآمدی پایدار برای دولت برجسته شد و این روند در تدوین بودجه سال آینده نیز ادامه پیدا کرد. به‌طوری‌که بر اساس لایحه بودجه سال آینده درآمدهای مالیاتی حدود 50 درصد افزایش خواهد داشت.
براساس اظهارات مسئولین سازمان امور مالیاتی، افزایش درآمدهای مالیاتی با تمرکز بر تشدید شناسایی مؤدیان مالیاتی جدید و جلوگیری از فرار مالیاتی، برنامه‌ریزی شده و تصمیمی برای افزایش مالیات‌ها یا تعریف پایه‌های مالیاتی جدید در دست دولت نیست.
اما بعضی از کارشناسان و رسانه‌های مخالف دولت که در سال‌های گذشته بر افزایش درآمدهای مالیاتی تأکید داشتند، در حال حاضر مخالف افزایش درآمدهای مالیاتی هستند! به همین جهت بعد از انتشار لایحه بودجه سال آینده، شاهد افزایش اظهارات، اخبار و گزارش‌های مختلف در مورد معایب افزایش مالیات‌ها هستیم.
 اعتراض دانه‌درشت‌ها
همچنین چند روزی است که همزمان با صدور اطلاعیه سازمان امور مالیاتی در راستای اجرای قانون پایانه‌های فروشگاهی، سامانه مؤدیان و همچنین اتصال همه صاحبان مشاغل به این سامانه از اول دی ماه، موجی از شایعه درخصوص مالیات طلا از سوی برخی از افراد به راه افتاد، در حالی که هیچ‌گونه افزایشی در نرخ مالیات طلا اتفاق نیافته است.
به گزارش ایرنا، درواقع عده‌ای فقط به این مشغول هستند که مدتی در بازار ارز، مدتی در بازار مسکن و اکنون هم در بازار طلا به بهانه‌های مختلف جوسازی کنند. برخی فروشندگان هم برای فرار از پرداخت مالیات حاضر نیستند به سامانه مؤدیان متصل شوند. از این رو به بهانه‌های مختلف از اتصال به این سامانه شانه خالی می‌کنند و بازار را به هم می‌ریزند.
حال آنکه اجرای قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان در راستای شفافیت و مالیات‌ستانی عادلانه که از مهرماه سال ۱۳۹۸ معطل مانده بود با همت دولت سیزدهم اجرائی شد. در گام نخست اجرای این قانون، مؤدیان جدید شناسایی و جلوی فرارهای مالیاتی گرفته می‌شود.
در همین راستا سازمان امور مالیاتی کشور در واکنش به شایعات و ابهامات مطرح شده درخصوص مالیات طلا، دریافت مالیات 25 درصدی از طلا را تکذیب و اعلام کرد که هیچ مالیات جدیدی یا افزایش نرخی در حوزه مالیات ستانی از صنف طلا وضع نشده است.
 مالیات صفر یک‌سوم طلافروش‌ها
طبق آمارهای سازمان امورمالیاتی، مالیات 34 درصد طلافروشان صفر، 20 درصد بین صفر تا پنج میلیون تومان، 20 درصد بین پنج تا 15 میلیون تومان، 16 درصد بین 15 تا 30 میلیون، شش درصد بین 30 تا 50 میلیون و چهار درصد هم بین 50 تا 600 میلیون تومان است.
این آمار نشان می‌دهد که حدود نزدیک به 75 درصد از طلافروشان مالیات بین صفر تا 15 میلیون تومانی پرداخت می‌کنند و تنها 25 درصد از طلافروش مالیاتی بین 15 تا 600 میلیون تومان به صورت سالانه واریز می‌کنند. این در حالی‌است که یک کارمند ماهانه مالیات خود را که حدود یک تا دو میلیون تومان نسبت به حقوق دریافتی است پیش از اینکه حقوق دریافت کند پرداخت می‌کند.