چین یا روسیه کدام یک برای آمریکا خطرناکتر است
سرویس خارجی-
برخی از نمایندگان کنگره آمریکا، چین را تهدیدی بزرگتر از روسیه برای آمریکا دانسته و قطع کمکهای واشنگتن به اوکراین را خواستار شدند تا میزان کمکها به تایوان افزایش یابد. آمریکاییها چند سالی میشود که هژمونی خود را از سوی برخی قدرتها در خطر میبینند و نگرنیشان را هم در این زمینه علنا فریاد میزنند.
بیشک چین در مسیر تبدیل شدن به بزرگترین اقتصاد جهان است. مسئله تنها اقتصاد نیست؛ چین یک قدرت فراگیر خواهد بود و آمریکا از آن احساس خطر میکند. آمریکا چین را تهدیدی در برابر سلطه جهانیاش میداند و تمام تلاشش را برای کاهش سرعت چین حتی در صورت امکان برای متوقف کردن آن بهکار میگیرد. چینیها هم این موضوع را میدانند. چین در حال ارتقاء زرادخانه هستهای خود است. به زودی میتواند به جای 400 کلاهک، 1000 یا 1500 کلاهک داشته باشد. سرعت چین برای توسعه تسلیحات هستهای به نیاز این کشور به قابلیتهای ضدحمله برمیگردد؛ مانند توانایی پاسخگویی به یک حمله هستهای با یک حمله متقابل. چینیها میدانند که آمریکا میخواهد این توانایی را از آنها بگیرد. از سوی دیگر آمریکا احساس میکند که بدون توانایی بازدارندگی هستهای، چین احتمالاً در جنگ متعارف بر سر تایوان پیروز خواهد شد. پس آنها میخواهند چین را با یک حمله هستهای تهدید کنند و این یعنی فضای مساعد برای ایجاد یک جنگ سرد.
اوکراین یا تایوان
در این شرایط که تارنمای نشریه «The American Conservative» در گزارشی اعلام کرده است کمکهای بیشائبه آمریکا به اوکراین، انبارهای نظامی واشنگتن را تخلیه کرده و واشنگتن با کمبود تسلیحات در هر دو جبهه علیه چین و روسیه شکست میخورد؛ ایرنا از خبرگزاری آسوشیتدپرس نقل کرده است، از نظر «مایک کالینز»، عضو شناخته شده مجلس نمایندگان آمریکا از ایالت «جورجیا»، چین تهدیدی بزرگتر از روسیه برای آمریکا است. از همین رو، این نماینده جمهوریخواه که با ارائه کمکهای نظامی به اوکراین مخالفت کرده است، حامی ارائه تسلیحات بیشتر به تایوان است. بر اساس این گزارش، از نظر کالینز و دیگر قانونگذاران جمهوریخواه، تایوان و اوکراین در واقع رقیبی برای کمکهای نظامی آمریکا هستند. کالینز پس از بازگشت از اولین سفر خارجی خود به عنوان نماینده کنگره به تایوان، تحویل به موقع تسلیحات به جزیره را خواستار شد و گفت: «ما باید در حمایت از متحد خود تایوان جدی باشیم، به دلیل اینکه وقتی صحبت از مقابله با چین میشود، در نهایت منافع ما همسو میشود.»
اما تایوان و بسیاری از حامیانش چنین باوری ندارند و سرنوشت تایوان را گره خورده به سرنوشت اوکراین میدانند. برخی از نمایندگان آمریکا نیز میگویند که چین به دقت این موضوع را زیر نظر دارد که آمریکا استقامت سیاسی برای حمایت از متحد خود در جنگی طولانی مدت و پرهزینه را دارد یا خیر. همچنین «هسیائو بیکیم»، سفیر تایوان در آمریکا در ماه مه (اردیبهشت/خرداد) گفته بود: «بقای اوکراین، بقای تایوان است و موفقیت اوکراین، موفقیت تایوان است.» این گزارش همچنین تایوان را پیچیدهترین مسئله در روابط پر تنش آمریکا و چین خوانده و افزوده است: «اقدامات نظامی چین در نزدیکی این جزیره، نگرانیها را در مورد حملات مسلحانه افزایش داده است.»
گفتنی است، تایوان جزیرهای خودمختار در شرق چین است و تحت حاکمیت دولت مرکزی چین قرار دارد. پکن در چارچوب سیاست «چین واحد»، این جزیره را جزئی از سرزمین خود میداند، با این وجود دولت آمریکا بهرغم اعتراضهای پکن در سالهای اخیر و به ویژه در دولت کنونی فروش تسلیحات نظامی به جزیره تایوان و حمایت از جریانهای جدایی طلب این منطقه را افزایش داده است. «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا گفته است که در صورت وقوع جنگ، نیروهای خود را برای دفاع از تایوان اعزام میکند؛ این در حالی است که «شی جین پینگ»، رئیسجمهور چین از آمریکا خواسته که به «حاکمیت و تمامیت ارضی کشورش» احترام بگذارد. «وانگ یی»، وزیر امور خارجه چین نیز در دیدار با «جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی آمریکا پیشتر تأکید کرده بود که تایوان، اولین خط قرمز پکن در روابط با واشنگتن است.
جنگ در زیر دریا
بازگردیم به فراز اول این گزارش و آن را پیگیری کنیم. در فضای جنگ سرد منافع بسیاری در دریای جنوبی چین [که تایوان هم در آن قرار دارد] وجود دارد، نه بهخاطر آزادیِ دریانوردی که هیچوقت مسئلهای بغرنج نبوده است، بلکه بهخاطر جنگ زیردریاییها. دیدگاه چین این است: «بیایید فرض کنیم که حریف من میتواند هر کدام از زیردریاییهای هستهای مجهز به سلاحهای بالستیک ما را موقعیتیابی کند. خب، بعد من تعداد کلاهکها را از 500 به 100 شاید حتی تا 1500 افزایش میدهم، چون حتی اگر طرف مقابل 95 درصد آنها را نابود کند، همچنان تعدادی برای پاسخگویی برایم باقی مانده است. در این میان، زیر شهرهایم تونل میسازم همانطور که چین در دهه 60 و 70 میلادی انجام داد، زمانی که لئونید برژنف، رهبر شوروی چین، را تهدید کرد. این موضوع واکنش چین را توضیح میدهد.»
حالا با توجه به آنچه در بالا گفتیم، باید به این خبر توجه کرد: «رقابت تسلیحاتی در زیر دریا در حال تشدید است و چین تولید نسل جدیدی از زیردریاییهای مجهز به سلاح هستهای را آغاز میکند که انتظار میرود برای اولین بار چالشی برای تلاشهای رو به رشد آمریکا و متحدانش برای ردیابی آنها باشد. به گزارش ایسنا، تحلیلگران و وابستههای دفاعی منطقهای میگویند، شواهدی در حال پدیدار شدن است که چین در مسیر عملیاتی کردن زیردریایی مسلح به موشک بالستیک نوع ۰۹۶ خود تا پیش از پایان دهه جاری است و پیشرفتهایی با کمک بیسر-و-صدای فناوری روسیه صورت گرفته است. کریستوفر کارلسون، تحلیلگر بازنشسته زیردریایی و اطلاعات فنی نیروی دریایی گفته است: تایپ ۰۹۶ یک کابوس خواهد بود. تشخیص و ردگیری آنها بسیار بسیار سخت خواهد بود. تلاش محتاطانه برای ردیابی زیردریاییهای با موشکهای بالستیک هستهای و مسلح چین، موسوم به اساسبیان (SSBN)، یکی از محرکهای اصلی افزایش استقرار و برنامهریزی اضطراری توسط نیروی دریایی آمریکا و سایر ارتشها در سراسر منطقه هند و اقیانوس آرام است. انتظار میرود که این تکانه، زمانی که نوع ۰۹۶ وارد خدمت شود، تشدید شود.»