kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۲۰۱۱
تاریخ انتشار : ۰۶ شهريور ۱۴۰۲ - ۲۰:۰۷

گرما و خشکسالی از چین تا اروپا؛ بزرگ‌ترین دریاچه آب شیرین چشم بادامی‌ها خشک شد

 
 
 
سرویس خارجی-
بحران گرما و خشکسالی تمامی مناطق و قاره‌های جهان را- از آسیا گرفته تا آفریقا و اروپا- تهدید می‌کند. در چین بزرگ‌ترین دریاچه این کشور خشک شده و در اروپا نیز «فایننشال‌تایمز» خبر در پیش بودن «اروپای خشک» داده است.
بحران‌های زیست‌محیطی به یکی از ویژگی‌های بارز قرن 21 تبدیل شده است. افزایش دمای کره زمین و متعاقب آن کم‌آبی و خشکسالی بسیاری از مناطق جهان را تهدید می‌کند. تمامی روندهای آینده‌پژوهی نیز خبر از تشدید بحران طی سال‌های آینده می‌دهند. این مسئله اختصاص به کشور یا منطقه خاصی نیز ندارد و از اروپا تا آسیا همه کشورها درگیر این موضوع هستند. در چین گزارش‌ها نشان می‌دهد که دریاچه «پویانگ» که بزرگ‌ترین دریاچه آب شیرین این کشور است (بود!) بر اثر خشکسالی شدید، به ۲۰ درصد وسعت معمولش برای این وقت از سال، کاهش پیدا کرده و تقریبا خشک شده است. به گزارش ایسنا به نقل از «چاینا دیلی» ویدئویی که توسط یکی از ساکنان محلی از دریاچه پویانگ گرفته شده و به سرعت به ویدئوی پربازدید در اینترنت تبدیل شد، نشان می‌دهد بخش‌های مختلف دریاچه در حال حاضر چه وضعیتی دارند. سطح آب در ایستگاه هیدرولوژیکی شینگزی این دریاچه، روز جمعه به ۷.۱ متر کاهش پیدا کرد که از سال ۱۹۵۱ بی‌سابقه است.
با این حال، «پویانگ» تنها ذره‌ای از خشکسالی شدید حوزه رودخانه «یانگ‌تسه» را از ماه ژوئیه(تیر) به‌دنبال موج‌های طولانی گرمای کشنده و بارش اندک، نمایان می‌کند. پیش‌بینی می‌شود این وضعیت ادامه پیدا کند اما امنیت آب در این منطقه همچنان می‌تواند به کمک آب ذخیره‌شده در مخازن بزرگ، کنترل سیل و کمک‌های دولتی، تضمین شود. طبق اعلام وزارت منابع آب چین، بارش باران در این حوزه از ماه ژوئیه(تیر) نصف میزان سال‌های معمول بوده است. 
خسارت سنگین به کشاورزی چین
تا این تاریخ، خشکسالی تقریبا به دو میلیون هکتار زمین کشاورزی در شش استان به همراه یانگ‌تسه آسیب زده است و تامین آب برای ۲۹۰ هزار نفر و ۳۵۰ هزار دام بزرگ مختل شده است. براساس گزارش «چاینا دیلی»، پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد بارش باران در بخش‌های پایین‌دستی یانگ‌تسه در پاییز، اندک خواهد ماند.
وضعیت مشابه در اروپا
در اروپا نیز روزنامه «فایننشال‌تایمز» خشکسالی و آتش‌سوزی جنگل‌ها در سراسر جنوب این قاره را یکی از بارزترین نشانه‌های مشکل پیچیده و ریشه‌دار کم‌آبی در این قاره ارزیابی کرده و نوشته است با تغییرات آب و هوایی، این مشکل شدیدتر هم خواهد شد. «خاویر لفلایو» سرپرست تیم آب در دبیرخانه محیط‌زیست سازمان توسعه و همکاری اقتصادی اروپا در این زمینه گفته است: «هیچ کشوری در اروپا نمی‌تواند وانمود کند در مقابل بحران کم‌آبی محافظت می‌شود.» آن‌طور که ایرنا به نقل از «فایننشال‌تایمز» نقل کرده است، براساس گزارش سازمان جهانی هواشناسی، تعداد و شدت خشکسالی‌ها در اتحادیه اروپا «به‌طور چشمگیری افزایش یافته است»، طوری که مناطق و جمعیتی که بین سال‌های ۱۹۷۶ تا ۲۰۰۶ تحت تاثیر آن قرار گرفته‌اند، تقریباً ۲۰ درصد افزایش یافته است. مؤسسه منابع جهانی در سال ۲۰۲۰ نیز پیش‌بینی کرده است که تقاضای جهانی آب شیرین تا سال ۲۰۳۰ به میزان ۵۶ درصد از عرضه موجود بیشتر 
خواهد شد. پیش‌تر شرکت مشاوره «مک‌کنزی» در سال ۲۰۰۹ میلادی این اختلاف را ۴۰ درصد پیش‌بینی کرده بود.
شورش آب در فرانسه و اسپانیا
براساس این گزارش تنش‌ها در فرانسه و اسپانیا به حدی رسیده است که شورش‌هایی بین کشاورزان، بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان منابع آب قاره و گروه‌های زیست‌محیطی بروز کرده است. به نظر می‌رسد در سال‌های آتی، ترکیبی از سیاست‌گذاری‌هایی ضعیف، منافع شخصی و تغییرات سریع آب و هوا وضعیت را حتی وخیم‌تر کند. این معضل فقط به خشک‌ترین مناطق اروپا محدود نمی‌شود. مجموعه‌ای از مقررات محلی آب، لوله‌های دچار نشتی و وخامت اوضاع آب و هوایی، حتی مرطوب‌ترین مناطق اروپا مانند لهستان یا آلمان را به مناطقی که دچار «تنش آبی» هستند تبدیل کرده است. براساس شاخص مؤسسه منابع جهانی«WRI» که در ماه جاری منتشر شد، بلژیک، کشوری که به آب و هوای خاکستری معروف است، به‌دلیل تراکم جمعیت و زیرساخت‌های ضعیف، بیش از همه تحت تاثیر این بحران است. فایننشال‌تایمز می‌افزاید: «اروپا سریع‌تر از هر قاره دیگری در حال گرم شدن است اما این روند با مسائل دیگری تشدید شده است. جریان ذوب یخچال‌های طبیعی آلپ که برای تامین آب این قاره حیاتی است، در حال کاهش است. علاوه‌بر این، زمین خشک به اندازه کافی آب باران را حفظ نمی‌کند، که خود این موضوع باعث کاهش ذخایر آب زیرزمینی می‌شود.» براساس گزارش گروه صنعتی
« EurEau» با وجود نگرانی‌ها درباره کمبود آب، رویکرد توزیع این محصول در اتحادیه اروپا آن‌قدر ضعیف است که به‌طور متوسط ۲۵ درصد از آب آشامیدنی از طریق لوله‌های‌های دارای نشتی هدر می‌رود.براساس داده‌های این گروه، بلغارستان، رومانی و ایتالیا در صدر فهرست بدترین متخلفان در این زمینه قرارند. زمین سخت و خشک می‌تواند باعث شکستگی و پیچ‌خوردگی لوله‌ها شود که وضعیت نشت را بدتر می‌کند. در انگلیس هم هر سال حدود یک‌پنجم آب تامین شده از بین می‌رود.