اگر راه امــام فراموش شــود سیلی خواهیم خورد
علی رستمی
امام خمینی(ره)، رهبر حرکت عظیم ملت ایران بود که سبب تحولی عظیم در مسیر تاریخ شد؛ ایشان بنیانگذار یک مکتب فکری، سیاسی و اجتماعی میباشد و ملت ایران نیز با پیروی از این مکتب در مقابل ظلم نظام شاهنشاهی ایستاده و در مسیر استقلال و مقابله با ظلم حرکت کردند.
قطعا چنان که رهبر انقلاب بارها تأکید کردهاند این انقلاب بینام خمینی(ره) در هیچ جای جهان شناخته شده نیست و بیشک موفقیت این انقلاب با نام امام خمینی(ره) واندیشه ایشان گره خورده است چرا که امام هم معمار و طراح و نظریهپرداز این انقلاب بود و هم بنیانگذار شجره طیبه انقلاب اسلامی. بنابراین نظام جمهوری اسلامی برای بقا و استمرار حرکت بالندهای که امام عظیم الشأن انقلاب آغاز کرد چارهای ندارد جز اینکه خود را با آرمانها و اندیشههای امام راحل منطبق کند.
44 سال از پیروزی انقلاب اسلامی گذشته است و خط امام خمینی جلا پیدا کرده و در چهارگوشه عالم دل میبرد. حضرت امام از دید دشمنان باید تحریف شود چرا که به مقابله با شیطان بزرگ و اسلام التقاطی و بهائی و حجتیه و لیبرالی و آمریکایی به پاخاسته است، لذا مغضوب دشمنان و مستکبران قرار گرفته است. دشمنان از هیچ حرکتی برای کنار زدن و یا تحریف صراط مستقیم ملت ایران دریغ نمیکنند.
امروزه دشمنان و مستکبران عالم به خوبی دانستهاند که اندیشه امام خمینی میتواند شالوده تمدن پوشالیشان را زمین زده و جهان را از خواب غفلت بیدار نماید لذا با بهرهگیری از برخی خواص آلوده در پی تحریف خط امام(ره) هستند و با تحلیلهای من درآوردی و خاطرهگوییهایی که با آثار مستند و مکتوب موجود از حضرت امام(ره) متضاد و ناهمخوان است به تحریف خط امام(ره) روی آوردهاند. تا شاید از این طریق مانع پیشرفتاندیشه انقلابی امام راحل شوند.
از این رو بر همه علاقهمندان امام و انقلاب اسلامی علیالخصوص مسئولان نظام جمهوری اسلامی شناخت مستمر سیره، اصول واندیشههای امام لازم و واجب است:«اگر ملّت ایران بخواهد به هدفهای بزرگ خود برسد، بخواهد این راه را ادامه بدهد، باید راه امام بزرگوار را درست بشناسد، اصول او را درست بشناسد، نگذارد شخصیّت امام را تحریف کنند، که تحریف شخصیّت امام، تحریف راه امام و منحرف کردن مسیر صراط مستقیم ملّت ایران است.»
ملت ایران باید بداند که اگر راه امام را گم کنیم یا فراموش کنیم یا عمدا کنار بگذاریم سیلی محکمی خواهیم خورد. بازخوانیاندیشه امام خمینی(ره) لازمه صیانت از امام و انقلاب است. پس قدم اول در صیانت از آرمانهای امام و انقلاب شناخت ویژگیهای این مکتب میباشد.
اعتماد به قدرت پروردگار
یکی از ویژگیهای مکتب امام(ره) اعتماد به قدرت پروردگار است که موجب میشد امام بزرگوار در مواضع انقلابی خود صریح باشد. نه اینکه نمیدانست قدرتها بدشان میآید و عصبانی میشوند، میدانست؛ اما به قدرت الهی و نصرت الهی باور داشت. ایمان امام به تحقق وعدههای الهی و اعتماد به نیروی الهی نه تنها در ایران منجر به وقوع انقلاب اسلامی گردید، بلکه توانست طلیعه و الگویی متفاوت از مردمسالاری را در دنیا به نمایش بگذارد و سبب بیداری اسلامی در جای جای کرهی خاکی شود.
امام بزرگوار رمز پیروزی بر اجانب و کوتاه کردن دست استکبار را ایمان و تعهد به اسلام میدانند: «امروز ایران اسلامی به برکت ایمان قوی و تعهد به اسلام... دست شرق و غرب و انگلهای منحرف را از کشور خود کوتاه، و به هیچ قدرتی اجازه نمیدهد کوچکترین دخالتی در کشور اسلامی ایران نماید... ملتی که بین ذلت و شهادت، دومی را انتخاب نموده است شکستپذیر نیست.»
حمایت از محرومان و مستضعفان
نکته دیگر در اندیشه امام حمایت از محرومان و مستضعفان و مخالفت با کاخ نشینان بود؛ امام نابرابری اقتصادی را با شدّت و حدّت رد میکرد؛ اشرافیگری را با تلخی رد میکرد؛ به معنای واقعی کلمه، امام طرفدار عدالت اجتماعی بود؛ طرفداری از مستضعفان شاید یکی از پر تکرارترین مطالبی است که امام بزرگوار ما در بیاناتشان گفتند.
« ما باید کوشش کنیم که اخلاق کاخنشینی را از این ملت بزداییم. اگر بخواهید ملت شما جاوید بماند و اسلام را آن طوری که خدای تبارک و تعالی میخواهد، در جامعۀ ما تحقق پیدا کند، مردم را از آن خوی کاخنشینی به پایین بکشید،...» واگر خدای ناکرده این خوی کاخنشینی در بین مسئولین ما به وجود آمد باید فاتحه دولت را بخوانیم: « ما بحمدالله امروز همۀ دستاندرکارهایمان کاخ نشین نیستند. دولت ما یک دولت کاخ نشین نیست. آن روزی که دولت ما توجه به کاخ پیدا کرد، آن روز است که باید ما فاتحۀ دولت و ملت را بخوانیم. آن روزی که رئیسجمهور ما خدای نخواسته، از آن خوی کوخنشینی بیرون برود و به کاخنشینی توجه بکند، آن روز است که انحطاط... پیدا میشود. آن روزی که مجلسیان خوی کاخنشینی پیدا کنند خدای نخواسته،... آن روز است که ما برای این کشور باید فاتحه بخوانیم.»
مشارکت مردم در امور جامعه
حضرت امام خمینی همواره مردم را توصیه بر وحدت و همدلی میکردند و معتقد بودند اگر مردم با هم همراه شوند و به دنبال تحقق دین باشند به پیروزی خواهند رسید: «وقتی همه با هم شدند: یَدُالله ِ مَعَ الجَمَاعةِ؛ جماعت وقتی که با هم شدند پشتیبانشان خدای تبارک و تعالی است.... شما ملاحظه کردید که در این نهضت از آن بچهای که تازه زبان باز کرده بود تا آن پیرمردهایی که نزدیکهای مردنشان بود، همه با هم میگفتند «جمهوری اسلامی»؛ همه اسلام را میخواستند. این همه اسلام خواستن، توجه همه به معنویت بودن، توجه همه به خدا و دین خدا بودن، شما را پیروز کرد. این توجه را از دست ندهید؛ این رمز پیروزی است، کلید پیروزی است؛ این کلید را محکم نگه دارید. وحدت پیدا بکنید؛ مقصد هم خدا. این دو تا مطلب وقتی که پیدا شد، این همۀ مسائل را حل میکند. و همۀ ما باید کوشش بکنیم و به مقاصد الهیه برسیم.»
حضرت امام با تأکید بر مشارکت همهجانبه مردم ایشان را به همبستگی و توجه به نیات الهی فرامی خواند. استقلال و آزادی کشور در گرو همین مشارکت عمومی است که نتایج آن را در پیروزی انقلاب و جنگ تحمیلی مشاهده کردیم. اگر این انسجام و مشارکت مردمی وجود داشته باشد کشور از گزند آسیبها در امان خواهد بود.
«ما عازم هستیم که کشور خودمان را حفظ کنیم و مستقل، آزاد زندگی کنیم و در کنار هم همۀ مسلمانهای کشور، بلکه همۀ ساکنین کشور، مذاهب رسمی، همه با هم باشیم و کشور خودمان را حفظ کنیم و هیچ قدرتی نمیتواند اگر این انسجام در همین محیط کوچک و با همین جمعیت کم این انسجام باشد، هیچ کشوری نمیتواند آسیب برساند به ما.»
حضرت امام معتقد بود اداره کشور بدون همکاری مردم ممکن نخواهد بود.علاوهبر آن انقلاب اسلامی نیز به همت مردم به پیروزی رسید. لذا اکنون در اداره جامعه و پیشبرد اهداف دولت باید از همکاری مردم استفاده کرد:«یک کشوری را که بخواهید اداره بکنید، یک دولت تا شرکت مردم نباشد نمیشود ادارۀ صحیح بشود.
وقتی بنا شد که مردم شرکت کردند در کارها، شما شرکت دادید مردم را، آنهایی که الآن خدمت میکنند و سابق هم خدمت کردند به شما، به ما، به همه، به اسلام و شما را رساندند به اینجا، آنها را کنار نگذارید، رد نکنید، آنها را وارد کنید در کار. وقتی وارد کردید در کار و آنها دیدند که شما میخواهید همکاری کنید با آنها، آنها هم همکاری میکنند با شما.» و در جای دیگر میفرمایند:« مردم را در همۀ امور شرکت بدهیم. دولت به تنهایی نمیتواند که این بار بزرگی که الان به دوش این ملت هست بردارد. همان طوری که ملاحظه میکنید چنانچه این شور و شعف ملت و جوانهای عزیز نبود... بدون اینکه این ملت همراهی کند ما نمیتوانستیم کاری بکنیم.
هر چی داریم از اینهاست و هر چی هست مال اینهاست، دولت عامل اینهاست، قوۀ قضائیه عامل اینهاست، قوۀ اجراییه عامل اینهاست. قوۀ مقننه عامل اینهاست؛ ادای تکلیف باید بکنند، شرکت بدهند مردم را در همۀ امور.»
اتحاد در مقابل دشمن
حضرت امام در دوران انقلاب و پس از آن اتحاد در مقابل دشمن را بارها تذکر میدهند چرا که با اتحاد است که میتوان دشمن را شکست داد. از نظر حضرت امام هر جریانی که در مسیر اسلام نباشد دشمن محسوب میشود:
«برنامه ملت ما برنامه طویلالمدت، این است که همان گونه که در گذشته دشمن را شناختیم و از میدان رد کردید حال هم دشمن را بشناسید و از میدان ردش کنید. [دشمن] ما فقط محمدرضا نبود. هرکس مسیرش مسیر اسلام نباشد
دشمن ماست»
در این مبارزهای که انقلاب اسلامی با استکبار و سلطه اجانب آغاز کرد تنها در پناه اتحاد است که میتواند به پیروزی برسد، در این میان دشمن نیز تلاش دارد با ایجاد تفرقه حرکت انقلابی ملت را به انحراف و شکست بکشاند.
«امروز وضع سیاسی دنیا طوری است که تمام کشورهای عالم در تحت نظر سیاسی ابرقدرتها هستند. همه جا را ناظر هستند و برای شکست همۀ طوایف و قشرهای دیگر طرحها دارند و مهمِّ طرحها آن است که بین برادرها اختلاف ایجاد کنند. طرحهای اساسی و سیاسی آنها این است که با اسمای مختلف و با صورتهای متعدد بین برادرها، بین دوستها اختلاف بیندازند.»
اگر ملت اتحاد خود را حفظ کند استقلال و شرافتش حفظ میشود اما اگر دچار اختلاف و تفرقه شد باید منتظر شکست باشد.« باید اتحادتان را حفظ کنید تا کشورتان استقلال داشته باشد، تا شریف باشید.... در اسلام، بالا و پایین معنا ندارد و شما برای عظمت خود و کشور و ملتتان جنگ میکنید. یک ملت هست و یک کشور و یک اسلام و همۀ عالم با آن بد. پس برای اینکه دشمنان نتوانند کاری کنند، باید با هم باشید. یَدُ الله ِ مَعَ الجَماعَهًْ.»
حضرت امام با شناخت درست اوضاع جهان و ضرورت اتحاد در مقابل مخالفان بارها بر اصل مهم شناخت دشمن و انسجام در مقابل تاکید کردهاند:«این انسجامی که در ایران پیدا شده است و پرتوش دارد در سایر بلاد مسلمین هم میرود، این یک خطر بزرگی است که تمام منافع ابرقدرتها را منهدم میکند و از بین میبرد.
این حملۀ همه جانبۀ تبلیغاتی و غیرتبلیغاتی برای این است که این انسجام کوچک را دیدهاند که دست آنها را از این جا کوتاه کرده است. اگر این انسجام پیدا بشود و ان شاءالله، پیدا میشود، اگر این انسجام پیدا بشود دست ابرقدرتها از همۀ ذخایر مسلمین کوتاه میشود و بلکه دست ابرقدرتها از تمام مستضعفین جهان کوتاه میشود.
اینها و بسیاری از ویژگیهای دیگر جزء اصول خدشه ناپذیر امام خمینی(ره) میباشد که دشمن تلاش میکند به روشهای مختلف آن را تحریف کنند. دشمنان از روشهای مختلفی برای تحریف اندیشه امام استفاده میکنند: ارائه تفسیر سازگار با غرب از اندیشه امام، پنهان کردن بخشی از اندیشه و سیره امام، ارائه تصویر یکسویه مردم سالارانه یا حکومت اسلامی فقط بخشی از روشهای تحریف میباشد که دشمنان به دست خودیها دنبال میکنند.
براى اینکه به هدف برسیم، نباید راه را گم کنیم براى اینکه راه را گم نکنیم، باید نقشه اصلى و اساسى، جلوى چشم ما باشد، نقشه امام، کار اصلى امام، را بشناسیم و برای حفظ آن از تحریف تلاش کنیم. مسیر امام جذاب و دشمنشکن است، لذا خاطرهگو و بدلیساز و کلیددار دروغین هم پیدا میکند.