kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۹۸۸۵
تاریخ انتشار : ۲۸ شهريور ۱۴۰۱ - ۲۱:۳۸

 تعطیلی بی‌سر و صدای زندان گوانتانامو

 
 
 
 روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» در گزارشی درباره زندان مخوف گوانتانامو نوشته: دولت آمریکا بی‌سروصدا در حال تعطیل کردن این زندان و انتقال زندانیان است.
بازداشتگاه «گوانتانامو» نام زندانی نظامی واقع در پایگاه نیروی دریایی خلیج گوانتانامو در جنوب شرقی کوبا است که در اجاره ارتش آمریکا قرار دارد. این پایگاه طبق قرارداد بین آمریکا و کوبا، از سال ۱۹۰۳ در اجاره نیروی دریایی آمریکا بوده و اگرچه پس از انقلاب کوبا در دهه ۱۹۵۰، دولت آن کشور خواستار لغو این اجاره نامه شد، اما آمریکا با این درخواست موافقت نکرده و هرساله چک مبلغ اجاره را برای دولت کوبا می‌فرستد و دولت کوبا هم از نقد کردن آن خودداری می‌کند. در پی حملات ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ در آمریکا و اعلام دکترین «جنگ با تروریسم»، دولت بوش بازداشتگاهی را در این پایگاه ایجاد کرد تا کسانی را که در ارتباط با اقدامات تروریستی در نقاط مختلف جهان بازداشت می‌شوند، در این محل زندانی کند. اما‌اندکی بعد، تصاویر منتشر شده از آن، رفتار وحشیانه با بازداشت‌شدگان را نشان می‌داد که اغلب بدون اتهام مشخص یا برگزاری دادگاه سال‌ها در آنجا به طرز فجیعی نگه‌داری می‌شدند. طی سال‌های گذشته نیز اخبار و گزارش‌های زیادی از شکنجه‌های قرون وسطایی زندانیان در این بازداشتگاه منتشر شده است. بر اساس گزارش «دیلی میل»، حدود ۷۸۰ مرد در زمان «جورج دابلیو بوش» رئیس‌جمهور وقت آمریکا به گوانتانامو فرستاده شدند که او آنها را «بدترین بدترین‌ها» توصیف کرده بود. دولت‌های آمریکا وعده داده بودند که این زندان را تعطیل کنند اما هرگز به وعده خود عمل نکردند. اما روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» فاش کرده که دولت «جو بایدن» در تلاش است که بی‌سروصدا، روند تعطیلی زندان بدنام و مخوف گوانتانامو را به سرانجام برساند.
به نوشته وبگاه شبکه «راشا تودی»، این روزنامه نوشته، با اینکه تعطیلی این زندان یکی از وعده‌های انتخاباتی بایدن بود، کاخ سفید به‌شکلی مخفیانه این روند را دنبال کرده است تا جنجال سیاسی پیرامون آن ایجاد نشود.در گزارش وال‌استریت ژورنال آمده، دولت آمریکا به تعطیلی این بازداشتگاه نزدیک‌تر شده است و تلاش برای انتقال بازداشتی‌ها به دیگر زندان‌های آمریکایی ادامه دارد. مسئول عفو بین‌الملل در آلمان به خبرگزاری فرانسه گفته است، زندان گوانتانامو هم از نظر رویه‌های قانونی و هم مصونیت بابت انجام جدی‌ترین موارد نقض حقوق بشر از جمله شکنجه و ناپدید شدن اجباری «سابقه‌ای خطرناک» محسوب می‌شود.این مقام عفو بین‌الملل افزود، افراد بازداشت شده در این مکان «به دادگاه عادلانه تحت حاکمیت قانون» دسترسی نداشتند و از جامعه جهانی درخواست کرد به آمریکا جهت تعطیل کردن این زندان فشار وارد کنند. اکنون برای اولین بار یک دیپلمات ارشد آمریکایی جهت نظارت بر انتقال بازداشتی‌ها از خلیج گوانتانامو منصوب شده است. به نوشته وال استریت ژورنال، دولت بایدن این پیام را متبادر کرده که قصد مداخله در مذاکرات در رویه قضایی مربوط به «خالد شیخ محمد» ندارد که به عنوان مغز متفکر حملات یازده سپتامبر معرفی شده است. این فرد و ۳۶ زندانی دیگر همچنان در زندان گوانتانامو نگه‌داری می‌شوند.چندی پیش دولت آمریکا «محمد القحطانی» زندانی سعودی در گوانتانامو را که به اتهام تلاش برای مشارکت در حملات یازده سپتامبر در سال ۲۰۲۱ دستگیر شده بود، آزاد و به عربستان منتقل کرد. دیروز نیز اعلام شد که «بشیر نورزی» آخرین زندانی طالبان از زندان گوانتانامو آزاد و به کابل منتقل شده است.بشیر نورزی از افراد نزدیک به ملا محمد عمر، بنیان‌گذار گروه طالبان در افغانستان است که سال‌ها پیش از سوی نیروهای آمریکایی در افغانستان بازداشت و به زندان گوانتانامو منتقل شد. طالبان گفته است که نورزی با یک مهندس آمریکایی به نام مارک فریکس مبادله شده است.
 افزایش 37درصدی خودکشی کهنه سربازان آمریکایی
خبر دیگر از آمریکا این که یک مطالعه وسیع و گسترده نشان می‌دهد که کهنه‌سربازان ارتش آمریکا تقریبا 2 برابر درصدی که از سوی دولت گزارش شده، دست به خودکشی می‌زنند و روزانه معادل یک جوخه از سربازان سابق از بین می‌روند. به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری راشا تودی، گروه غیر انتفاعی «شرکای جنگ آمریکا» در این مطالعه اعلام کرد: روزانه به طور میانگین ۲۴ سرباز سابق ارتش آمریکا می‌میرند که ۳۷ درصد بیشتر از آماری است که توسط وزارت امور کهنه‌سربازان آمریکا گزارش شده است.بعلاوه، روزانه به طور میانگین ۲۰ مجروح بر اثر «مرگ و میر ناشی از خودزنی» از جمله مصرف بیش از حد مواد مخدر جان خود را از دست می‌دهند.وزارت امور کهنه‌سربازان آمریکا معمولا مرگ‌ و میرهای ناشی از خودزنی را به عنوان مرگ‌های تصادفی یا غیرمشخص دسته‌بندی می‌کند اما گروه «شرکای جنگ آمریکا» تاکید دارد که چنین مواردی شامل اقدامات تعمدی است که در بسیاری از موارد فرد عمدا قصد کشتن خود را دارد.این مطالعه نشان داد که سربازان سابق با کمتر از سه سال سابقه خدمت‌ در معرض بیشترین خطر خودکشی هستند و آنهایی که در دوران خدمت نظامی‌شان تنزل رتبه پیدا کرده‌اند، به طور کلی ۵۶ درصد بیش از کهنه‌سربازان دست به خودکشی می‌زنند. همچنین به ازای هر سال خدمت اضافی حدود دو درصد از احتمال خودکشی در بین کهنه‌سربازان کم می‌شود.