عضو شورای عالی کار گفت: اخراج کارگران در ماههای پایان سال برای فرار از پرداخت عیدی و سنوات تخلف است.
آیت اسدی در گفتوگو با خبرگزاری فارس، در واکنش به این که برخی از کارفرمایان در ماههای پایانی سال برای فرار از پرداخت عیدی و سنوات، به بهانههای مختلف، کارگران را اخراج میکنند، تصریح کرد: اخراج کارگر از سوی کارفرما در ماههای پایانی سال و برای فرار از عیدی و پاداش کار غیرقانونی است و این وظیفه وزارت کار است که باید بر کارگاهها نظارت کند تا برخی کارفرمایان به کارگران اجحاف نکنند.
وی افزود: باید سیستم نظارت وزارت کار بر کارگاهها بیشتر شود تا اجحاف به کارگران صورت نگیرد و اگر در کارگاهی تخلف صورت گرفت، کارگر باید شکایت کند، زیرا ندادن حق سنوات و عیدی کارگر از سوی کارفرما غیرقانونی است و کارگر میتواند در این مورد طرح دعوی کند.
عضو شورای عالی کار یادآور شد: کارفرمایان توجه کنند که نیروی کار ماهر یکی از داراییهای مهم هر کارگاه تولیدی است و در حال حاضر چنین نیروهای کاری پیدا نمیشود. به عنوان مثال برخی کارفرمایان استان البرز به شدت دنبال پیدا کردن نیروی کار ماهر هستند که گیر نمیآید، بنابراین کارفرما به بهانه فرار از پرداخت عیدی یا سنوات نیروهای ارزشمند را از دست ندهند و آنها را حفظ کنند.
کارگران اخراجی پایان سال شکایت کنند
همچنین معاون روابط کار وزارت کار در پاسخ به این پرسش که برخی کارگاههای کوچک در ماههای آخر سال برای فرار از پرداخت عیدی و سنوات کارگران را اخراج میکنند، اظهار داشت: اگر کارگری به دلیل فرار کارفرما از پرداخت عیدی و سنوات اخراج شد، باید به هیئت تشخیص و حل اختلاف کارگری مراجعه و طرح دعوی کند که اگر ادعای او مستند باشد، حکم برگشت به کار میدهند و کارگر دوباره سرکارش برمیگردد و اجازه اخراج کارگر را نمیدهند. ضمن اینکه عیدی و سنوات کارگر را هم به میزان ماههایی که کار کرده است، از کارفرما میگیرند و به کارگر میپردازند.
علیحسین رعیتیفرد در پاسخ به این مطلب که کارفرمایان برخی از مشاغل مانند کارواشها، کارگران را به کار میگیرند، اما دستمزدی به آنها نمیدهند و فقط در مقابل اعطای جای خواب به کارگران میگویند، از مشتریان انعام بگیرند، عنوان کرد: هر کارگری که در یک کارگاه کار میکند، در قبال کار خود باید حقالسعی و مزد دریافت کند و این باید طبق قرارداد شفاهی یا کتبی باشد که باید در چارچوب قانون کار حداقل دستمزد برای کارگر پرداخت شود.
معاون روابط کار وزارت کار افزود: اگر کارفرمایی به کارگر بگوید در قبال حقالسعی مزد نمیدهم و فقط باید انعام بگیرد، تخلف کرده و در صورتی که کارگر شکایت کند یا بازرسان وزارت کار از آن مطلع شوند با کارفرمای خاطی برخورد میکنند.
او خاطرنشان کرد: کارفرمایان باید انصاف داشته باشند و اگر کارگر را به کار میگیرند، حتماً باید دستمزد او را براساس قانون کار و حداقل دستمزد بپردازند و هیچ کارفرمایی نمیتواند کارگر را مجبور کند که از مشتریان یا مردم انعام بگیرند.