kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۴۰۱۹
تاریخ انتشار : ۰۲ آذر ۱۳۹۹ - ۲۱:۵۲
تولید‌کننده تجهیزات صنعت نفت اعلام کرد:

بومی‌سازی 75 درصد فناوری شیرهای کنترلی بدون حمایت وزارت نفت

یک فعال بخش خصوصی گفت: بدون هیچ حمایتی 75 درصد از فناوری شیرهای کنترلی را بومی‌سازی کردیم. در واقع نه تنها حمایتی از تولید تجهیزات نفت صورت نگرفت بلکه چوب لای چرخ تولیدکننده گذاشتند.

عبدالحسین شرفی اظهار کرد: ما بحث تولید شیرکنترلی را از سال 95 آغاز کردیم و از سال 95 تا الان تمام قطعاتش به جز یک کیت خاص را بومی‌سازی کردیم.
وی با‌اشاره به اینکه تقریبا 75 درصد از شیرهای کنترلی را بومی‌سازی کرده‌ایم، توضیح داد: شیرکنترلی بدنه فلزی دارد و قطعات داخلی آن هم مکانیکی و الکتریکی است. ما غیر از بدنه اصلی که در ایران از قبل قابلیت ساخت داشته است، قطعات مکانیکی را خودمان ساختیم.
این فعال اقتصادی ادامه داد: با وزارت نفت تاکنون قراردادی نداشتیم، چون تاییدیه‌ای به ما نداده‌اند. مدل قراردادی وزارت نفت و سایر دستگاه‌های دولتی این است که اگر شما تجهیزی می‌سازید و می‌خواهید تحویل بدهید، در قبال پیش پرداختی که معمولا بیشتر از 25 درصد نیست مگر شرایط خاص باشد، باید ضمانت‌نامه بانکی در قبال قراردادتان بدهید. در قبال حسن انجام کار هم یعنی وقتی دستگاه تحویل داده شد، دستگاه باید تست‌های مختلفی را بگذراند تا وزارت نفت با شما تسویه حساب کند. در عین حال شما باید یک ضمانت حسن انجام تعهدات نزد وزارت نفت داشته باشید تا اگر اتفاقی افتاد، آن ضمانت‌نامه باعث شود شما به این امور رسیدگی کنید.
شرفی با‌اشاره به نگاه متفاوت مدیران نفت به تولیدکننده داخلی و خارجی گفت: وقتی سفارش خارجی دارند پولش را نقد و کامل به حساب آن شرکت می‌ریزند. طرف خارجی تجهیز را هر وقت توانست به اینها تحویل می‌دهد. هیچ ضمانت‌نامه‌ای هم از خارجی‌ها نمی‌گیرند. یعنی اگر جنس خارجی آمد و به هر دلیلی مشکل داشت و عملکردش ناقص بود، چیزی دست وزارت نفت گرو نیست.
وی با توضیح رفتار وزارت نفت در قبال تولیدکننده داخلی، افزود: زمانی که می‌خواستم جنسی را به عنوان یک محصول دانش‌بنیان به وزارت نفت معرفی کنم، دوستانی که در آن جلسه نشسته بودند بیانشان این بود که اینکه ما داریم از شما جنس می‌‌خریم برای شما افتخار محسوب می‌شود. گفتیم یعنی چی؟ گفتند یعنی ما پیش پرداخت نمی‌‌دهیم و اگر هم بخواهیم بدهیم ضمانت‌نامه می‌ دهیم. بعد پولش هم را حالا ببینیم کی بشود بدهیم. ما اعتراض کردیم که این شرایط عادلانه نیست در جواب به ما گفتند که تازه اینکه ما از محصول شما استفاده خواهیم کرد به نوعی تبلیغ برای شما است.
این تولیدکننده یادآور شد: این نگاه، نگاه دلال پرور است و نگاه حمایت از تولیدکننده داخل نیست. وزارت نفت حتی برای تامین تجهیزات خود از تولیدکننده‌های داخلی استعلام نمی‌گیرد که آیا توان ساخت داخلی وجود دارد یا نه و طبق همان لیست‌های قدیمی خود برای تامین محصولات اقدام می‌کند.
بر اساس این گزارش، یکی از طرح‌های بیژن زنگنه وزیر نفت که در دولت یازدهم مطرح شد، طرحی با عنوان بومی‌سازی 10 قلم کالای استراتژیک در صنعت نفت از جمله شیرهای کنترلی بود که با هدف حمایت از ساخت داخل و پوشش خلاءهای تکنولوژیک در حوزه تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت، در سال 93 مطرح گردید.
در این بین هر چند تصمیم وزارت نفت مبنی بر بومی‌سازی 10 قلم کالای اساسی نفت تصمیم درستی بوده، اما عملا در فضای اجرایی اقدام تاثیرگذاری توسط این وزارتخانه برای همراه کردن دستگاه‌های دولتی برای حمایت از تولیدکنندگان داخلی صنعت نفت انجام نشده است.