در اتفاقی بیسابقه و برای اولینبار در جهان 2 نفر در افغانستان رئیسجمهور شدند
در اتفاقی بیسابقه و برای نخستین بار در جهان، دو نفر بهطور همزمان در افغانستان مراسم تحلیف ریاست جمهوری بهجا آوردند و رسما رئیسجمهور این کشور شدند!
دیروز «اشرف غنی» نامزد پیشتاز تیمهای انتخاباتی «دولتساز» و «عبدالله عبدالله» نامزد پیشتاز ائتلاف موسوم به «ثبات و همگرایی»، مراسم تحلیف ریاست جمهوری برگزار کرده و به عنوان رئیسجمهور افغانستان، سوگند خوردند.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی از کابل،اشرف غنی در کاخ «ارک» و عبدالله عبدالله در کاخ « سپیدار» به طور همزمان، مراسم تحلیف ریاست جمهوری را جداگانه و در حضور هواداران، مقامات و شخصیتهای مختلف داخلی و خارجی انجام دادند.
قرار بود مراسم تحلیف ریاست جمهوری افغانستان ساعت ۱۱ پیش از ظهر امروز برگزار شود، اما خبرهایی منتشر شد حاکی از آنکه «مایک پمپئو» وزیرخارجه آمریکا، به کابل سفر کرده است. اقدامی که تحلیلگران آن را مداخله پمپئو در امور داخلی افغانستان ارزیابی کردند.
مردم افغانستان این وضعیت را نگرانکننده دانسته و تأکید دارند که رهبران دولت افغانستان موفق به حل بن بست انتخاباتی نشده و اکنون کشور را به سوی بحران میبرند.
«احمد سعیدی» یکی از دیپلماتهای سابق افغانستان، در صفحه فیسبوک خود نوشته است که اختلافات دو رهبر تیمهای انتخاباتی مهم نیست، اما وی نگران این است که این اختلافها درصفوف ارتش رخنه کند.
اختلافات پس از آن میان اشرف غنی و عبداللهعبدالله به اوج خود رسید که کمیسیون انتخابات، غنی را روز ۲۹ دی ماه برنده این رقابتها اعلام کرده بود. اما عبدالله این نتیجه را رد کرده و آن را تقلب خوانده و از پذیرفتن آن سر باز زد.
عبدالله پس از آن اعلام کرد که براساس آرای پاک، برنده انتخابات است و بر این اساس، نتیجه اعلام شده را نمیپذیرد و خود دولت فراگیر تشکیل خواهد داد.
شبکه خبری طلوع افغانستان نیز گزارش داد با وجود تلاشهای فشرده« زلمی خلیلزاد»، فرستاده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان، اختلافها میان غنی و عبدالله حل نشدهاند.
طبق این گزارش؛ هرچند رئیسجمهور غنی به عبدالله پیشنهاد ۴۰ درصد کابینه و ریاست شورای عالی صلح را داده، اما عبدالله این پیشنهاد را نپذیرفته است زیرا او خواهان سمت نخستوزیری و یا هم ریاست شورای وزیران است.
براساس این گزارش، رئیسجمهور غنی طرحی را که دربر گیرنده سه بخش امنیتی، حکومتداری و صلح است، به عبدالله، پیشنهاد کرده است. بربنیاد این طرح، تمامی وزارتهای امنیتی بهگونۀ اختصاصی به رئیسجمهور گزارش میدهند و یک عضو شورای امنیت ملی از هم پیمانان عبدالله خواهد بود.
طلوع نیوز افزود: در بخش حکومتداری، این طرح آمده است که رئیس جمهور یک واحد مستقل اجرایی را برای ایجاد اصلاحات بیدرنگ انتخاباتی ایجاد میکند و نیز به دادن ۴۰ درصد سهم در کابینه به هم پیمانان عبدالله، متعهد است.در بخش صلح این طرح آمده است که شورای عالی صلح به رهبری عبدالله ایجاد میشود، اما او به رئیس جمهور گزارش خواهد داد. اما به گفتۀ منابع این طرح را تاکنون عبدالله نپذیرفته است زیرا رئیس جمهور با نقش اجرایی عبدالله در حکومت آینده، موافق نیست.
هشدار طالبان
گروه طالبان اعلام کرد، برگزاری مذاکرات صلح با دولت افغانستان طی روزهای آتی به دلیل برگزاری مراسم تحلیف دو رقیب جایگاه ریاست جمهوری این کشور، در روز دوشنبه نامحتمل است. طالبان همچنین از این دو رقیب درخواست کرد به جای این کار بر پایان دادن به جنگ متمرکز باشند.
«ذبیحالله مجاهد» سخنگوی طالبان، گفت، فکر نمیکنیم آنان(غنی و عبدالله) بتوانند برای مذاکرات میان افغانها آماده شوند زیرا اختلاف نظرهایی میان این سیاستمداران وجود دارد که حتی به برگزاری دو مراسم تحلیف انجامیده است.
وی افزود: به جای تحلیف، از آنان میخواهیم بر مذاکرات بینالافغانی متمرکز شوند. ما از آنان میخواهیم اختلاف نظرهای داخلی را کنار بگذارند، تحلیف را متوقف کنند و در راستای صلح کار کنند.
این سخنگو در ادامه گفت، مسئله دیگر این است که هیچ گام عملیای برای اجرای شرط توافق آمریکا و طالبان مبنی بر آزادی 5000 زندانی این گروه از سوی دولت افغانستان صورت نگرفته واشرف غنی این درخواست را رد کرده است.
مجاهد افزود: دیدار مقامات زندانهای دو طرف روز شنبه و یکشنبه در دوحه صورت گرفت که نخستین ارتباط مقامات دولت افغانستان و طالبان از زمان امضای توافق خروج در 29 فوریه(10 اسفند) بود. البته این مذاکرات، گفت وگوهای رسمی بینالافغانی نبوده است.
حدود ۲۰ روز پیش همزمان با اعلام نتیجه نهایی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، عبدالله آن را قبول نکرد و گفت که اعلام پیروزیاشرف غنی بر اساس آرای تقلبی است. او سپس در یک نشست خبری خود را برنده انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد و گفت: ما پیروزیم و دولت دیگری تشکیل میدهیم.