kayhan.ir

کد خبر: ۱۸۰۹۰۴
تاریخ انتشار : ۰۶ بهمن ۱۳۹۸ - ۲۲:۰۹

اتحاد برای تشکیل دولت در عراق پیامد جدید خروش میلیونی مردم

گروه‌های سیاسی عراق که در ماه‌های اخیر بر سر ایجاد ائتلاف برای تشکیل دولت جدید، با یکدیگر اختلاف داشته‌اند، در پی حماسه بزرگ ملت عراق در جمعه گذشته، با یکدیگر متحد شدند و اعلام کردند که دولت جدید به زودی تشکیل می‌شود.

پیامدهای مهم شهادت سرداران مقاومت و حضور میلیونی مردم عراق در خیابان‌های پایتخت و شهرهای این کشور، در حال نمایان شدن هستند، که مهم‌ترین آنها ایجاد همدلی کم سابقه میان گروه‌های سیاسی این کشور بر سر سیاست‌های مهمی چون اخراج آمریکا و تشکیل دولت است.
به گزارش خبرگزاری فارس، «احمد الکنانی» عضو ائتلاف «فتح» به رهبری «هادی عامری» در پارلمان عراق تاکید کرد که تظاهرات میلیونی روز جمعه بغداد، موضع فراکسیون‌های سیاسی این کشور را متحد کرد و تأثیر مثبتی بر فرآیند تشکیل دولت آتی خواهد داشت.
الکنانی تاکید کرد: تظاهرات ضد‌اشغالگری روز جمعه بغداد به منظور حمایت از استقلال عراق و تصمیم پارلمان برای اخراج نیروهای خارجی بوده، اما افزون بر آن، موضع فتح و «سائرون»(تحت رهبری مقتدا صدر) را نیز یکی کرده است.
وی تصریح کرد: یکپارچه شدن این مواضع، تاثیر مثبتی بر روند تشکیل دولت آتی خواهد داشت و در حال حاضر، پیشرفت‌هایی در این زمینه حاصل شده است».
«عادل عبدالمهدی» هشت آذر از سمت نخست‌وزیری عراق استعفا داده است، اما هنوز فراکسیون البناء (شامل جریان‌ دولت قانون به رهبری نوری مالکی و جریان فتح به رهبری‌هادی عامری) به عنوان فراکسیون بزرگ ‌تر در پارلمان، نامزد تصدی نخست‌وزیری را که مورد رضایت معترضان و دیگر گروه‌های سیاسی عراق باشد، معرفی نکرده است.
بر اساس آمارهای موجود، رقابت اصلی بر تصاحب پست نخست‌وزیری عراق میان «محمد توفیق علاوی» (وزیر سابق ارتباطات)، علی الشکری (وزیر سابق برنامه‌ریزی و مشاور عالی رئیس‌جمهور) و مصطفی الکاظمی (رئیس‌سازمان اطلاعات عراق) است. ائتلاف دولت قانون از علی الشکری و ائتلاف سائرون از محمد توفیق علاوی حمایت می‌کنند.
ائتلاف سائرون که اکنون در رایزنی‌ها بر سر تعیین نامزد نخست‌وزیری عراق شرکت می‌کند، پیش از شهادت سرداران مقاومت و مطرح شدن موضوع اخراج نظامیان آمریکایی از عراق، اعلام کرده بود که از حق خود برای مشارکت در تعیین نخست‌وزیر می‌گذرد. این ائتلاف بر تعیین نخست‌وزیر از سوی معترضان و نه جناح‌های سیاسی، تاکید داشت.
«مقتدا صدر» در پی تظاهرات میلیونی ضد‌اشغالگری آمریکا، ضمن تشکر از مردمی که به فراخوان او برای این تظاهرات لبیک گفتند، از کارشکنان در تشکیل دولت عراق، اعلام برائت کرد.
صدر در توئیتر نوشت که از این پس، در مسئله معترضان دخالت نخواهد کرد، تا آنها خود سرنوشت عراق و خطری را که پیش رو است را درنظر بگیرند؛ خطری که بی‌امان و بی‌رحمانه همه را از داخل و خارج تهدید می‌کند.
در پی گلایه مقتدا صدر از تظاهرات‌کنندگانی که به او «شک کردند» و در تظاهرات میلیونی حضور نیافته بودند، از روز شنبه میدان‌های تحصن در سراسر عراق خلوت شده است و بسیاری از طرفداران جریان صدر، به طور داوطلبانه چادرهای اعتراض خود را جمع کرده‌اند.
شماری مردم برخی شهرهای عراق از اول اکتبر (۹ مهر) گذشته در اعتراض به وضعیت بد اقتصادی و نبود خدمات دولتی، دست به تظاهرات و اعتراض زدند. موج اعتراضات خیابانی در یک ماه گذشته بی‌رمق‌تر شد و با برگزاری تظاهرات میلیونی ضدآمریکایی اخیر، تقریبا به پایان رسید.
هشدار به آمریکا
فرمانده عملیات ویژه گردان‌های حزب‌الله عراق بار دیگر برای ضربه زدن به نیرو‌های آمریکایی و به راه‌انداختن جنگ فرسایشی علیه نیرو‌های شیطانی آمریکا در عراق و منطقه، اعلام آمادگی کرد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، فرمانده نیروی بازدارندگی موشکی گردان‌های حزب‌الله عراق نیز اعلام کرد: ما برای حمله به دژ‌های دشمنان و تبدیل آنها به ویرانه‌، آمادگی کامل داریم و مسلماً سامانه موشکی پاتریوت و دیگر سامانه‌های مشابه آن، نمی‌توانند حملات ما را متوقف سازند.
گردان‌های حزب‌الله عراق همچنین اعلام کرد که تحرکات نیرو‌های آمریکایی را رصد می‌کند و بخش اطلاعاتی این گردان‌ها نیز از نقض حریم هوایی مناطق کربلا و نجف و بغداد به وسیله نیروی هوایی ارتش آمریکا خبر داد.
به گزارش ایسنا، «گردان‌های حزب‌الله» عراق همچنین اعلام کرد، ملتی که به شیوه استثنایی به خیابان‌ها آمده‌اند، مستحق برخورداری از دولتی عادل هستند.
گردان‌های حزب‌الله عراق تاکید کرد: حق مقاومت در دفاع از حاکمیت کشور، نیاز به اجازه از هیچ کس ندارد.
«ائتلاف سائرون» وابسته به « مقتدا صدر»، هم اعلام کرد که با هرگونه حضور نیروهای بیگانه در خاک عراق مخالف بوده و آمریکا باید پایگاه‌هایش را جمع کند و به فعالیت شرکت‌های امنیتی در عراق، پایان دهد.
ائتلاف سائرون همچنین، خواستار امضای معاهدات و توافقنامه‌های عدم مداخله و عدم تجاوز با کشورهای هم‌جوار و توافقات همکاری در تمام زمینه‌ها، از جمله اقتصادی، رسانه‌ای و تکنولوژیکی وغیره شد.
جمعه گذشته(4 بهمن) بغداد و شهرهای دیگر عراق شاهد تظاهرات میلیونی مردم این کشور علیه آمریکا بوده است. تظاهرات کنندگان خواستار خروج فوری نیروهای آمریکایی از عراق شده‌اند.
موضع عمار حکیم
«عمار حکیم» رهبر «جریان حکمت ملی عراق»، در نشست با نخبگان و جوانان شایسته این کشور، در ارتباط با حضور نیروهای ائتلاف تحت رهبری آمریکا گفت که عراقی‌ها خودشان می‌توانند از کشور محافظت کنند.
به گزارش فارس، حکیم تأکید کرد که حضور نیروهای نظامی آمریکایی در عراق باید پایان یابد.
بنا بر اعلام دفتر رسانه‌های رهبر جریان حکمت ملی عراق، حکیم تأکید کرد: باید به دیدگاه فنی و نظامی دولت در مورد نیاز به آماده‌‌‌سازی نیروها و مأموریت‌های شان و زمان‌بندی خروج نیروهای ائتلاف ازعراق، گوش فرا داد.
پارلمان عراق اخیرا بعد از ترور سپهبد «قاسم سلیمانی» فرمانده سپاه قدس‌، «ابومهدی المهندس» معاون حشد‌الشعبی عراق، و هشت تن از همرزمان آنها، به اخراج نیروهای آمریکایی از این کشور رأی داد، اما واشنگتن می‌گوید برنامه‌ای برای ترک عراق ندارد.
کارشناسان می‌گویند که با مصوبه پارلمان و حضور میلیونی عراقی‌ها در خیابان‌ها، که تنها خروج آمریکا را خواستار شده‌اند، واشنگتن هیچ راهی به جز خارج کردن نیروهایش از عراق را ندارد. در غیر این صورت، باید ضربات مهلک گروه‌های مقاومت را بپذیرد.