سبزی آلوده به مواد نفتی در سفره مردم (گزارش از دور و نزدیک)
سبزیهای مزارع جنوب پایتخت با آب آلوده به مواد نفتی آبیاری میشود.
مزارع کاشت سبزی در باقرشهر با آبی که همراه با مواد نفتی از زیرزمین بیرون کشیده میشود آبیاری میشود.
مزارع سبزیکاری شامل شوید، ریحان، شاهی و دیگر محصولات در نزدیکی پالایشگاه، تاسیسات شرکت خطوط لوله و مخابرات و نیز شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی قراردارد و مسئولان نفتی میگویند که تلاش برای پیداکردن منشا این آلودگی هنوز ادامه دارد و کارگروههایی برای آن تشکیل شده است.
موضوع سرایت مواد نفتی به زمینهای کشاورزی و منابع آب جنوب تهران پس از بازدید مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران از محل مورد اشاره مورد تایید قرار گرفت و اعلام کرد: موضوع تحت پیگرد قرار گرفته است.
باقرشهر از توابع شهرستان ری است که طی سالهای اخیر به علت کاهش بارشها بیشتر آب موردنیاز کشاورزی آن از منابع زیرزمینی تامین میشود.
شهرستان ری با تولید سالانه 240 هزار تن سبزی نقش مهمی در تولید این محصول استان تهران دارد.
آلودگی آب استحصالی از چاههای این زمینهای کشاورزی که با بو و رنگ مواد نفتی همراه است نیاز به تایید کارشناس ندارد و برای هر فردی قابلیت تشخیص دارد اما درعین حال و باوجود تایید سازمان محیط زیست، اینکه چرا همچنان عرضه این محصولات و بارگیری برای مصرف شهروندان ادامه دارد و کسی جلو آن را نمیگیرد محل پرسش است.
موضوعی که به نظر میرسد هیچ نهادی مسئولیت آن را برعهده نمیگیرد و به جای برخورد با این پدیده فقط همدیگر را متهم و متولی معرفی میکنند.
نکته قابل تامل اینکه بسیاری از درختان حاشیه تلمبههای آب به علت آبیاری با آب آلوده خشک شده است.
رئیس اداره محیط زیست شهرستان ری آلودگی سبزی و صیفیجات اطراف تاسیسات نفتی جنوب تهران را تایید و بیان کرد: براساس آزمایشهای انجام شده توسط محیط زیست آب و خاک این منطقه آلوده است و واحدهای صنعتی مسبب این آلودگی باید با اجرای طرحهای مختلف آب و خاک منطقه را پاکسازی کنند.
زهره عبادتی یادآور شد: آب و خاک برای کشت محصولات کشاورزی باید استانداردهای لازم را برای کشت داشته باشد که زمینهای اطراف تاسیسات نفتی جنوبی تهران هیچکدام از این موارد را ندارند.
وی تصریح کرد: تاسیسات نفتی جنوب تهران از جمله پالایشگاه، شرکت خطوط لوله و مخابرات و شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی باید طرحهای پاکسازی آب و خاک منطقه باقرشهر را در اسرع وقت به اداره محیط زیست ارائه کنند.
عبادتی افزود: اداره محیط زیست شهرستان ری پیگیریهای حقوقی لازم را درخصوص آلودگیهای آب و خاک منطقه باقرشهر انجام داده و در انتظار حکم مراجع قضایی است.
وی ادامه داد: جهاد کشاورزی شهرستان ری باید با هرگونه کشت در زمینهای اطراف پالایشگاه و شبکه بهداشت نیز با عرضه این محصولات به بازار مصرف مقابله کند.
رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان ری نیز در گفتوگو با خبرنگار ایرنا گفت: تنها راه جلوگیری از فروش سبزیجات آلوده به مواد نفتی زمینهای باقرشهر تخریب زمینهای کشاورزی است.
فاطمه تاجیک عنوان کرد: شبکه بهداشت ری طرح شکایت و مستندات خود را در این زمینه به دستگاه قضایی ارائه کرده و در انتظار حکم دادگاه است.
وی اضافه کرد: تخریب آلاچیقهای فروش سبزیجات و صیفیجات موجود در زمینهای اطراف پالایشگاه راهکار لحظهای است؛ برای اینکه این معضل از بین برود بایستی تخریب مزارع و محصولات کشاورزی تولید شده در دستور کار قرار گیرد.
تاجیک با اشاره به اینکه شبکه بهداشت و درمان ری مادامی که حکم دادگاه ابلاغ نشود نمیتواند محصولات و مزارع کشاورزی را تخریب کند، گفت: سبزیجات آبیاری شده با آب آلوده به مواد نفتی هیچگونه رنگ و بوی خاصی ندارد و مصرف کنندگان هرگز آلودگی آن را متوجه نخواهند شد.
وی عنوان کرد: مردم سبزیجات و صیفی جات را به عنوان مواد غذایی سالم و مفید میشناسند در حالی که مواد نفتی موجود در سبزیجات زمینهای اطراف پالایشگاه عامل انواع سرطان است.
تاجیک با اشاره به اینکه مسئولان تاسیسات نفتی جنوب تهران برداشت آب از چاههای غیرمجاز را علت اصلی آلوده شدن سفرههای زیرزمینی منطقه میدانند بر ضرورت حل این مشکل تاکید کرد.
درحالی که مسئولان شبکه بهداشت و محیط زیست میگویند زمین و آب این منطقه آلوده به مواد نفتی است، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ری با بیان اینکه سلامت محصولات کشاورزی اطراف تاسیسات نفتی جنوب تهران باید به شکل علمی اثبات شود، معتقد است: آلودگیهای زمینهای اطراف پالایشگاه اگر در طی سالها تداوم داشته پس محصولی هم نباید تولید میشده، بنابراین آلودگی آن مزارع و محصولات باید اثبات شود.
محمد عباسی با اشاره به اینکه جهادکشاورزی تنها وظیفه شناسایی و معرفی متخلفان بخش کشاورزی را برعهدهدارد، گفت: برخورد با کشاورزانی که در مزارع آلوده کشت میکنند بر عهده شبکه بهداشت و درمان است.
وی ادامه داد: بر اساس ماده 46 «قانون توزیع عادلانه آب»، آلوده ساختن آب ممنوع و مسئولیت پیشگیری، ممانعت و جلوگیری از آلودگی منابع آب به سازمان حفاظت محیط زیست محول شده است.