kayhan.ir

کد خبر: ۱۳۳۳۹۰
تاریخ انتشار : ۰۴ خرداد ۱۳۹۷ - ۲۲:۰۲
برگزاری اولین نشست ایران و 4+1 درباره سرنوشت برجام

ضرب‌الاجل 7 روزه را تمدید نکنید اروپا به دنبال خرید زمان است

اروپا در پی آن است تا با مذاکرات فرسایشی، برای آمریکا زمان بخرد. هدف اصلی و مشترک تروئیکای اروپایی و آمریکا، تعلیق و معطل نگه داشتن اقتصاد و تعمیم خسارت محض برجام به دیگر مولفه‌های قدرت کشورمان است.دولت باید با توجه به این رفتار طرف مقابل، از تمدید ضرب الاجل 7 روزه پرهیز کند.
سرویس سیاسی-

نشست کمیسیون مشترک برجام با حضور ایران و 1+4 و نماینده اتحادیه اروپا و بدون آمریکا در سطح مدیران سیاسی و معاونان وزرای خارجه روز جمعه در وین پایتخت اتریش برگزار شد.
عباس عراقچی رئیس ‌هیئت ایرانی در نشست کیمسیون مشترک برجام عنوان کرد که نشست مذکور یک نشست اضطراری است و به درخواست ایران برگزار شده است.
عراقچی افزود: ما هنوز به این تصمیم نرسیده‌ایم که در برجام خواهیم ماند یا نه و این امر بستگی به این موضوع دارد که چگونه دیگر اعضای برجام می‌توانند آثار و تبعات خروج یک عضو برجام را جبران کنند، بخصوص کشورهای اروپایی باید به ما بگویند که چگونه در نبود آمریکا و بازگشت تحریم‌های این کشور، می‌توانند منافع ایران را در برجام تضمین کنند.
وی با بیان اینکه امیدواریم که با توجه به این رایزنی‌ها و گفت‌وگوها ظرف چند هفته آینده به یک جمع‌بندی مناسب دست پیدا کنیم، تصریح کرد: مجموع دیدگاه‌هایی که از اعضای برجام می‌شنویم و نتایج حاصل از مشورت‌ها و رایزنی‌ها با آنها، در تصمیم‌گیری نهایی ما در ارتباط با موضوع برجام تاثیرگذار خواهد بود.
معاون وزیر خارجه در جمع خبرنگاران گفت: با توجه به تعهد کشورهای اروپایی به تامین خواسته ایران، به حفظ برجام مطمئن‌تر شدیم!
این اظهارنظر تأمل‌برانگیز در حالی است که مقامات اروپایی تاکنون نه تنها تعهدی به ایران نداده اند، بلکه تاکید کرده‌اند که درخصوص اجرای تعهدات برجامی هیچ تضمینی به ایران نمی‌دهند.
عراقچی تصریح کرد: امیدواریم که با توجه به این رایزنی‌ها و گفت‌وگوها ظرف چند هفته آینده به یک جمع‌بندی مناسب دست پیدا کنیم.
آقای عراقچی در حالی جمع‌بندی مذاکرات را به چند هفته آینده و بازه زمانی نامعلوم حواله داده است که یکی از مقامات ایرانی حاضر در مذاکرات، تاکید کرده است که ضرب الاجل ایران به اروپا، تنها 7 روز است.
ضرب‌الاجل 7 روزه
یک مقام ارشد ایرانی روز جمعه تاکید کرد که تهران از کشورهای اروپایی می‌خواهد تا بسته اقتصادی پیشنهادی برای مقابله با خروج آمریکا از برجام را تا پایان ماه جاری میلادی (می) ارائه دهند.
به نوشته خبرگزاری «رویترز» این مقام ایرانی (که نامش فاش نشد) پیش از دیدار با مقامات اروپایی، در گفت‌وگو با خبرنگاران در وین گفت: انتظار داریم این بسته تا پایان ماه می‌(10 خرداد) به دست ما برسد.
این مقام ایرانی افزود: این یک دیدار بسیار مهم است که نشان می‌دهد دیگر طرف‌ها درباره برجام جدی هستند یا نه. همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودند، متوجه خواهیم شد که اروپایی‌ها می‌توانند به ما تضمین‌های معتبر بدهند یا نه.
گفتنی است رهبر معظم انقلاب چهارشنبه هفته گذشته در دیدار مسئولان و کارگزاران نظام، شروط ایران برای اروپا را برشمردند. این شروط به شرح ذیل است:
1- سه کشور اروپایی در ۱۳-۱۴ سال قبل یک بدعهدی بزرگی کردند در مذاکرات هسته‌ای سال ۸۳-۸۴، قول دادند و عمل نکردند، باید ثابت کنند امروز آن بی‌صداقتی و بدعهدی آن روز را نخواهند داشت. در دوسال گذشته آمریکا بار‌ها برجام را نقض کرده است و اروپایی‌ها ساکت مانده‌اند. اروپا باید آن سکوت را جبران کند.
2- آمریکا قطعنامه‌ ۲۲۳۱ را نقض کرده است؛ اروپا باید یک قطعنامه علیه نقض آمریکا، صادر کند.
3- اروپا باید متعهد شود که بحث موشکی و منطقه‌ای جمهوری اسلامی را مطرح نخواهد کرد.
4- اروپا باید با هر گونه تحریم جمهوری اسلامی مقابله کند و مقابل تحریم‌های آمریکا صریح بایستد.
5- اروپا باید فروش کامل نفت ایران را تضمین کند. چنانچه آمریکایی‌ها توانستند به فروش نفت ما ضربه بزنند، باید بتوانیم آن مقدار نفت که می‌خواهیم بفروشیم. اروپایی‌ها به‌نحو تضمین‌شده‌ای باید جبران کنند و نفت ایران را خریداری کنند.
6- بانک‌های اروپایی باید تجارت با جمهوری اسلامی را تضمین کنند. ما با این سه کشور دعوا نداریم، اما اعتماد نداریم به آن‌ها؛ آن هم متکی است به سابقه‌شان.
خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت: در حالی که کشورهای باقی‌مانده در توافق هسته‌ای ایران، روزجمعه برای اولین بار از زمان خروج آمریکا، دیدار کردند اما دیپلمات‌های اروپایی تاثیر آن را محدود دانستند.
به نوشته خبرگزاری «رویترز» یک دیپلمات اروپایی تاکید کرد: ما تلاش می‌کنیم که در توافق (هسته‌ای ایران) باقی بمانیم و امیدواریم که امکان تعامل و مراوده وجود داشته باشد اما تحت تاثیر هیچ وهم یا خیالی نیستیم.
مذاکرات فرسایشی
پس از خروج آمریکا از برجام، سران سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان در واکنش به این اتفاق، بیانیه‌ای صادر و مواضع خود را اعلام کردند. این سه کشور در بیانیه فوق ضمن حمایت لفظی از برجام، به دولت ایران تأکید کردند که نباید در مقابل عهد‌شکنی آمریکا واکنشی نشان داده و همچنان می‌بایست تعهدات خود را یکطرفه ادامه دهد! علاوه‌بر این، اعضای اروپایی 1+5 تأکید کردند که در عین حال که برجام باید حفظ بشود، ایران می‌بایست درباره مسائل منطقه مخصوصاً در سوریه، عراق، یمن و همچنین برنامه موشک‌های بالستیک خود پاسخگو باشد! همچنین باید برخی از مقررات برجام که پس از سال 2025 خاتمه می‌یابد در یک چارچوب طولانی‌تری تعریف شود.
مفاد این بیانیه در روزهای بعد نیز توسط سران سه کشور انگلیس، آلمان و فرانسه در اظهارات جداگانه مجددا تکرار شد.
این در حالی است که دونالد ترامپ و دیگر مقامات کاخ سفید پیش از این اعلام کرده بودند که برجام به‌دلیل اینکه مسئله موشکی و قدرت منطقه‌ای ایران را پوشش نمی‌دهد و همچنین محدودیت‌هایش دائمی نیست، قابل قبول نمی‌باشد و باید اصلاح شود. با بررسی بیانیه سه کشور اروپایی و اظهارات سران اروپایی و مقایسه آن با زیاده خواهی‌های ترامپ به این نتیجه می‌رسیم که این بیانیه و اظهارات، دقیقاً تکرار مو به موی یاوه‌گویی‌های ترامپ است.
علاوه‌بر این در روزهای گذشته رسانه‌های منطقه‌ای محتوای مذاکرات اخیر دولت آمریکا با اروپا را فاش کردند که نشان می‌دهد آمریکا قبل از خروج از برجام از اروپا برای ادامه فشار به ایران تضمین گرفته است.
در روزهای گذشته «هیثر نوئرت» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در مصاحبه با فاکس نیوز گفته بود: «پس از خروج از برجام، اقدام بعدی واشنگتن آن است که با متحدان اروپایی و دیگران درباره پاسخگو کردن ایران بابت «اقدامات بد»(!) این کشور مذاکره و صحبت کند. با متحدان اروپایی‌مان و دیگران این صحبت را انجام می‌دهیم که بیایید به ایران با توجه به کلّیت اقدامات بد آن نگاه کنیم و فقط به یک نگاه محدود به توافق هسته‌ای نظاره نکنیم».
بازی فریبکارانه
پس از خروج رسمی آمریکا از برجام، دولتمردان و روزنامه‌های زنجیره‌ای تأکید کردند که ایران به برجام بدون آمریکا کنار اروپا ادامه می‌دهد. روزنامه‌های حامی دولت نیز با تیترهایی همچون «خروج مزاحم از برجام»، «برجام ماند، آمریکا رفت»، «موگرینی: در برجام می‌مانیم»، «تصمیم منطقی تهران» و... از برجام بدون آمریکا استقبال و تأکید کردند که اروپا کنار ایران ایستاده است.
برخلاف ادعای روزنامه‌های زنجیره‌ای و برخی دولتمردان، در شرایط فعلی در موضوع ایران هیچ شکافی میان کشورهای اروپایی عضو 1+5 و آمریکا مشاهده نمی‌شود.
در هفته‌های اخیر مقامات اروپایی از یکسو در اظهاراتی که بیشتر به تعارف لفظی شبیه بود، بر اجرای تعهدات برجامی خود تصریح کردند و از سوی دیگر تاکید کردند که به خاطر ایران مقابل آمریکا نمی‌ایستند و هیچ تضمینی نیز به ایران نمی‌دهند.
فارغ از تعارفات لفظی مقامات اروپایی، قرار نیست آنها به خاطر ایران و تعهدات خود در برجام، با آمریکا درگیر شوند. در عین حال مایلند به بازی فریبکارانه دعوت به مذاکرات فرسایشی جدید (زمان خریدن برای توطئه‌های جدید آمریکا) ادامه دهند و دولت ایران را با کمک برخی عناصر داخلی به قمار مذاکراتی جدید ترغیب کنند!
توافق سعدآباد؛کارنامه اروپا
رهبر معظم انقلاب چهارشنبه هفته گذشته در دیدار مسئولان و کارگزاران نظام فرمودند: «3 کشور اروپایی در ۱۳-۱۴ سال قبل یک بدعهدی بزرگی کردند در مذاکرات هسته‌ای سال ۸۳-۸۴، قول دادند و عمل نکردند».
در مهرماه سال 1382 توافق سعدآباد بین ایران و تروئیکای اروپایی(انگلیس، فرانسه و آلمان) منعقد شد.در آن مقطع در حالی که دولت اصلاحات «واو به واو» تعهداتش را در این توافق اجرا کرد و بسیاری از تأسیسات هسته‌ای خود را به حالت تعطیلی و تعلیق درآورد، سه کشور اروپایی حتی یکی از تعهداتشان را نیز اجرایی نکردند.
«آدام ارلی» معاون وقت سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با‌اشاره به توافق سعدآباد گفت: «وادار کردن ایران به انجام چنین کاری نتیجه یک تلاش چند جانبه بود که ما خواهان آن بودیم و به طور کامل در آن شرکت داشتیم». ارلی همچنین با خوشحالی اعلام کرد: «وزیران امور خارجه سه کشور اروپایی در مذاکرات خود در تهران هیچ امتیازی به ایران نداده‌اند».
در توافق سعدآباد، ایران موفق به اخذ هیچ امتیازی از طرف مقابل نشد و در عین حال در زمینه‌های مختلفی از حقوق خود عقب‌نشینی کرد و امتیازات زیادی را به طرف مقابل داد.
ماحصل مذاکرات سعدآباد، صدور توافقنامه مشترک میان تروئیکای اروپایی(انگلیس، فرانسه و آلمان) و ایران با محتوای کم‌سابقه‌ای بود؛ توافقنامه‌ای که روحانی- در جایگاه دبیر شورای عالی امنیت ملی- در هنگام قرائتش در حضور خبرنگاران مجبور شد بارها توقف کند تا صدای شعارهای اعتراضی انبوه دانشجویان از خارج از محوطه کاخ، مزاحم اطلاع‌رسانی وی نشود.
روحانی در مرداد ماه ۱۳۸۴، در روزهای پایانی مأموریت خود در سمت دبیری شورای عالی امنیت ملی طی نامه‌ای تاریخی خطاب به محمد البرادعی دبیرکل سابق سازمان انرژی اتمی گزارشی از روند فراز و فرود پرونده هسته‌ای ایران ارائه کرد.
در بخشی از این نامه آمده است:«متأسفانه، در مقابل اگر نگوییم هیچ، ایران مابه‌ازای بسیار اندکی دریافت کرد و بارها اقدامات اعتمادساز خود را افزایش داد و تنها در عوض آن، با قول‌های انجام نشده و درخواست‌های بیشتر روبه‌رو شد».
متاسفانه دولت آقای روحانی هیچگاه تجربه سعدآباد را مورد توجه قرار نداد.
در هفته‌های گذشته، روزنامه زنجیره‌ای آرمان که تازه به حرف منتقدان رسیده در مطلبی نوشته بود: «شکاف‌های موجود بین برخی از کشورهای اروپایی با آمریکا بیشتر شکل رسانه‌ای دارد و در واقعیت هیچ شکافی وجود ندارد...اتفاقاً صدای واحدی از همه آنها به گوش می‌رسد.در شرایط کنونی کشورهای اروپایی به این نتیجه رسیده‌اند که برجام باید باقی بماند؛ با این وجود این توافق نیاز به تقویت و متمم دارد که باید هرچه سریع‌تر انجام شود. به نظر می‌رسد آمریکا و کشورهای اروپایی در مقابل ایران تقسیم کار انجام داده‌اند. آمریکا فشارهای خود را نسبت به ایران افزایش داده و در مقابل کشورهای اروپایی تلاش می‌کنند در شرایطی که ایران تحت فشار است با ایران وارد مذاکره شوند تا نتیجه دلخواه هر دو گروه حاصل شود. همه کشورهای غربی نیز به دنبال این هستند که ایران از مواضع خود عقب‌نشینی کند تا شرایط برای شکل‌گیری یک «برجام ۲» و یا اضافه کردن مکمل به برجام به وجود بیاید»
برجام، جنازه بی‌مصرف
در حال حاضر علیرغم آنکه همنوایی تروئیکای اروپایی با آمریکا علیه ایران حتی مورد اعتراف بزک کنندگان برجام نیز قرار گرفته، اما با این حال مدعیان اصلاحات و برخی از مقامات دولت و اعضای تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان در یک موضع‌گیری تأمل برانگیز همچنان دوگانه غلط «اروپای خوب- آمریکای بد» را مطرح می‌کنند و منتظر رسیدن میوه‌های برجام هستند!
اکنون از آرزو و سراب برجام هیچ چیز جز جنازه‌ای بی‌مصرف به جای نمانده است. جنازه متعفنی که جز سرخوردگی برای یک ملت و گستاخی دشمن، هیچ عاید دیگری برای ما نداشت.
مرتبط کردن همه امور به برجام و معطل و بلاتکلیف نگه‌داشتن مدیریت و اقتصاد کشور، همان خسارت بزرگی است که دشمن می‌پسندد. اکنون تعلیق و انتظاری که به جان فعالان اقتصادی و تولید کنندگان و مدیران ما افتاده، مجال حرکت و خلاقیت را از آنان گرفته و به رکود سنگین در عرصه کسب و کار و ریل‌گذاری مدیریتی انجامیده است. متاسفانه دولت بدون توجه به خسارت محض برجام همچنان در پی «اجرای برجام به هر قیمت» است.
اروپا در پی آن است تا با مذاکرات فرسایشی، برای آمریکا زمان بخرد. هدف اصلی و مشترک تروئیکای اروپایی و آمریکا، تعلیق و معطل نگه داشتن اقتصاد و تعمیم خسارت محض برجام به دیگر مولفه‌های قدرت کشورمان است. دولت باید با توجه به این رفتار طرف مقابل، از تمدید ضرب الاجل 7 روزه پرهیز کند.
دولت می‌بایست با شجاعت، دشمن را در اجرای این نقشه شوم ناکام گذاشته و با تکیه بر ظرفیت‌های عظیم داخلی، ریل گذاری خود را در جهت پیشرفت و عزت مردم کشورمان تغییر دهد.
تحریم جدید!
وزارت خزانه‌داری آمریکا، پنجشنبه هفته گذشته نام چند فرد و شرکت مرتبط با ایران را به فهرست تحریم‌های خود اضافه کرد.
خزانه‌داری آمریکا همچنین 31 فروند هواپیمای متعلق به شرکت‌های هواپیمایی ماهان، معراج، کاسپین و پویا ایر را به فهرست تحریم‌های خود اضافه کرده است. 5 فروند از این هواپیماها متعلق به معراج، 9 فروند متعلق به کاسپین، 5 فروند متعلق به پویا ایر و 12 فروند متعلق به ماهان هستند.
به گزارش فارس، هواپیمای ایرباس ۳۲۰ خطوط هوایی معراج با شماره دم EP-AJC که در فهرست تحریم‌های آمریکا قرار گرفت، جزء هواپیماهایی است که با عنوان هواپیمای تشریفات دولت جمهوری اسلامی ایران ثبت شده است.
«استیون منوشین» وزیر خزانه‌داری آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد دفتر کنترل دارایی‌های خارجی نام 9 فرد و شرکت را به بهانه تأمین کالاهای آمریکایی برای شرکت‌های هواپیمایی تحت تحریم ایران در لیست سیاه خود قرار داده است.
«مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا پنج‌شنبه هفته گذشته گفت: این کشور در حال آماده کردن تحریم‌های تازه‌ای علیه ایران است.
نگاهی به فهرست تحریم‌های مؤثر آمریکا علیه ایران نشان می‌دهد بخش اعظم آنها میراث دورانی است که دست چدنی اوباما زیر دستکش مخملی به سمت ایران دراز شده بود.
گزارش آژانس
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پنج‌شنبه هفته گذشته در اولین گزارش خود پس از خروج آمریکا از برجام، بار دیگر تایید کرد که ایران به طور کامل به این توافق پایبند بوده است.
بر اساس گزارش «یوکیا آمانو» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ایران از زمان گزارش پیشین همچنان غنی‌سازی، میزان مواد غنی‌شده و ذخایر آب سنگین خود را در سطحی پایین‌تر از سقف تعیین‌شده در برنامه جامع اقدام مشترک حفظ کرده است.
رضا نجفی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره گزارش جدید آژانس عنوان کرد:گزارش جدید آژانس که یازدهمین گزارش از روز اجرای برجام و دهمین گزارش فصلی به شورای حکام در مورد راستی آزمایی اجرای برجام به شمار می‌رود، بار دیگر تایید می‌کند که اقدامات و فعالیت‌های هسته‌ای ایران کاملا منطبق با برجام است.
به گزارش خبرگزاری‌ها، «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه در دیدار «امانوئل مکرون» رئیس‌جمهور فرانسه با تأکید بر لزوم حفظ توافق هسته‌ای، تحریم‌های یکجانبه را نامشروع خواند و به اروپا هم توصیه کرد تلاش برای حفظ برجام را به مسائل غیرهسته‌ای گره نزند.
جایگزین نفت ایران!
منابع کارگزاری نفتی در اروپا اعلام کردند که کاهش واردات نفت ایران در اروپا کلید خورد.
به نقل از پلاتس، به دلیل نزدیک شدن موعد اعمال شدن تحریم‌های نفتی آمریکا علیه ایران، پالایشگاه‌های اروپایی جایگزین نفت ایران با نفت دیگر کشورها را آغاز کردند.
مؤسسه S&P گلوبال آنالیتیکس اعلام کرده است، انتظار می‌رود در آینده نزدیک و با شروع تحریم‌های آمریکا علیه ایران صادرات نفت این کشور 500 هزار بشکه در روز کاهش یابد.
به گزارش فارس، اروپا مقصد حدود یک سوم از نفت صادراتی ایران است.
غیرممکن!
پاتریک پویانه مدیرعامل شرکت نفتی توتال فرانسه طی سخنرانی در اجلاس انرژی سن پترزبورگ روسیه گفت: تلاش‌های اتحادیه اروپا برای سرمایه‌گذاری در ایران با وجود تصمیم آمریکا برای اعمال تحریم علیه این کشور برای شرکت‌های بزرگ نفتی غیرممکن است. چرا که این شرکت‌ها نیاز به دسترسی به نظام بانکی آمریکا دارند.
پویانه افزود:‌ من نمی‌توانم یک شرکت بین‌المللی نظیر توتال را بدون دسترسی به نظام بانکی آمریکا و یا سرمایه‌گذاران آمریکایی مدیریت کنم.