مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران اعلام کرد
زندگی ۵ میلیون تهرانی در بافت فرسوده و سکونتگاههای غیررسمی
مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران اعلام کرد: از جمعیت ۱۳ میلیونی تهران حدود ۵ میلیون نفر در بافتهای فرسوده و سکونتگاههای غیر رسمی زندگی میکنند.
به گزارش فارس، محمدنادر محمدزاده با بیان اینکه سکونتگاههای غیر رسمی در استان تهران به ۸ هزار و ۷۷۲ هکتار میرسد، گفت: در این محدوده ۵۶۱ هزار خانواده ساکن هستند که جمعیت آنها به ۲.۳ میلیون نفر میرسد. یعنی از جمعیت ۱۳ میلیونی تهران، حدود ۵ میلیون نفر در بافتهای فرسوده و سکونتگاههای غیر رسمی زندگی میکنند.
وی تصریح کرد: بیشترین جمعیت حاشیهنشینی استان تهران ساکن شهرها به ترتیب در تهران، اسلامشهر، ملارد، قدس و گلستان ساکن هستند.
مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران به بافت فرسوده استان تهراناشاره کرد و گفت: ۳۱ شهر از ۴۲ شهر استان تهران دارای محدوده مصوب بافت فرسوده هستند. و درحال حاضر اداره کل راه و شهرسازی استان تهران در شهرهای اسلامشهر و چهاردانگه با ۱۵۵ هکتار دارای طرح مصوب بافت فرسوده بوده و ۵ شهر باغستان، باقرشهر، قدس، قرچک، ورامین با مساحت ۹۱۲ هکتار بافت فرسوده را در دست تهیه دارد.
ساماندهی بافتهای فرسوده شهرهای بزرگ، موضوع بسیار مهمی است که در سالهای اخیر مورد توجه مردم و مسئولان بوده و حوادثی همچون زلزلههای اخیر استان تهران، مرکز توجه رسانهها و مردم را به این موضوع بیشتر کرده است. اما بررسیها نشان میدهد عملکرد دولت در سالهای گذشته چندان با ضرورت موضوع همخوانی نداشته و ساماندهی به وضعیت کنونی از اهداف ترسیم شده فاصله بسیار دارد.
تأخیر در اجرای دستورات رئیسجمهور
به گزارش خبرگزاری تسنیم، عملکرد وزارت راه و شهرسازی در حوزه نوسازی بافتهای فرسوده به خصوص در 5 سال اخیر و به گواه دستاندرکاران و فعالان ساخت و ساز کشور برخلاف تمام وعدههای داده شده در حد نزدیک به صفر بوده است.
اوایل شهریور ماه امسال محتشم، عضو انجمن انبوه سازان استان تهران با اعلام اینکه دولتها در 10سال اخیر عملکرد نامناسبی در نوسازی بافتهای فرسوده داشتهاند گفته بود: مشکل بافتهای فرسوده عدم تصمیمگیری دولت در این بخش طی 10 سال اخیر است.
حدود دو ماه پس از این انتقاد رئیسسازمان برنامه و بودجه از برنامه جدید رئیسجمهوری برای بافتهای فرسوده رونمایی کرد. محمدباقر نوبخت اواخر مهر امسال با اشاره به برنامهریزیهای دولت برای احیای بافتهای فرسوده شهری گفت: رئیسجمهوری به دلایل مختلف برای نوسازی بافتهای فرسوده اولویت قائل شدهاند.
وی تأکید کرد که این موضوع یک اولویت ابلاغی از سوی رئیسجمهوری به نهادهای ذیربط از جمله وزارت راه و شهرسازی است.
اما حدود یکماه بعد سرپرست شرکت عمران و بهسازی شهری ایران به عنوان متولی نوسازی بافتهای فرسوده کشور اظهارات معاون رئیسجمهوری را تکذیب کرد و گفت: تاکنون هیچگونه دستورالعمل و ابلاغیهای از سوی ریاست جمهوری مبنی بر برج سازی در بافت فرسوده به وزارت راه و شهرسازی ارسال نشده است.
از سوی دیگر با توجه به انتصاب اکبر ترکان به عنوان مشاور رئیسجمهوری در امور هماهنگی نوسازی بافتهای فرسوده، به نظر میرسد رئیسجمهوری از عملکرد وزارت راه و شهرسازی در بخش مسکن به خصوص نوسازی بافتهای فرسوده همچنان نارضایتی دارد.
حدود یک هفته بعد از حکم ترکان به عنوان مشاور رئیسجمهور یعنی سهشنبه گذشته، طی مراسمی با حضور وزیر راه و شهرسازی کلنگ ساخت پروژه 100 واحدی محله سیروس با حضور وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل بانک مسکن به زمین زده شد. اکبر ترکان در حین سخنرانی وزیر راه و شهرسازی خود را به این مراسم رساند تا مشاور رئیسجمهوری از نزدیک در جریان یکی از معدود برنامههای مربوط به نوسازی بافتهای فرسوده شهری وزارت راه و شهرسازی قرار گیرد. اما عکسالعمل نه چندان دوستانه برخی از مقامات نشان داد مقاومتهایی با دستورات و انتصابهای رئیسجمهوری وجود دارد.
نگاهی به عملکرد 5 سال اخیر وزارت راه و شهرسازی در حوزه بافتهای فرسوده حاکی از آن است که این وزارتخانه نتوانسته به برنامههای این بخش از جمله نوسازی سالانه 10 درصد از این بافتها جامه عمل بپوشاند. در این وضعیت با توجه به اهمیت موضوع چارهای برای عالیترین مقام اجرایی کشور نمیماند تا راسا وارد ماجرا شده و برنامه برجسازی در بافتهای فرسوده را ابلاغ کرده یا حکم انتصابهایی را امضا کند. گرچه این انتصاب برای فردی که سابقه اجرایی در حوزه مسکن را ندارد، عجیب به نظر میرسد.