kayhan.ir

کد خبر: ۶۵۶۲۷
تاریخ انتشار : ۲۳ دی ۱۳۹۴ - ۲۰:۰۵
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی:

نقدینگی تا پایان سال به هزار تریلیون تومان می‌رسد

یک عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی پیش‌بینی کرد حجم نقدینگی تا پایان امسال به هزار تریلیون تومان می‌رسد.


ابوالقاسم حکیمی پور عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در گفت‌وگو با مهر گفت: تا پایان مهر ماه امسال نقدینگی به 860 هزار میلیارد تومان رسید و پیش‌بینی می‌شود که این رقم تا بهمن ماه امسال به هزار تریلیون تومان برسد، در واقع نقدینگی به این میزان رشد داشته است و تأثیرگذاری آن بر روی افزایش تورم موضوعی قدیمی است که همواره مورد انتقاد و هشدارهای کارشناسان اقتصادی قرار گرفته است.
وی با اشاره به دفاع مسئولان بانک مرکزی از رشد نقدینگی و دلایلی که برای آن مطرح شده است، افزود: در علم اقتصاد رشد نقدینگی بستر و شاخصی برای افزایش تورم محسوب می‌شود؛ این در حالی است که بسیاری از کشورها با رشد نقدینگی مواجه هستند، اما این رشد نقدینگی فی‌نفسه بد نیست و در اصل مثبت تلقی می‌شود، به شرط اینکه در جهت تزریق به بخش تولید باشد و به این مسیر هدایت شود.
این اقتصاددان با اظهار تأسف از اینکه در حال حاضر این رشد وجود دارد، اما در جهت تزریق به بخش تولید کشور نیست، تصریح کرد: این در حالی است که هم اکنون با وضعیت نامناسبی در بخش اشتغالزایی مواجه هستیم و بیکاری در کشور افزایش یافته است، اما حدود 150 هزار بنگاه تولیدی از سال 93 تاکنون از کار افتاده و تعطیل شده‌اند، تنها به این دلیل که نقدینگی که باید نظام بانکی به آنها تزریق می‌کرد، تزریق نشد.
وی با انتقاد از اینکه نقدینگی فعلی در جهت تولید نیست و به همین دلیل هم زیانبار است، عنوان کرد: در حال حاضر علاوه بر وضعیت نامناسب اشتغال در کشور با تورم هم مواجهیم اما آنچه در این شرایط نگران کننده است و در بودجه سال آتی دولت هم دیده می‌شود، افزایش هزینه‌های جاری دولت و کاهش هزینه‌های عمرانی در کشور است.
وی ادامه داد: در حالی که به بخش تولید کشور توجهی نمی‌شود اما همچنان با واردات بی‌رویه کالا و خدمات مواجهیم و از کشورهایی مانند چین واردات گسترده‌ای داریم؛ در حالی که پیش از این در تولید برخی از کالاها خودکفا بودیم و نیازی به واردات آن وجود نداشت اما هم اکنون همان کالاها را با کیفیت پایین‌تر و با قیمت گران‌تر از کشوری مانند چین وارد می‌کنیم. کالاهایی همچون شکلات، پوشاک، سیگار خارجی و غیره با افزایش واردات همراه بوده‌اند. با واردات هر 200 میلیون تومان کالا، 5 شغل از بین می‌رود.به گفته این اقتصاددان، بهبود شرایط فعلی نیازمند، اعمال یک سیاست منسجم انضباط مالی شدید در دولت ومشاهده این انضباط مالی در بودجه و کاهش هزینه‌های جاری و افزایش هزینه‌های عمرانی است. در عین حال جلوگیری از واردات بی‌رویه کالاها به کشور نیز اهمیت دارد.حکیمی‌پور افزود: شاخص بورس، آئینه تمام نمای اقتصاد کشور است که در حال حاضر با سقوط مواجه شده و حدود 180 هزار میلیارد تومان معادل بودجه عمومی کشور ضرر کرده است. در این اوضاع وخیم لازم است که بین دیدگاه کارشناسان و مسئولان و خط مشی گذاران اقتصادی هماهنگی حاصل شود.