اخبار ویژه
از دریافت آگهیهای هنگفت تا توجیه گرانیهای بیحساب!
در حالی که تصمیم دولت و بانک مرکزی برای حذف نرخ ارز نیمایی موجب افزایش قیمت دلار شده، یک روزنامه اقتصادی حامی سرمایهداری و آزادسازی قیمت از این اقدام حمایت کرد! در اثر تصمیم مذکوز، قیمت دلار دیروز به 75 هزار تومان رسید که ۱۷ هزار تومان افزایش را نسبت به ایام آغاز به کار دولت پزشکیان نشان میدهد.
روزنامه دنیای اقتصاد که از هزاران میلیارد تومان آگهی شرکتهای دولتی تغذیه میکند، پیش از این از گرانسازی یکشبه قیمت خودرو توسط دولت دفاع کرد و آن را واقعیسازی اقتصاد نامید و این در حالی است که تصمیم مذکور از یکسو موجب گرانی 50 تا 200 میلیونی قیمت خودروها در بازار شد و از سوی دیگر معلوم نیست همین قیمت گران شده تحمیلی، تا چند هفته یا ماه واقعی است و چند مدت دیگر غیرواقعی و سرکوب شده جا زده میشود و نشریات طرفدار آزاد (رها)سازی قیمتها دوباره نسخه گران کردن را میپیچند.
روزنامه مذکور دیروز هم در پی حذف قیمت ارز نیمایی از این اقدام بانک مرکزی جانبداری کرد و بیآن که به آثار تورمی آن در قیمت کالاها و خدمات بپردازد، نوشت: بانک مرکزی به تازگی در یک بخشنامهای اعلام کرد که بخش عمده معاملات ارزی به جز ارز ترجیحی مربوط به کالاهایی خاص در سامانهای جدید تحت عنوان سامانه ارز تجاری تخصیص خواهد یافت. به گفته مسئولان، عرضه و تقاضا قیمت ارز را در این سامانه تعیین خواهد کرد. پیشتر مسئولان بانک مرکزی اعلام کرده بودند که بانک مرکزی در فاز اول سیاستگذاری خود به دنبال تثبیت نرخ ارز بود؛ اما اکنون و در فاز دوم سیاستگذاری ارزی به دنبال سیاستهای مبتنی بر عرضه و تقاضا در این حوزه است. این سیاستگذاری احتمالا باعث شارژ بازار سرمایه در روزهای آینده خواهد شد. مسئولان بانک مرکزی اعلام کردهاند که سامانه ارز تجاری دارای دامنه نوسان ۳درصدی خواهد بود. البته کارشناسان درخصوص اثر منفی سیاستگذاری دستوری و احتمال تکرار تجربههای شکستخورده در سامانه نیما در قالب جدید هشدار دادهاند.
بانک مرکزی بهتازگی در اطلاعیهای اعلام کرد، عرضهکنندگان و تقاضاکنندگان در سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی (نیما) میتوانند نسبت به انجام معامله بر اساس نرخهای توافقی اقدام کنند. سامانه ارز تجاری سامانهای است که مسئولان بانک مرکزی مدتهاست وعده تاسیس آن و حذف ارز ترجیحی را دادهاند، بااینحال این وعده همچنان دچار ابهام در حوزه عملیاتی است. سامانههای پیشین که خود به عنوان وسیلهای برای مداخله دولتی در بازار ارز شده بودند، نیز پیش از این با هدف ایجاد بستری برای خرید و فروش ارز به قیمت توافقی تاسیس شده بودند، اما آنچه در عمل اتفاق افتاد برخلاف هدف اولیه بود. به گفته کارشناسان، در رابطه با سامانه ارز تجاری جدید هم این خطر وجود دارد که مداخله دولتی همچنان در قالب این بستر جدید ادامه یابد. براساس اعلام مقامات بانک مرکزی برای سامانه ارز تجاری نیز دامنه نوسان ۳درصدی در نظر گرفته شده که میتواند همچنان مانع از بروز بازار آزاد ارزی در کشور شود.
دنیای اقتصاد بیآنکه سقف قیمتی برای ارز معلوم کند، در توجیه ماجرا مینویسد: «ارز ترجیحی و ارز چندنرخی به عنوان سیاستهای ارزی در بسیاری از کشورها برای مدیریت تقاضای ارز و حفظ ثبات اقتصادی به کار میروند. ارز ترجیحی به معنای تعیین یک نرخ خاص ارز برای کالاها یا خدمات مشخصی مانند کالاهای اساسی یا واردات استراتژیک است که از سوی دولت اولویت دارند. این نرخ معمولا پایینتر از نرخ ارز بازار آزاد است و هدف از آن کنترل قیمت کالاهای ضروری و کاهش فشار تورمی بر خانوارهاست. همچنین، این سیاست میتواند به کنترل تورم و کاهش فشار بر خانوارهای کمدرآمد کمک کند و با تضمین تامین مواد اولیه و تجهیزات ضروری، از بخشهای حیاتی اقتصادی حمایت کند. با اینحال، به گفته کارشناسان، ارز ترجیحی در برآوردن این اهداف در کشور چندان موفق نبوده است بلکه بیشتر به ایجاد فساد و رانت برای برخی صنایع خاص دامن زده است». یادآور میشود سیاست گرانسازیهای بیضابطه و یکشبه طی چند ماه اخیر درباره نان، خودرو، شیر و لبنیات، دارو، گاز، برق، بنزین، بلیت قطار و کالاهای اساسی انجام شده و اکنون گویا به نرخ ارز رسیده است.
اسرائیلیات بهزاد نبوی و اسامی جاسوسانی که درز گرفت
رئیس سابق جبهه اصلاحات ادعا کرد اسرائیل، نفوذ بالایی در ایران دارد. این اظهارات مورد استقبال رسانههای معاند قرار گرفت.
روزنامه زنجیرهای اعتماد، از بهزاد نبوی پرسیده «اينكه برخي افراد و جريانات ناخواسته بهگونهاي رفتار كنند كه منافع اسرائیل در ايران تأمين شود، يك بحث است، اما بحث نفوذ مستقيم اسرائیل در داخل ايران، موضوع متفاوتي است. واقعاً يك چنين اعتقادي داريد؟» و او پاسخ داده است: سالهاست كه من اين بحث را مطرح كردهام كه ما عوامل نفوذي اسرائیل را در سطوح بالاي كشور داريم. حتي زماني از من درباره اين مورد بازپرسي هم كردند. زماني از بچههاي بند 350 اوين شنيدم كه 2نفر جاسوس را كه در دفتر يكي از حضرات با نفوذ و بلندمرتبه دستگير شده بودند در بند 350 اوين، زنداني كرده بودند. همه زندانيان در جريان حضور آنها در زندان بوده و از آن با خبر بودند. يكي از اين 2نفر هم اعدام شد. اخيراً هم شايعاتي درباره نفوذ گسترده اسرائیل در جريان شهادت سيد حسن نصرالله و جانشين او صفيالدين و... مطرح شده كه البته مسئولان بايد درباره آن توضيح دهند. به هر حال نميتوان انكار كرد كه پروژه نفوذ در سطح گسترده در كشور وجود دارد.
نبوی همچنین در پاسخ این سؤال که در شرايط فعلي به نظر شما چه راهبردي بايد پيش گرفته شود؟، گفت: اجتناب از جنگ جديد با اسرائیل، ادامه مذاكرات با اروپا خصوصاً در دوره ترامپ و تلاش براي احياي چيزي شبيه برجام، جدا كردن خرج اسرائیل از آمریکا و يكي نكردن حساب اين دو (حداقل در دوره بايدن كم و بيش واقعيت داشت و در دوره ترامپ ميتوان با درايت راهبرد پيشنهادي را پيش برد) ما سودي از متحد كردن آمریکا و اسرائیل نميبريم.
وی افزود: تدبير مسعود پزشكيان در تحولات اخير بسيار تعيينكننده بوده است. اگر به جاي پزشكيان، سعيد جليلي رئيسجمهور بود، ايران امروز احتمالاً درگير جنگ بزرگي شده بود كه نتايج غير قابل پيشبيني داشت. البته خوشبختانه ساير سران قوا (قوه قضاييه و مقننه) هم مواضع تندي در قبال موضوعات منطقهاي نداشتند. اين رويكردهاي مقامات مسئول و روساي قوا باعث شد عليرغم همه شعارها و سر و صدايي كه تندروها راه مياندازند، كشور به سمت تندروي سوق پيدا نكند. معتقدم از نظر نظامي ايران طلبي از اسرائیل ندارد. هم در عمليات وعد صادق 1 و هم در وعد صادق 2، ايران پيش دستي كرد و اسرائیل هم واكنش خفيفي نشان داد. اگر وعد صادق3 انجام نشود ايران چيزي را از دست نداده و اتفاقاً ابتكار عمل را هم در دست دارد. بر اساس اعلام مقامات مسئول ايران واكنشهاي اسرائیل (درخصوص عمليات وعده صادق 1و2) كم اهميت بوده است. البته اگر من اختياري داشتم، مانع اجراي عمليات وعده صادق 2 ميشدم. شخصيت برجسته فلسطيني را در كشور ايران ترور كردهاند، اسرائیل هم ترور هنيه را گردن نگرفت، ايران اما به خاطر ترور شهيد هنيه حمله نظامي بزرگي به اسرائیل انجام داد. بهترين راه از نظر من برخورد سياسي و بينالمللي بود. همين كاري كه امروز جهان بدون ايران در حال انجام آن است و ديوان كيفري بينالمللي نتانياهو را به عنوان جنايتكار جنگي معرفي و حكم جلب او را صادر كرده است.
درباره این سخنان باید گفت که آقای نبوی ترجیح دادهاند مرتکب فرار به جلو و فرافکنی شوند وگرنه بهتر از هرکس دیگر میدانند که کدام عناصر سیاسی در فتنههایی مانند فتنه 88 و 98 و 1401، عیناً در نقش پایوران سیا و موساد عمل کردند. به عنوان یک نمونه از صدها مورد، ایشان حتماً اطلاع دارد که شبکه ماهواره اینترنشنال وابسته به موساد توسط فردی به نام علیاصغر رمضانپور اداره میشود و دست بر قضا این مزدور نقاب انداخته موساد، دو دهه قبل به عنوان معاون وزیر ارشاد در دولت خاتمی فعالیت میکرد و قبل از آن مدیر روزنامه زنجیرهای آفتاب امروز بود. نمونه دیگر، معاون اسبق وزیر دفاع در دولت خاتمی است که به جرم جاسوسی بازداشت و پس از محاکمه اعدام شد.
همچنین فتنه زن زندگی آزادی با چاشنی تجزیهطلبی و جنایت و تخریب و ارعاب و ترور مستقیماً از سوی موساد و سیا و با نقشآفرینی گروهکهای مزدور انجام شد و آقای نبوی بهتر از همه میداند که کدام افراطیون مدعی اصلاحطلبی در آن فتنه تبدیل به پادوی موساد و سیا شدند. آنها همانهایی بودند که پس از اعتراض نبوی به رادیکالیسم کور، عذر او را از ریاست جبهه اصلاحات خواستند او جرئت نکرد حتی علناً به این خودکامگی پایوران بیگانه اعتراض کند.
اما در موضوع پرهیز از جنگ، در راهبرد امنیتی هیچ کشور هوشمند و مقتدری پیدا نمیکنید که خطاب به دشمن گستاخ و مهاجم خود اطمینان بدهد که «ما در تله شما وارد نمیشویم و با شما به هیچ وجه نمیجنگیم»! این ادبیات خاماندیشانه و بلاهتآمیز -که معلوم نیست اولین بار چه کسی به مدعیان اصلاحات قالب کرد و بقیه گلهوار تکرار کردند- به معنای چراغ سبز دادن و جرأت بخشیدن به دشمن برای زدن ضربه است. در منطق دولتهای مقتدر، دشمن باید یقین داشته باشد که هر نوع دستدرازی و تعرض او پاسخ دردناک و پشیمانکننده به همراه خواهد داشت. بنابراین اظهارات آقای نبوی در اینباره را هم باید جزو اسرائیلیات دستهبندی کرد. این نکته هم گفتنی است که سرویسهای اطلاعاتی ایران نفوذ اطلاعاتی گسترده در اسرائیل دارند و رژیم صهیونیستی بارها افراد ارشدی در حد وزیر و نماینده پارلمان و مشاور نخستوزیر و گروههای چند نفره از صهیونیستها را بارها به اتهام جاسوسی برای ایران بازداشت کرده است.نهایتاً در موضوع مذاکره باید گفت که پیگیری این روند به بنبست خورده، موجب دو تحریم هواپیمایی و کشتیرانی ایران و صدور قطعنامه ضدایرانی اروپا در آژانس شد.
رویترز: اسرائیل نگران حجم نفوذ اطلاعاتی ایران است
خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت: دستگیری حدود ۳۰ شهروند عمدتاً یهودی توسط اسرائیل که ادعا میشود در قالب ۹ هسته مخفی برای ایران جاسوسی کردهاند، نگرانیهایی را در اسرائیل برانگیخته و به گفته چهار منبع امنیتی اسرائیل، بزرگترین تلاش تهران در دهههای اخیر برای نفوذ به دشمن اصلیاش را نشان میدهد.
طبق اعلام شین بت، سازمان امنیت داخلی اسرائیل، از جمله اهداف ناتمام این هستهها ترور یک دانشمند هستهای اسرائیلی و مقامات نظامی پیشین بوده و یک گروه نیز اطلاعاتی درباره پایگاههای نظامی و سامانههای پدافند هوائی جمعآوری کرده است.
به گزارش رویترز، شینبت و پلیس اسرائیل اعلام کردند تیمی متشکل از یک پدر و پسر، اطلاعاتی را در مورد جابهجایی نیروهای اسرائیلی از جمله در ارتفاعات جولان که محل سکونت آنها بوده، به مأموران این سازمان منتقل کردهاند.
رویترز به نقل از چهار مقام نظامی و امنیتی کنونی و سابق نوشت این دستگیریها در پی تلاشهای مکرر عوامل اطلاعاتی ایرانی طی دو سال گذشته برای جذب اسرائیلیهای عادی به منظور جمعآوری اطلاعات و انجام حمله در قبال دریافت پول صورت گرفته است.
شالوم بن حنان، یکی از مقامات سابق ارشد شین بت، با اشاره به تعداد شگفتانگیز شهروندان اسرائیل که بهطور آگاهانه برای ایران علیه کشورشان همکاری کردهاند، گفت: «این پدیدهای گسترده است.»
شین بت و پلیس از پاسخ به درخواستهای رویترز برای اظهار نظر خودداری کردند. به گفته پلیس و شین بت، دست کم دو مظنون بازداشت شده در اسرائیل از جامعه ارتجاعی و فوق ارتدکس بودهاند.
یورونیوز هم در این باره نوشته است: به گفته منابع و بر پایه سوابق دادگاهی و بیانیههای رسمی، برخلاف عملیاتهای جاسوسی ایران در دهههای گذشته که در آن یک تاجر برجسته و یک وزیر سابق کابینه اجیر شده بودند، جاسوسان جدید عمدتاً افرادی در حاشیه جامعه اسرائیل بودهاند، از جمله مهاجران اخیر، یک نظامی فراری و یک مجرم جنسی محکومشده.
به گفته شین بت، بخش زیادی از فعالیت این افراد به دیوارنویسی با شعارهای ضدنتانیاهو یا ضدحکومتی و تخریب خودروها محدود بوده است. با این حال، وسعت این دستگیریها و مشارکت تعداد زیادی از یهودیان علاوهبر شهروندان عرب اسرائیلی در این پرونده آن هم در شرایطی که اسرائیل همچنان در جنگ با حماس در غزه است و توافق آتشبس با حزبالله شکننده به نظر میرسد، باعث ایجاد نگرانی شده است. شین بت اعلام کرد که این فعالیتهای جاسوسی «از خطیرترین مواردی است که اسرائیل تاکنون تجربه کرده است.»
پلیس اسرائیل در ویدیویی که منتشر کرد، ضمن هشدار درباره تلاشهای دائمی برای نفوذ اعلام کرد که آژانسهای اطلاعاتی ایران اغلب افراد بالقوه را در پلتفرمهای رسانههای اجتماعی جذب میکنند. تلاش برای جذب مزدور گاهی اوقات بهطور مستقیم انجام میشود. به گفته یکی از منابع رویترز، یک مقام ارشد سابق اسرائیل که تا سال ۲۰۰۷ در تلاشهای ضدجاسوسی این کشور فعالیت داشته است، ایران همچنین به شبکههای مهاجران یهودی از کشورهای قفقاز که در کانادا و ایالات متحده زندگی میکنند، نزدیک شده است. به گفته مقام سابق اسرائیلی، به افراد جذبشده ابتدا مأموریتهای سادهای در قبال پول داده میشود و سپس مأموران تدریجاً اطلاعات خاصی درباره اهداف، از جمله افراد و زیرساختهای نظامی حساس را مطالبه میکنند و این کار را با تهدید به باجگیری انجام میدهند.
یک مظنون اسرائیلی به نام ولادیسلاو ویکتورسون، ۳۰ ساله،
در ۱۴ اکتبر به همراه دوست ۱۸ سالهاش در شهر رمت گن، نزدیک تلآویو دستگیر شد. یکی از آشنایان ویکتورسون به رویترز گفت که ویکتورسون به او گفته از طریق اپلیکیشن پیامرسان تلگرام با ایرانیها در تماس بوده است. ایگال دوتان، وکیل ویکتورسون، به رویترز گفت که روند قانونی زمان میبرد و موکلش در شرایط سختی نگهداری میشود.
یادآور میشود پیش از این برخی منابع رسانهای صهیونیستی از بیش از 600 اقدام جاسوسی به نفع ایران از جمله جمعآوری اخبار از محیطهای نظامی و امنیتی توسط شبکههای جاسوسی کشف شده خبر داده بودند.