kayhan.ir

کد خبر: ۹۹۶۴۲
تاریخ انتشار : ۱۷ اسفند ۱۳۹۵ - ۲۲:۲۱

حال برجام خوب است! سند؟ یک بزرگ‌تر از 80 میلیارد دلار(خبر ویژه)

اعلام 80 میلیارد دلار قرارداد نفتی از سوی عراقچی، چیزی جز واقعی تصور کردن آرزوها نیست. وقتی که طرف‌های غربی با عدم انجام تعهدات خود، هر روز به نقض آن روی می‌آورند و اجرای محدود آن را منوط به تصمیمات دولت جدید آمریکا نه قطعنامه شورای امنیت می‌کنند، رئیس ستاد پیگیری برجام به جای پیگیری مطالبات ایران به بزک نمودن بی‌دستاوردی برجام روی می‌آورد.


به گزارش رجانیوز، عراقچی در حالی خبر از مذاکره 80 میلیارد دلاری قراردادهای نفتی در پسابرجام داده است که حجم کل سرمایه‌گذاری خارجی مصوب دولت یازدهم در سال جاری 9 میلیارد دلار بوده که حداکثر میزان جذب آن یک میلیارد و 350 میلیون دلار خواهد بود و قرارداد امضا شده 4/2 میلیارد دلاری توتال به علت نقص‌های فراوان موجود در متن برجام که امکان انتقال ارز به داخل کشور را غیرممکن کرده است، متوقف شده است و شرکت‌های خارجی توان انتقال حتی یک دلار را از مسیرهای قانونی به داخل کشور ندارند.
عراقچی معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزارت خارجه در کنفرانس ملی اقتصاد مقاومتی و برجام، حال برجام را خوب توصیف کرد و با بیان این که حدود 80 میلیارد دلار قرارداد در حال «مذاکره» است، گفت: اگر این قراردادها طول کشیده به خاطر خودمان بود تا در مورد IPC به اجماع برسیم.
این صحبت‌های عراقچی مشابه صحبت‌های روزهای ابتدایی روحانی در پسابرجام است که مسیر را برای دریافت سرمایه خارجی 50 میلیارد دلاری  هموار خوانده و از عزم دولتش برای دریافت این مقدار سرمایه به واسطه برجام سخن رانده بود. وی در 27 دی سال قبل در مجلس شورای اسلامی از سیاست‌های اقتصادی دولت خود در پسابرجام گفت و از جذب سرمایه‌گذار خارجی با عنوان اولویت اول نام برد.
جذب یک میلیارد دلار در حالی بوده است که اوج سرمایه‌گذاری خارجی در 10 سال گذشته مربوط به سال 2012 (در اوج تحریم‌های بین‌المللی) در دولت دهم است که به میزان 4 میلیارد و 661 میلیون دلار رسیده بود که 76 درصد آن در حوزه نفت و گاز ختم می‌شد، چرا که همیشه نفت و گاز جذابترین حوزه برای سرمایه‌گذاران خارجی بوده و منابع سرشاری را برای آنها داشته است. در اولین سال دولت تدبیر و امید به 3 میلیارد دلار و در سال دوم یعنی پس از توافق پر سر و صدا و تبلیغاتی ژنو، به دو میلیارد و صد میلیون دلار کاهش یافت. این روند کاهشی در سال سوم به 2 میلیارد و 50 میلیون دلار و در آخرین سال دولت تدبیر و امید به یک میلیارد دلار سرمایه جذب شده خواهد رسید. به عبارتی دیگر برجام نه تنها کلید دروازه ورود سرمایه خارجی نبوده، بلکه راه ورود آن را چهار قفله نموده است.
از سوی دیگر وزارت نفت به روش‌IPC، 25 پروژه  در دست بررسی دارد که مربوط به کل میادین نفتی و گازی کشور می‌باشد و بنا دارد در یک پروسه 4 الی 5 ساله برای آنها به دنبال سرمایه‌گذاری خارجی رود که در بهترین حالت و بهترین شرایط امکان تصویب حداکثر 25 درصد آنها وجود دارد که امکان جذب سرمایه‌ همان 25 درصد هم کمتر از 10 خواهد بود. در سال جاری قراردادی نفتی HOA  برای میدان آزادگان با توتال بسته شد که به علت تغییر رئیس‌جمهور آمریکا و روی کار آمدن ترامپ و همچنین عدم امکان انتقال ارز به ایران متوقف مانده است. مدیرعامل توتال اواخر بهمن امسال اعلام کرده بود این شرکت برای اجرایی کردن قرارداد توسعه فاز 11 میدان پارس جنوبی تا تابستان 2017 منتظر خواهد ماند. پاتریک پویان تصمیم‌گیری نهایی درباره اجرای قرارداد توسعه فاز 11 پارس‌جنوبی را به «تصمیم ‌نهایی دولت آمریکا درباره تمدید معافیت‌های تحریمی علیه ایران» منوط کرد. چندی پیش نیز سفیر کره‌جنوبی در ایران از عدم امکان انتقال ارز به ایران در پسابرجام پرده برداشته بود و گفته بود؛ پول سفارت را با قاچاق به ایران می‌آوریم. کره‌جنوبی نه با دلار و نه یورو نمی‌تواند با ایران معامله کند.