مالکوم ایکس اسطوره مسلمانان آمریکا(پرونده)
«مالکوم ایکس» رهبر برجسته و الهامبخش مسلمانان رنگینپوست آمریکا 42 سال پیش در چنین روزی توسط اف.بی.آی. هدف شلیک ۱۵ گلوله قرار گرفت و جان باخت.
21 فوریه سالگرد شهادت مالکوم ایکس، فعال حقوق بشر و رهبر مسلمانان سیاه پوستان آمریکایی بود. او که پس از اسلامآوردن نام «حاج مالک شباز» را برگزیده بود، مدافع حقوق سیاهپوستان و منتقد جنایات سفید پوستان آمریکایی بود. به همین دلیل، مخالفانش به او تهمت رواج نژادپرستی و خشونت زدند.
پدر مالکوم، سخنگویی غیرروحانی و از جمله افرادی بود که برای حقوق مدنی سیاه پوستان فعالیت میکرد، از اینرو روحیهای خود مختار و مدافع سیاه پوستان در فرزندانش آفرید. با این وجود، مالکوم در سالهای اولیه زندگیاش یتیم شد. وقتی مالکوم شش ساله بود، پدر وی بر اثر تیراندازی کشته شد. وقتی هم که به 13 سالگی رسید، بر اثر فشارهای زندگی، مادرش تاب نیاورد و نهایتا در بیمارستان روانپزشکی بستری شد. مالکوم پس از بستری شدن مادرش، به یتیمخانه منتقل شد. مالکوم که متولد 1925 در نبراسکا بود، در سن 20 سالگی به خاطر بزهکاری به 8 سال زندان محکوم شد. در زندان بود که با جمعیتی به نام «ملت اسلام» آشنا شد و به عضویت این ملت در آمد.
پس از عفو مشروط و آزادی از زندان، در سال 1952 به عنوان یکی از سخنگویان این ملت برگزیده شد. تبلیغات مذهبی و اعتقادی او در آمریکا، باعث شد تعداد زیادی از سیاهپوستان با اسلام آشنا شوند و در مدت کوتاهی به عضویت گروه «ملت اسلام» درآیند. با این حال، پس از مدتی، در سال 1964 از جمعیت «ملت اسلام» جدا شد و اندیشههای این جمعیت را تاحدود زیادی مورد انتقاد قرار داد. مالکوم ایکس پس از جدایی از «ملت اسلام» به چند کشور آسیایی و آفریقایی سفر کرد تا به جهانیان ثابت کند مبارزه با تبعیض نژادی و بردهداری، تنها به جامعه آمریکا محدود نیست. سفر به سرزمین وحی و زیارت خانه خدا، اتفاق بزرگ دیگری بود که در دفتر زندگی مالکوم ایکس جای گرفت. پس از بازگشت از مناسک حج، نام حاج «ملک شباز» را برای خود برگزید. مالکوم ایکس، طی سالهای فعالیتهای مدنی خود برای احقاق حقوق رنگینپوستان در آمریکا و الهامبخشی به همکیشان خود پیوسته مورد حمله و کینه گروههای نژادپرست از جمله کوکلاکسکلانها بود. چند مورد تلاش برای ترور او با ناکامی مواجه شد، تلاشهایی که بعدها اف.بی.آی سعی کرد آن را به اعضای جمعیت «ملت مسلمان» نسبت دهد. در 14 فوریه 1965 بمبی در منزل محل اقامت مالکوم، همسر و چهار دخترشان منفجر شد که به هیچیک از آنان آسیبی وارد نیاورد. تنها هفت روز بعد، در 21 فوریه 1965 هنگامی که او در یکی از سالنهای اجتماعات منهتن نیویورک سخنرانی میکرد سه مرد مسلح، او را از فاصله کم هدف 15 گلوله قرار دادند و مالکوم 39 ساله بلافاصله به شهادت رسید.