kayhan.ir

کد خبر: ۹۸۳۵۴
تاریخ انتشار : ۰۲ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۸:۱۳

وقتی روده نشت می‌کند!




بیماری التهابی روده که موجب اسهال، درد شکم، نفخ و گاز می‌شود، یکی از نشانه‌های شایع سندرم روده نشت‌کننده محسوب می‌شود.
به گفته کارشناسان، سندرم روده نشت‌کننده یکی از مفاهیم به درستی درک نشده در پزشکی امروز است. سندرم روده نشت‌کننده که به عنوان افزایش نفوذپذیری روده نیز شناخته می‌شود، به خودی خود یک بیماری نیست. این یک نوع شرایط پاتولوژیک است که در حال حاضر با بیشتر بیماری‌های التهابی و خود ایمنی مرتبط است.
به گزارش «ان‌سی‌بی‌آی»، مشکل به واسطه افزایش غیرطبیعی در نفوذپذیری روده کوچک، یکی از بزرگترین اندام‌های بدن که بخش کلیدی از سیستم ایمنی بدن انسان در دیواره‌های آن جای دارد، آغاز می‌شود. این افزایش نفوذپذیری در نتیجه نقص در اتصالات محکم روده که در لایه اپیتلیال پوشش روده به همدیگر پیوسته‌اند، رخ می‌دهد. اتصالات محکم به چیزهایی مانند سموم و ذرات گوارش نشده مواد غذایی اجازه ورود به جریان خون را نمی‌دهند.
این نقص موجب جدایی در اتصالات محکم می‌شود، از این رو، باکتری‌ها، ویروس‌ها، ذرات گوارش نشده غذا و ضایعات سمی از بخش پوشش داخلی آسیب دیده روده کوچک به جریان خون وارد می‌شوند. سیستم ایمنی بدن این مهاجمان خارجی را به عنوان عوامل بیماری‌زا شناسایی کرده و به آنها حمله می‌کند. این شرایط در نهایت به افزایش التهاب در بخش‌های مختلف بدن منجر شده و طیف گسترده‌ای از نشانه‌ها و علائم را به همراه دارد.
دلیل شماره یک سندرم روده نشت‌کننده گلوتن است که می‌تواند محرک التهاب در پوشش داخلی روده باشد. مصرف زیاد لبنیات (کازئین)، قند و هر غذایی که به آن آلرژی دارید، می‌تواند به شکل گیری این مشکل منجر شود.
نشت روده می‌تواند به واسطه مصرف داروها، مانند آنتی بیوتیک‌ها، استروئیدها یا مسکن‌های بی‌نیاز از نسخه پزشک مانند آسپرین و استامینوفن نیز شکل بگیرد.
این شرایط مرموز با انواع مختلف بیماری، از قبیل بیماری التهابی روده، انواع مختلف ورم مفاصل، آکنه، سوریازیس، بیماری کبد، و بیماری‌های لوزالمعده پیوند خورده است.
تشخیص سندرم روده نشت‌کننده دشوار است، زیرا با آزمایشات معمول و نه حتی با آندوسکوپی یا کولونوسکوپی قابل شناسایی نیست. اما برای افرادی که از این شرایط رنج می‌برند، تشخیص و درمان می‌تواند تغییر دهنده زندگی باشد. در ادامه با برخی از برترین نشانه‌های سندرم روده نشت‌کننده بیشتر آشنا می‌شویم.
بیماری التهابی روده که موجب اسهال، درد شکم، نفخ و گاز می‌شود یکی از نشانه‌های شایع سندرم روده نشت‌کننده محسوب می‌شود. التهاب در روده به تحریک پذیری و بی‌نظمی در حرکات هم روده کوچک و هم روده بزرگ منجر می‌شود که این شرایط موجب بیماری التهابی روده می‌شود.
خستگی مزمن
 و فرسودگی
اگر همواره احساس خستگی می‌کنید، دلیل این شرایط می‌تواند سندرم روده نشت‌کننده باشد. سندرم روده نشت‌کننده موجب افزایش ترکیبات التهابی خاصی به نام سیتوکین می‌شود. این ترکیبات التهابی به صورت مستقیم با خستگی در ارتباط هستند.
همچنین، نشت روده غدد فوق کلیوی را دچار استرس می‌کنند که فرسودگی بیشتر آنها را به همراه داشته و به خستگی مکرر منجر می‌شود. این شرایط در هورمون‌های دیگر نیز اختلال ایجاد کرده و به خستگی منجر می‌شود.
بیماری‌های التهابی پوست
اگر به ناگاه بیش از پیش از بیماری‌های التهابی پوست مانند آکنه، روزاسه، سوریازیس، یا اگزما رنج می‌برید، این می‌تواند نشانه‌ای از نشت روده باشد.
نفوذپذیری بیش از اندازه روده می‌تواند موجب التهاب پوست شود. التهاب با بیماری‌های پوستی به ویژه آکنه و سوریازیس پیوند خورده است.
افزون بر این، افزایش باکتری‌های مضر عدم تعادل در روده را موجب می‌شود و یکی دیگر از عواملی است که در پس مشکلات پوستی مزمن قرار دارد.
درد مفاصل
مفاصل دردناک و سفت و همچنین درد مزمن در عضلات یکی از شایع‌ترین نشانه‌های سندرم روده نشت‌کننده است. اگرچه مردم درد مفصل را بیشتر به ورم مفاصل ربط می‌دهند، اما عدم تعادل در میکروب‌های سالم درون روده نیز می‌تواند به این درد منجر شود.
مشکلات خلق و خو
سندرم روده نشت‌کننده ترشح سیتوکین‌ها و دیگر مواد شیمیایی التهابی را تحریک می‌کند که تاثیر مستقیمی بر اختلالات مربوط به خلق و خو مانند اضطراب و افسردگی دارند.
باکتری‌های مضر در روده سموم مختلفی را تولید می‌کنند که می‌توانند از طریق جریان خون به مغز برسند. این سموم می‌توانند در تولید انتقال دهنده‌های عصبی در مغز اختلال ایجاد کرده و اثر منفی بر خلق و خو داشته باشند.
از دیگر نشانه‌های ابتلا به سندرم روده نشت‌کننده می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
-نفخ
- بی‌قراری
-احساس ابتلا به عفونتی که پزشک توانایی شناسایی آن را ندارد
-آلرژی‌های غذایی
-مشکلات تیروئید
-کمبودهای تغذیه‌ای مختلف
-آلرژی‌های فصلی یا آسم
- عدم تعادل هورمونی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک