kayhan.ir

کد خبر: ۹۷۹۰
تاریخ انتشار : ۲۴ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۸:۲۵

تولید اولین داروی گیاهی ضد آلزایمر

ستاد توسعه علوم و فناوری، گیاهان دارویی و طب سنتی با حمایت از شرکت‌های دانش بنیان فعال در این حوزه موفق به تولید اولین داروی گیاهی کاهش دهنده علایم بیماری آلزایمر با نام «سافروتین» شد .
به گزارش مهر، ستادهای فناوری‌های راهبردی، ساختارهای تشکیلاتی فرادستگاهی هستند که به منظور هم‌افزایی، تجاری‌سازی، اجتناب از دوباره کاری، تقسیم کار ملی و نظارت بر روند فعالیت‌های تحقیقاتی فناوری و تجاری‌سازی هر یک از حوزه‌های فناوری‌های راهبردی طراحی شده‌اند که تاکنون 12 ستاد فناوری‌های راهبردی تشکیل شده است.
یکی از مهم‌ترین فعالیت‌های این ستادها تهیه اسناد توسعه راهبردی، حمایت از محققان و مراکز آموزشی و پژوهشی در محورهای اولویت‌دار فناوری‌های راهبردی و جهت‌دهی برای کارآمدی نتایج آن و حمایت برنامه‌ریزی شده از ایجاد و تقویت شرکت‌های دانش‌بنیان است.
در این راستا از مهم‌ترین عملکردهای معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری درخصوص ستادهای دوازده‌گانه فناوری می‌توان به تغییر عنوان «ستاد توسعه فناوری هوافضا» به ستاد «توسعه فناوری و صنایع دانش‌بنیان هوایی و هوانوردی»، تکمیل پروژه توسعه استاندارد‌سازی در سطح شرکت‌های خصوصی هوایی و هوانوردی، تحلیل حوزه‌هایی که می‌توان صادرات روی آنها انجام داد و آماده‌سازی طرح اجرایی و ارایه برنامه اجرایی در حوزه طراحی و ساخت بالگرد و توسعه زنجیره تأمین هوایی اشاره کرد.
سهم صادرات مواد دانش‌بنیان گیاهی تا 1404
هم‌اکنون سهم صادرات جهانی مواد گیاهی، محصولات دانش‌بنیان، فرآورده‌های ثانیه، داروهای انسانی و دامی با منشاء گیاهی به میزان 350میلیون دلار (حدود 7دهم درصد) است که در چشم‌انداز بیست ساله در افق 1404 به مبلغ 2هزار میلیون دلار (2درصد) افزایش خواهد یافت.
براین اساس مهم‌ترین فعالیت‌های انجام شده ستاد توسعه علوم و فناوری، گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری بر این اساس هدف‌گذاری شده است که از آن جمله می‌توان به اعطای تسهیلات به شرکت‌های دانش‌بنیان از منابع معاونت به تعداد 34 شرکت و به میزان 450/64 میلیون ریال و کمک به 3 شرکت دانش‌بنیان در اخذ وام از بانک کشاورزی اشاره کرد.
تسهیل دسترسی 2 شرکت دانش‌بنیان به صندوق حمایتی خارج از معاونت و حضور شرکت‌های دانش‌بنیان محصولات گیاهی با حمایت این ستاد در نمایشگاه فناوری‌های نوین «شنژن» چین از دیگر اقدامات این ستاد راهبردی است که منجر به انعقاد قرارداد صادراتی با حجم اعتباری معادل 100میلیون دلار شده است.
علاوه بر آن 4هزار تن عصاره و پودر شیرین‌بیان به ارزش تقریبی 21میلیون دلار از استان فارس، به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده گیاهان دارویی در بین استان‌های کشور صادر شده است.
توجه به استفاده از 1730 گونه گیاه دارویی اندمیک (بومی) به جای گیاهان وارداتی و حمایت از کشت و صنعت گیاهان دارویی، افزایش صادرات محصولات گیاهان دارویی به میزان قابل توجه با حضور محصولات متعدد گیاهی ایران در بازارهای جدید اربیل، سلیمانیه، تاجیکستان، ترکمنستان و همچنین دم نوش‌های ایرانی در بازارهای اروپایی و ادامه همکاری با «مرکز منطقه‌ای علوم و انتقال فناوری و اتحادیه همکاری‌های منطقه‌ای کشورهای حاشیه اقیانوس هند» و «مجامع بین‌الملل» در زمینه انتقال فناوری و صادرات محصولات دانش‌بنیان از جمله فعالیت‌های ستاد توسعه گیاهان دارویی در سالی که گذشت بوده است.
این ستاد همچنین اقدام به حمایت از 100گونه گیاه انحصاری و نادر ایران و همچنین 20 گونه گیاه درحال آسیب‌پذیر و در معرض خطر و تلاش برای ایجاد بانک اطلاعات گیاهان دارویی کشور به منظور ساماندهی نظام مدیریتی گیاهان دارویی کرده است.
تولید داروی گیاهی ضد آلزایمر برای اولین بار در جهان توسط محققان ایرانی از دیگر اقدامات این ستاد است. این دارو با نام تجاری «سافروتین» با اثر کاربرد کاهش دهنده علایم بیماری آلزایمر هم‌اکنون در سیستم داروخانه‌ای کشور قرار دارد.
با اقدامات ستاد توسعه گیاهان دارویی تاکنون 996 فرآورده طبیعی در کشور موفق به کسب مجوز تولید شده و  قرار است به زودی طرح «داروخانه‌های گیاهی» به عنوان جایگزین عطاری‌ها مطرح و اجرایی شود.
علاوه بر آن 130 استاندارد آموزشی شغل و شایستگی در حوزه گیاهان دارویی، طب سنتی و داروهای گیاهی با مشارکت ستاد گیاهان دارویی در سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای تدوین شده است.
تلاش برای کسب
 3درصد بازار بیوتکنولوژي
براساس اعلام معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری، زیست‌فناوری در اسناد کلان برنامه‌ریزی کشور از جمله سیاست‌های کلی نظام در علم و فناوری، سند چشم‌انداز ایران 1404، برنامه‌های توسعه پنج ساله اقتصادی- اجتماعی و نقشه جامع علمی کشور مورد توجه و تأکید ویژه قرار گرفته است.
در نقشه جامع علمی کشور نیز علاوه بر آن‌که زیست فناوری یکی از چند فناوری گروه الف (گروه با بالاترین اولویت در کشور) است، همچنین شاخه‌هایی از آن حتی در بیشتر قسمت‌های فناوری‌های گروه ب و ج نیز قرار دارد و برای دستیابی به 3درصد بازار جهانی در این حوزه هدفگذاری شده است.
برای رسیدن به این هدف ستاد توسعه زیست فناوری فعالیت‌هایی چون حمایت از بازارسازی برای محصولات زیست فناوری از طریق تعیین و به روزرسانی اولویت‌های زیست فناوری و حمایت از اجرایی شدن قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان با تشخیص صلاحیت دانش‌بنیان بودن شرکت‌ها توسط کارگروه دانش‌بنیان را در دستور کار خود قرار داده است.
حمایت از 50 طرح تولیدی محصولات زیست فناوری ارائه شده توسط شرکت‌های دانش‌بنیان زیست‌ فناوری، حمایت از صادرات محصولات فناورانه شرکت‌های دانش‌بنیان از طریق ساماندهی کارگروه ویژه صادرات، برگزاری نشست با شرکت‌های صادرکننده و حمایت از تشکیل کنسرسیوم شرکت‌های زیست‌ فناوری، تعیین فهرست نمایشگاه‌های بین‌المللی مفید زیست فناوری و حمایت از شرکت‌های توانمند برای حضور فعال مؤثر در این نمایشگاه‌ها و تدوین 5 طرح کلان ملی زیست فناوری در جهت تأمین نیازهای کشور از دیگر اقدامات این ستاد راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است.