kayhan.ir

کد خبر: ۹۶۷۷۶
تاریخ انتشار : ۱۳ بهمن ۱۳۹۵ - ۲۰:۵۹
بحران آمریکا 12 روزه شد

جنگ دیپلماتیک بر سر فرمان ترامپ/ از کاخ سفید اصرار از دیپلمات‌ها انکار

12 روز از شروع بحران آمریکا می‌گذرد. طی این مدت موج گسترده اعتراضات به دولت جدید آمریکا از مردم به سمت نخبگان علمی‌، شرکت‌های بزرگ اقتصادی، دیپلمات‌ها و حتی دستگاه قضایی آمریکا کشیده شده است.


سرویس خارجی-

طی روزهای اخیر جدای از اعتراضات گسترده نزدیک به 900 دیپلمات وزارت خارجه آمریکا به فرمان اجرایی ترامپ، چالش‌های حقوقی علیه این فرمان نیز  به بسیاری از ایالت‌های آمریکا گسترش یافته است. ماساچوست، نیویورک، ویرجینیا و واشنگتن هم به جمع سایر ایالت‌های آمریکا پیوسته‌اند که تاکنون علیه فرمان رئیس‌جمهور آمریکا شکایت کرده‌اند.
 سانفرانسیسکو نخستین شهر آمریکا بود که علیه این فرمان شکایت کرد. نظرسنجی رویترز نیز نشان می‌دهد که تنها یک سوم آمریکایی‌ها معتقدند که این فرمان، موجب امن‌تر شدن آنها خواهد شد.
بایکوت نشست
اما ساعاتی پس از آنکه «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا با انتقاد شدید از مخالفان به تمسخر دموکرات‌ها و معترضان پرداخت، سناتورهای دموکرات با بایکوت نشست بررسی صلاحیت دو تن از نامزدهای پیشنهادی وی، مانع رأی‌گیری در مورد این افراد شدند.
ترامپ روز سه‌شنبه در توییتر «چاک شومر» رهبر اقلیت سنا و «نانسی پلوسی» رهبر اقلیت مجلس نمایندگان را به دلیل سخنرانی علیه فرمان اجرایی دولت برای توقف برنامه پذیرش مهاجرت، مورد انتقاد قرار داده و گفت دموکرات‌ها در روند تایید صلاحیت وزرای پیشنهادی او کارشکنی می‌کنند.
کابینه در هوا
دیروز قرار بود کمیته امور مالی سنا صلاحیت نامزدهای پیشنهادی ترامپ برای دو وزارتخانه «سلامت و امور انسانی» و «خزانه‌داری» را بررسی کرده و در مورد آن‌ها رأی‌گیری کند. با این حال دموکرات‌ها در انتقاد به لحن تند انتقادات ترامپ، نشست‌ را بایکوت کردند. با گذشت حدود دو هفته از آغاز به کار دولت جدید آمریکا، هنوز صلاحیت بیش از نیمی از کابینه او تایید نشده است. مقام‌های امنیت ملی دولت اوباما و دولت جرج دبلیو بوش نیز با ارسال نامه‌ای به کاخ سفید هشدار داده‌اند که این فرمان اجرایی می‌تواند در بلندمدت به ضرر امنیت ملی آمریکا باشد. آنها هشدار داده‌اند که این تصمیم یک اقدام «غیر ضروری» است که می‌تواند در نهایت موجب تشدید تبلیغات خشونت‌آمیز و افراطی شود.
پیش به سوی کودتا
«مایکل مور»، فیلمساز و روزنامه‌نگار معروف آمریکایی نیز اعلام کرده «دونالد ترامپ» و کسانی که وی برای دولت جدید خود انتخاب کرده، در حال پیش بردن آمریکا به سمت یک کودتا هستند و خودشان از درک این موضوع عاجزند.
«مور» که پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برنده شدن «دونالد ترامپ» را پیش‌بینی کرده بود، به مطلب نوشته شده در روزنامه «نیویورک ‌تایمز» درمورد «استیو بنن»، مشاور ارشد ترامپ، اشاره کرد و در حساب کاربری توییتر خود نوشت: «اگر هنوز فکر می‌کنید وقوع کودتا در قرن 21 ممکن نیست، لطفا از تفکر خود دست بردارید.»
 نیویورک‌تایمز در گزارش اخیر خود به این نکته اشاره کرده بود که چگونه یک سمت مهم در ارتباط با شورای امنیت ملی کشور که تا به حال به وسیله ژنرال‌های ارشد اداره می‌شد، اکنون در اختیار استیو بنن قرار گرفته است.
روزنامه گاردین چاپ انگلیس هم در گزارشی تحلیلی به انتصاب مشاور و استراتژیست جنجالی دولت جدید دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا اشاره کرد و نوشت: «گنجاندن رسمی استیو بنن، نظریه‌پرداز و استراتژیست ارشد دونالد ترامپ در دایره کوچکی از مجموعه مقامات عالی‌رتبه آمریکا که در تصمیم‌گیری‌های سیاست امنیت ملی آمریکا نقش دارند، باعث انتقاداتی در بین مقامات سابق شده است.»
اعتراض سازمان ملل
«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد،  نیز چند روز پس از شروع جلوگیری از ورود اتباع هفت کشور به آمریکا، از این اقدام هیئت حاکمه واشنگتن انتقاد کرد.
«گوترش» که سازمان تحت امرش در خاک آمریکا مستقر است، بدون نام آوردن از آمریکا، بیانیه انتقادی خود را با اشاره به «آغوش باز اتیوپی برای پناهجویان آفریقایی» آغاز کرده است.
وی که از سوی ترامپ به کاهش بودجه سازمان ملل در بودجه عمومی آمریکا تهدید شده، در ادامه بیانیه خود، گفته که «همه کشورها حق حفاظت از مرزهای خود و جلوگیری از تردد تروریست‌ها را دارند.»
جنگ تمدن‌ها
روزنامه دیلی تلگراف اما  در مطلبی به قلم «کان کوگلین» با عنوان «جنگ تمدن‌هایی که ترامپ شعله آن را روشن کرد» نوشت این فرمان تنها به نفع تروریست‌ها است، دونالد ترامپ با ممنوع کردن ورود شهروندان هفت کشور اسلامی به آمریکا، امروز بُعد جدیدی به فضای کلی شک و تردید و ترس بی‌پایه و اساس داد. این رویکرد ترامپ به نفع گروه‌های مسلح درحال نبرد در سوریه و یمن و لیبی است.
اصرار کاخ سفید
با وجود همه این مخالفت‌ها و در حالی که فرمان اجرایی دونالد ترامپ مشکلات زیادی را هم برای آمریکا و هم برای مهاجران و پناهجویان کشورهای مسلمان به وجود آورده است، «جان کیلی»، وزیر امنیت داخلی آمریکا تاکید کرد که این فرمان اجرایی احتمالا به این زودی‌ها لغو نخواهد شد و ممکن است کشورهای بیشتری را نیز شامل شود!
وزیر امنیت داخلی آمریکا هرچند که گفت ممنوعیت کنونی موقتی است، اما در عین حال تأکید کرد که این ممنوعیت فعلا شامل حامل اتباع شماری از کشورها باقی خواهد ماند. شان اسپایسر سخنگوی کاخ سفید نیز پیش از این  در واکنش به  بیانیه 900 دیپلمات وزارت خارجه آمریکا گفته بود: «کاخ سفید از امضای این بیانیه آگاه است ولی به مقام‌های وزارت خارجه هشدار می‌دهد که یا باید برنامه مورد نظر رئیس‌جمهور را اجرا کنند یا می‌توانند بروند.»