همزمان با فاصله گرفتن مصر از عربستان شدت گرفت
تلاش آل سعود برای خریدن متحدان تازه در آفریقا و غرب آسیا!
در حالی که سیاستهای منطقهای آل سعود یکی پس از دیگری شکست میخورند و کشورهای حامی ریاض نیز یکی پس از دیگری از این کشور فاصله میگیرند خبر رسیده، آل سعود برای نزدیکی به برخی کشورهای آسیایی و آفریقایی خیز برداشته است.
سرویس خارجی-
عربستان در دو سال گذشته تقریبا در همه زمینهها (سیاستهای داخلی و خارجی) با ناکامی مواجه شده است. تروریستهای مورد حمایت این کشور در منطقه شکست خوردهاند، بحران اقتصادی به شدت دامن آل سعود را گرفته است، جنگ یمن به باتلاقی برای شاهزادههای بیتجربه و جنگطلب سعودی تبدیل شده است و مهم تر از همه مصر ساز جدایی از عربستان را کوک و روابط این کشور با آمریکا نیز به خوبی گذشته نیست. بلومبرگ نیز اخیرا با اشاره به آنچه «ناکامیهای نظامی و سیاسی» رژیم سعودی «در منطقه» خوانده بود نتیجه گرفته بود که دلارهای سعودی هم نتوانسته برای ریاض نفوذ نظامی و پیروزی بخرد. این مسائل باعث شده تا عربستان به دنبال به دست آوردن متحدان جدید و یا تحکیم روابط با متحدان فعلی باشد. سودان و افغانستان دو کشوری هستند که ریاض تلاش دارد تا با دادن باجهای بیشتر آنها را بیش از پیش به خود نزدیک کند.
در همین ارتباط خبر رسیده، رئیسجمهور افغانستان در دیدار با سفیر عربستان در کابل ضمن قدردانی از «کمکهای این کشور» مدال افتخار «غازی میرمسجدی خان» را به وی اعطا کرده است. به گزارش تسنیم، دفتر رسانههای ریاست جمهوری افغانستان با انتشار اطلاعیهای نوشته «اشرفغنی به پاس قدردانی از تلاشهای سفیر عربستان برای گسترش روابط دو کشور و جلب کمکها به افغانستان مدال عالی غازی میر مسجدی خان را به وی اعطا نمود.»
« اشرفغنی» در این دیدار همچنین به خاطر «ابراز همدردی» وی «با افغانستان» برای حوادث اخیر این کشور از پادشاه عربستان قدردانی کرده است. سفیر عربستان در کابل اما در این دیدار ضمن ابراز خرسندی از «روابط نیک کابل- ریاض» خواستار گسترش این روابط شده است.
عربستان اخیرا اعلام کرده بود که این کشور در نظر دارد تا در ننگرهار با صرف هزینه 500 میلیون دلاری دانشگاه اسلامی بزرگی را جهت تدریس دروس اسلامی بسازد! سال 2014 نیز دولت سعودی قراردادی برای ساخت یک دانشگاه بزرگ و یک مسجد جامع در تپه «مرنجان» شهر کابل با یک شرکت سعودی امضا کرده بود ولی تاکنون اقدام عملی در این زمینه صورت نگرفته است.
اعتراضهای داخلی
«جمال فکوری بهشتی» نماینده پارلمان افغانستان، اما به این اقدام اشرفغنی اعتراض کرده و گفته، همکارانش در این مجلس از دولت افغانستان میخواهند که در روابط خود با عربستان تجدید نظر کند چرا که پادشاهی سعودی همواره از گروههای تروریستی نه تنها در افغانستان بلکه در پاکستان و بسیاری دیگر از کشورهای خاورمیانه پشتیبانی کرده است.
سودان
«عمر حسن البشیر» رئیسجمهور سودان در دیدار با سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان که در کاخ «الیمامه» واقع در ریاض برگزار شد به بررسی «روابط برادرانه» دو کشور و «راهکارهای حمایت از این روابط در زمینههای مختلف» پرداخته است.
دو طرف پس از این دیدار در مراسم امضای یادداشت تفاهم در خصوص «کمک مالی عربستان به پروژه تأمین آب شرب مناطق روستایی سودان»! حضور یافتند. سودان طی یک سال اخیر پس از نزدیک شدن به عربستان، روابط خود با ایران را قطع کرد. در پی این اقدامات، آل سعود نیز از دوستان آمریکایی خود خواست برخی از تحریمهای اقتصادی سودان را تعلیق کند!
گفتنی است وجه مشترک سودان و افغانستان در مقابل آل سعود نیاز مالی این دو کشور است که به نظر میرسد آل سعود با استفاده از آن سعی در نزدیک شدن به آنها کرده است. آل سعود غالبا با استفاده از دلارهای نفتی سعی در پیش بردن تمام سیاستهایش میکند!