kayhan.ir

کد خبر: ۸۸۴۳۶
تاریخ انتشار : ۰۱ آبان ۱۳۹۵ - ۲۲:۳۸
روحانی در همایش روز ملی روستا و عشایر:

توان ایجاد شغل برای بیکاران را نداریم

رئیس جمهور در سخنان اخیر خود به جای پاسخگویی در برابر وضعیت بیکاری کشور بعد از گذشت 1100 روز از عمر دولت یازدهم، با اظهار عجز در برابر افزایش بیش از یک میلیون و 200 هزار نفر متقاضی شغل در سال جاری، گفت: مگر توان ما برای ایجاد اشتغال چقدر است؟ ما حتما با این امکانات نمی‌توانیم.


به گزارش فارس، رئیس‌جمهور صبح دیروز در همایش روز ملی روستا و عشایر که در محل اجلاس سران برگزار شد، بیان کرد: واقعیت آن است که ما باید به مشکلات روستاها و عشایر توجه کنیم و اگر به مشکلات آنها توجه نشود به مفهوم سرآغاز مشکلات شهرها هم می‌باشد، حاشیه‌نشینی شهرها که امروز یک معضل بزرگ برای شهرهای بزرگ به شمار می‌رود و همچنین بسیاری از آسیب‌های اجتماعی یا از حاشیه‌نشینی‌ها نشأت می‌گیرد و یا از عدم اشتغال و بیکاری آغاز می شود که مربوط به عدم توجه به شرایط زندگی روستاییان است.
رئیس‌جمهور تأکید کرد: دولت یازدهم بار سنگینی را بر دوش خود نسبت به روستاها احساس می‌کند و من اشاره می‌کنم که در این سه سال و چند ماه دولت یازدهم تمام تلاش خود را برای توسعه روستایی برداشته است اما در عین حال تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله زیادی وجود دارد ، این فاصله برای حراست از روستاها ، حفظ فرهنگ روستایی، حفظ تولید در روستا، جلوگیری از مهاجرت، رفع مشکلات آینده شهرها به جد باید مورد توجه همه دولتمردان باشد.
وعده ایجاد 70 هزار شغل
 برای روستائیان
روحانی ادامه داد: با اجرای طرح‌های موجود 70 هزار اشتغال برای روستاییان ایجاد خواهد شد که یکی از مشکلات اساسی ما در روستا مسئله کار، اشتغال و درآمد است. البته من قبول ندارم که روستا منحصر باشد صرفا به کشاورزی، کشاورزی یک پایه اصلی در کار روستایی است. البته باید به سمت کشاورزی صنعتی به جای سنتی حرکت کنیم و در آن جهت نیز صنعت کشاورزی را دنبال کنیم چرا که ما هم کشاورزی صنعتی می‌خواهیم و هم صنعت مواد غذایی و صنعت کشاورزی می‌خواهیم. همچنین صنایع متوسط و کوچک در روستاها باید رونق پیدا کند و هم خدمات گردشگری در روستاها باید رونق یابد.
وی یادآور شد: علت اینکه ما تلاش می‌کنیم اینترنت را به روستاها ببریم که مثل اینکه بعضی‌ها خوشحال نیستند از این مسئله و فکر می‌کنند اینترنت کالای شهری است و چرا به روستا برود برای اینکه برخی از اشتغال جوانان تحصیلکرده ما و حتی توانمندی بیشتر علمی و فرهنگی آنان در سایه سیستم ارتباطات و اینترنت امکان‌پذیر است که در این زمینه خواهم گفت قدم‌های بسیار خوبی برداشته شده است.
رئیس‌جمهور تصریح کرد: اگر می‌خواهید روستایی در روستا بماند باید درآمدش افزایش پیدا کند و راه دیگر نداریم. اگر ببینند روستایی در داخل روستا درآمدی دارد که در شهر کنارش به دو برابر آن درآمد می‌رسد هر چه ما بگوییم ، هجرت شروع می‌شود.خود روستاییان هم بمانند اما فرزندانشان نمی‌مانند و هجرت می‌کنند پس ما باید درآمد روستایی را اضافه کنیم.
بیکاری
معضل بزرگ کشور است
روحانی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: امروز بیکاری و عدم اشتغال یک معضل بزرگ برای سراسر کشور ما است، بنده از روز اول گفته‌ام بزرگ‌ترین مشکل کشور در سال‌های آینده موج بیکاری است، تمام چیزهایی که می‌گوییم و تمام معضلاتی که می‌شماریم و آسیب‌های اجتماعی که می‌گوییم ریشه‌اش عمدتا به مسئله بیکاری برمی‌گردد، بیکاری یعنی بیماری روانی، طلاق، آسیب اجتماعی، جرم، آلودگی و ... و همه چیز از بیکاری آغاز می‌شود.
رئیس جمهور بدون اشاره به علت بیکاری موجود، به نوعی عملکرد دولت خود را زیر سوال برد و با نشان دادن عاجز بودن دولت یازدهم در حل مشکل اشتغال، اظهار داشت: امسال برای اولین بار که تاکنون بی‌سابقه بوده بیش از یک میلیون و 200 هزار نفر متقاضی شغل بوده‌اند و وارد صحنه اشتغال شده‌اند که شغل به دست بیاورند. مگر توان ما برای اشتغال چقدر است؟ ما حتما با این امکانات نمی‌توانیم، باید یک حرکت بزرگ شروع شود و باید سرمایه‌های داخلی و خارجی جذب و رونق ایجاد شود و باید دعواهای کودکانه در این کشور خاتمه پیدا کند.
وی که در آخرین سال دولت یازدهم سخن می‌گفت، به جای ارائه نتیجه گیری از اقدامات سه ساله دولت در حوزه اشتغال، به درخواست راه حل برای وضع موجود بسنده کرد و افزود: برای نسل جوان مان باید به فکر اشتغال باشیم، اشتغال مشکل اصلی است و باید پیشنهاد و راه‌حل ارائه دهیم، انتقاد کنیم و به جای حرف‌هایی که هیچ ارزشی ندارد و ذهن مردم را مشوش می‌کند، همه باید دست به دست هم دهیم و برادر و یاور هم باشیم.
درخواست راهکار
پس از 3/5 سال!
گفتنی است، رئیس جمهور در سخنان اخیر خود به جای پاسخگویی و ارائه گزارش عملکرد ازوضعیت بیکاری کشور بعد از گذشت 3 سال و نیم از دولت یازدهم، به نظریه پردازی درباره اشتغال روی آورده و گفته است که باید پیشنهاد و راه‌حل ارائه دهیم.
روحانی بعد از تجربه ناکام برجام، باز هم برای افزایش اشتغال نگاهش را به خارج دوخت و ادامه داد: ما حتما با این امکانات نمی‌توانیم، باید یک حرکت بزرگ شروع شود و سرمایه‌های داخلی و خارجی جذب و رونق ایجاد شود.
شایان ذکر است، به اعتقاد کارشناسان، قوه مجریه متولی و مسئول ایجاد شغل در کشور است و نظرخواهی درباره نحوه رفع مشکل اشتغال از سوی دولتی که مدعی برنامه های اقتصادی بوده است آن هم در سال پایانی دولت قابل قبول نیست. در ضمن با توجه به ادعای دولت یازدهم مبنی بر رشد 4 تا 5 درصدی اقتصاد در سال جاری، قاعدتا باید کشور با رونق تولید و اشغال مواجه می شد!
با این حال اظهارات رئیس جمهور که نشانی از ارائه گزارش عملکرد در آن دیده نمی شود، در حالی است که بر اساس گزارش مرکز آمار، نرخ بیکاری فقط در بهار امسال با رشد 1/4 درصدی به 12/2 درصد رسیده است.
آمار رسمی بیکاران نیز به ۳میلیون و ۱۴۹ هزار نفر رسیده است که بر اساس این آمار 1/8 میلیون جوان بیکارند.
درهمین رابطه یک کارشناس اقتصادی هم با نقد آمار بیکاری در این دولت گفت: افزایش نرخ بیکاری در فصل گذشته به شهادت آمار مرکز آمار ایران، نشان‌دهنده عدم وجود برنامه و همچنین ضعف ساختاری در بدنه اجرایی دولت است.
حمید حاج‌اسماعیلی در گفت‌وگو با فارس، با انتقاد از عدم وجود سیاست‌های اشتغالی دقیق دولت درباره آمار اخیر مرکز آمار ایران در رابطه با افزایش نرخ بیکاری اظهار داشت: افزایش نرخ بیکاری در فصل گذشته به شهادت آمار مرکز آمار ایران، نشان‌دهنده عدم وجود برنامه و همچنین ضعف ساختاری در بدنه اجرایی دولت است. حاج اسماعیلی تصریح کرد: در سال‌های گذشته پس از روی کار آمدن دولت جدید، به دلیل عدم وجود توان مدیریتی و سیاست‌های اشتغالی مدون، شاهد موجی از تعدیل نیروی کار و خاموشی بنگاه‌ها هستیم.
گفتنی است علیرغم فرار دولت از پاسخگویی و سر باز زدن از پذیرفتن مسئولیت های خود در این رابطه و از آنجا که آمار اخیر بیکاری مربوط به سال 95 است، دولت روحانی بهانه‌ای برای متهم کردن دولت قبل نخواهد داشت و به جای نظریه‌پردازی در سال پایانی خود، باید در برابر عملکردش پاسخگو باشد.
رشد 6/4 برابری صادرات غیرنفتی
در دولت قبل
با این حال حسن روحانی روز پنج شنبه نیز در مراسم روز ملی صادرات، بار دیگر از سیاست خارجی دولت خود دفاع کرد و با کنایه به دولت قبل، گفت: از دعوا با دنیا صادرات به وجود نمی‌آید. به گزارش مشرق، اظهارات کنایه‌آمیز روحانی در دفاع از سیاست خارجی دولتش و کنایه به دولت قبل با معیار تاثیر سیاست خارجی دولت بر صادرات، در حالی است که آمار و ارقام کاملا عملکرد متفاوتی از دو دولت اخیر نشان می‌دهد.
در حالی که روحانی تلاش دارد دولت قبل را به دعوا با جهان متهم کند و نتیجه این دعوا را کاهش صادرات غیرنفتی کشور جلوه دهد، آمارهایی که در دولت یازدهم منتشرشده نشان می‌دهد عملکرد این دولت به مراتب ضعیف‌تر از دولت قبل در صادرات غیرنفتی است.
بر اساس آمارهایی که بانک مرکزی دولت یازدهم منتشر کرده، در سال 1383 و قبل از دولت نهم، صادرات غیرنفتی کشور  فقط 6/8 میلیارد دلار بود. اما در سال 1391 به عنوان آخرین سال عملکرد دولت  دهم، ارزش صادرات غیرنفتی کشور به 32/6 میلیارد دلار رسید. یعنی صادرات غیرنفتی در هشت سال دولت‌های نهم و دهم 4/8 برابر شد یا به عبارتی 380 درصد افزایش یافت.
میانگین رشد سالانه صادرات غیرنفتی در هشت سال دولت‌های نهم و دهم نیز مطابق آمار بانک مرکزی 22/4 درصد بوده است.
 این در حالی است که در دولت یازدهم، از رشد صادرات غیرنفتی کاسته شده است به طوری که در سه سال اول دولت یازدهم رشد صادرات غیرنفتی به طور مجموع 10/5درصد و به طور میانگین سالانه 3/5 درصد بوده است.
با اضافه کردن رشد 6 درصدی صادرات غیرنفتی در نیمه اول امسال هم عملکرد دولت یازدهم در عرصه صادرات غیرنفتی با وجود اجرای برجام و ادعای لغو تحریم‌ها، تغییر چندانی نمی‌کند و مجموع رشد صادرات غیرنفتی در این 3/5 سال به 16/5 درصد و میانگین سالانه آن حدود 4/1 درصد می‌شود.
مقایسه عملکرد 8 ساله دولت قبل با 3 ساله دولت فعلی نشان می‌دهد رشد صادرات غیرنفتی در دولت قبل 6/4 برابر دولت فعلی بوده است.