kayhan.ir

کد خبر: ۸۶۱۶۱
تاریخ انتشار : ۰۲ مهر ۱۳۹۵ - ۲۰:۴۹
عضو کمیسیون بودجه:

نمایندگان مجلس به قراردادهای جدید نفتی دسترسی ندارند

عضو کمیسیون بودجه مجلس با انتقاد از محرمانه بودن قراردادهای نفتی، گفت: امکان اینکه این قراردادها در دسترس همه نمایندگان قرار گیرد وجود ندارد.



سید محمد حسینی در گفت‌و‌گو با تسنیم، با انتقاد از محرمانه‌سازی قراردادهای نفتی در کشور اظهار داشت: با وجود این نگاه و عدم شفافیت، نگرانی و خطر تکرار قرارداد کرسنت و امثال آن وجود دارد که اگر بیش از مدت‌هایی که مطرح شده قراردادی منعقد شود نشان می‌دهد در حوزه نفت کشور سلامت حاکم نیست.
وی خاطرنشان کرد: آنچه که مورد گلایه است نبود شفافیت است که متاسفانه الگو را در دسترس قرار نمی‌دهند به طوری که هیچ‌یک از نمایندگان مجلس الگوی کلی را ندارند، البته شاید عده‌ای خارج از روال عادی به آن دسترسی پیدا کرده باشند اما امکان اینکه در دسترس همه قرار گیرد وجود ندارد.
حسینی با اشاره به اصول قانون اساسی تأکید کرد: در رابطه با قراردادهای بین دو شرکت صراحتی در کار نیست اما در مواردی که قرارداد بین دو دولت به امضا می‌رسد، موضوع باید به تصویب مجلس برسد.
عضو کمیسیون بودجه مجلس با اشاره به نقدهای موجود به قراردادهای نفتی در کشور گفت: متاسفانه چارچوب این قراردادها از سوی دفتر مقام معظم رهبری و همینطور هیئت تطبیق مقررات که زیرنظر ریاست مجلس قرار دارد مورد انتقاد و ایراد قرار گرفته است.
حسینی بیان کرد: هدف دولت از این قراردادها گرفتن مجوزی است که طرف مقابل اکتشاف، سرمایه‌گذاری، استخراج و فروش یک میدان را انجام دهد و از محل فروش به‌نسبت سنوات آتی ایران را شریک کند که مسیر درستی نیست.
وی ادامه داد: قبلا در زمینه نفت دو نوع قرارداد داشتیم که یا بای‌بک انجام می‌شدند یا به‌شکل متقابل و ما در قراردادهایی که با شرکت‌هایی مانند انی و شل داشتیم روند کار به این شکل بود که خودمان میدان را کشف می‌کردیم و طرف مقابل سرمایه‌گذاری می‌کرد و به نفت می‌رسید و عملیات استخراج مبنی بر این بود که ایران یک تعداد بشکه از نفت همین میدان را به طرف مقابل می‌داد.
حسینی خاطرنشان کرد: ولی امروز شرکت‌ها به سمت قراردادهای بیع متقابل نمی‌روند و طولانی شدن زمان بازگشت سرمایه را مطرح می‌کنند به همین علت  به سمتی رفته‌اند که در اکثر قراردادهای منعقد شده طرف مقابل می‌گوید عملیات اکتشاف، استخراج و حتی فروش را خودم انجام می‌دهم و برای این سرمایه‌گذاری یک تعداد بشکه از زمان استخراج و فروش به شما تحویل می‌دهم که مجلس تصویب کرده و اجرا می‌شود.
نماینده مردم تفرش، فراهان و آشتیان گفت: مجلس معتقد است براساس «آی‌پی‌سی» منافع زیادی را به طرف مقابل می‌دهیم.
حسینی عنوان کرد: اگر امروز ما نیازمند هستیم بدون شک به این علت است که در حوزه سرمایه‌گذاری نفت اشتباه عمل کرده‌ایم که تنها 50 درصد آن مربوط به کمبود منابع است و 50 درصد آن ناشی از مدیریت غلط است.
وی بیان کرد: وقتی مکان اکتشاف مشخص است نیاز به اکتشاف نیست و طرف مقابل هزینه‌ای صرف کشف نمی‌کند و با هزینه اندکی به نفت می‌رسد و این درحالی است که سالیان سال این نفت را برده و از این‌رو قرارداد را به بالای 25 سال می‌برد.
این نماینده مجلس اضافه کرد: آنچه که مشهود است اینکه شرایط اقتصادی ما آنقدر بحرانی نیست که برای حل مشکلات امروز کشور منافع میان‌نسلی خود را به تاراج بگذاریم بلکه اعتقاد ما این است که نفت یک سرمایه میان‌نسلی محسوب می‌شود نه درآمد و اجازه نداریم آن را برای مشکلات کنونی کشور هزینه کنیم.