kayhan.ir

کد خبر: ۸۰۸۲۳
تاریخ انتشار : ۰۲ مرداد ۱۳۹۵ - ۲۱:۵۱
جدیدترین گزارش آنکتاد نشان می‌دهد

فرار سرمایه خارجی از ایران در یک سالگی برجام!

طبق آخرین گزارش سازمان توسعه و تجارت ملل متحد، کمترین میزان سرمایه‌گذاری خارجی ایران در یک دهه اخیر در سال نخست پس از برجام رقم خورده است!
این گزارش نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری خارجی ایران در نخستین سال بعد از برجام نه تنها رشد نداشته بلکه با کاهش 2/7 درصدی به دو میلیارد و پنجاه میلیون دلار رسیده که در یک دهه گذشته بی‌سابقه بوده است. بدترین گزارش آنکتاد درباره وضع سرمایه‌گذاری خارجی در ایران در شرایطی منتشر شد که در یک سال گذشته طبق اعلام سازمان توسعه تجارت 150 هیئت خارجی از 5 قاره جهان به تهران آمدند، اما به نظر می‌رسد بازدید آنها از پایتخت کشورمان به یک قرارداد سرمایه‌گذاری خارجی هم منجر نشده است.
به گزارش نسیم آنلاین، همچنین روند سرمایه‌گذاری خارجی در کشور هم برای سومین سال پیاپی در مسیر کاهش قرار گرفته است به طوری که از 5 میلیارد دلار در آخرین سال فعالیت دولت دهم به 2 میلیارد و 50 میلیون دلار در سال جاری رسیده است. این در حالی است که وضعیت سرمایه‌گذاری خارجی ایرانیان خارج از کشور طی سال‌های فعالیت دولت حسن روحانی افزایش چشمگیری داشته و از 89 میلیون دلار در سال 2014 به 139 میلیون دلار در سال 2015 رسیده، اما متاسفانه یک ریال آن هم به داخل مرزهای کشور نیامده است. بنابراین برخلاف تاکید رئیس‌جمهور و سایر دولتمردان، برجام نه تنها نتوانسته سرمایه خارجی را به کشور ما بیاورد، بلکه باعث شده سرمایه‌گذاران داخلی هم از کشور فراری شوند.
بخش دیگری از گزارش آنکتاد هم تاسف دیگری را برای کشورمان به همراه دارد؛ زیرا کشورهایی مانند بنگلادش، پاکستان و سریلانکا در این مدت با رشد سرمایه‌گذاری بسیار بالایی رو‌به‌رو بوده‌اند به طوری که بنگلادشی‌ها با 44 درصد رشد در جذب سرمایه خارجی به عدد 2/2 میلیارد دلار دست یافتند و در کشورهای پاکستان و سریلانکا هم به ترتیب 865 و 681 میلیون دلار سرمایه خارجی جذب شده است.
حتی کشور همسایه ما ترکیه که در یک سال گذشته با انواع و اقسام بحران‌ها و چالش‌های درونی رو‌به‌رو بوده، در بیشتر شاخص‌های جذب سرمایه خارجی صاحب رتبه شده، اما ایران با وجود برجام و بهبود روابط با دنیا در هیچ شاخصی رتبه نیاورده است. گزارش آنکتاد نشان می‌دهد که در قاره کهن آسیا هنگ‌کنگ با 175 میلیارد دلار در رتبه نخست قرار دارد. همچنین ترک‌ها هم در سال گذشته 17 میلیارد سرمایه خارجی جذب کرده‌اند.
براساس آخرین گزارش آنکتاد ٢٠١٦ حجم کلی جذب سرمایه‌گذاری خارجی انجام شده در جهان درسال 2015، 1/8 تریلیون دلار بوده است و کشورهای آمریکا با٣٨٠ میلیارد و هنگ‌کنگ با ١٧٥میلیارد، چین با ١٣٦میلیارد، ایرلند با١٠١میلیارد، هلند با ٧٣میلیارد و سوئیس با٦٩ میلیارد، توانسته‌اند، بیشترین جذب سرمایه‌گذاری خارجی در جهان را به خود اختصاص دهند.  
با این تفاسیر باید گفت دولت حسن روحانی در سه سال گذشته نه تنها کمکی به جذب سرمایه خارجی نکرده است بلکه باعث فراری دادن سرمایه از کشور شده و در نخستین سال پس از برجام عملکرد بسیار ضعیفی را از خود به جا گذاشته است. باید دید وزیر اقتصاد که به تازگی از کنیا به کشورمان بازگشته چه پاسخی برای عملکرد ضعیف دولت در جذب سرمایه خارجی خواهد داشت. آیا دولتی که در سه سال گذشته مدام در زمینه فرصت‌های برجام برای جذب سرمایه خارجی شعار می‌دهد، پاسخی برای این عملکرد فاجعه بار با گذشت یک سال از برجام دارد یا خیر؟