kayhan.ir

کد خبر: ۷۹۳۰۶
تاریخ انتشار : ۱۴ تير ۱۳۹۵ - ۲۱:۰۱
معاون وزیر سابق اقتصاد:

افزایش 600 هزار میلیارد تومانی نقدینگی تنها دستاورد روحانی را از بین می‌برد

معاون وزیر سابق اقتصاد گفت: اگر دولت نتواند سیاست‌های اقتصادی درستی را در سال 95 دنبال کند، با افزایش 600 هزار میلیارد تومانی نقدینگی، تمام دستاوردهایش در خصوص مهار تورم از بین می‌رود و تورم افزایش خواهد یافت.



محمدهادی زاهدی وفا در گفت‌وگو با نسیم درباره تبعات افزایش بیش از 600 هزار میلیارد تومانی نقدینگی در دولت یازدهم اظهار کرد: کسانی که معتقد به رابطه میان نقدینگی و تورم هستند ادعا می‌کنند که افزایش نقدینگی منجر به افزایش تورم می‌شود. مطالعات جدیدی که صورت گرفته نشان می‌دهد اثرگذاری افزایش نقدینگی بر افزایش تورم با تأخیر صورت می‌گیرد.
وی ادامه داد: پیش‌بینی می‌شود که اگر دولت نتواند سیاست‌های اقتصادی درستی را در سال 95 دنبال کند و تمام دستاوردهایش در خصوص مهار تورم از بین برود با افزایش تورم رو به رو شویم.
معاون وزیر سابق اقتصاد افزود: اگر این مطالعات که به نظر می‌رسد به واقعیت نزدیک است، تحقق یابد به نظر می‌رسد که در آینده شاهد افزایش تورم خواهیم بود. احتمال می‌دهم که در نیمه دوم سال 95 به تدریج و آرام آرام شاهد افزایش تورم باشیم. افزایش ضریب فزاینده پولی به بیش از شش به تنهایی خطرناک نیست، اما چون همزمان با افزایش پایه پولی شده است، مدیریت نقدینگی در اقتصاد کشور را با مشکل مواجه می‌کند.
وی با انتقاد از نوع مدیریت نقدینگی در دولت روحانی گفت: در حال حاضر ما از یک طرف رشد نقدینگی داریم و از طرف دیگر بخش تولیدی ما به شدت تشنه نقدینگی است. اگر دولت مدیریت مناسبی بر نقدینگی داشت، می‌توانست رشد نقدینگی را کانالیزه کرده و آن را به سمت تولید هدایت کند.
معاون وزیر سابق اقتصاد ادامه داد: بانک مرکزی و دولت در مدیریت نقدینگی ضعیف عمل کرده است. نقدینگی 1017 هزار میلیاردی بلوکه شده، در حفره‌هایی قرار گرفته و یا در بخش‌های غیر مولد و غیر تولیدی قرار گرفته که اثرات تورمی خاص خودش را خواهد داشت. مهم‌تر از نگرانی برای رشد و حجم نقدینگی، نگرانی برای مدیریت نقدینگی است.
زاهدی وفا خاطرنشان کرد: اگر نقدینگی درست مدیریت نشود با افزایش تقاضا روبه‌رو خواهیم بود و بعد به تورم‌های خزنده‌‌ای تبدیل خواهد شد که روند افزایشی خواهد داشت. این تجربه قبلاً در اقتصاد خود را نشان داده است، مثلاً اگر انحراف زیادی در تسهیلات داشته باشیم و بانکها تسهیلات را براساس اهداف خاصی اعطا کنند، با مشکل مواجه می‌شویم.
وی در پاسخ به این سؤال که نقدینگی 1017 هزار میلیارد تومانی در کجای اقتصاد ایران قرار دارد، گفت: بخشی از 1017 هزار میلیارد تومان نقدینگی در بخش مسکن بلوکه شده است. حجم دیگری از نقدینگی در بانکها بلوکه شده است. نرخ سود بانکی باعث شد که حجم نقدینگی در بانکها حفظ شود. گاهی اوقات برخی از سیاست‌ها هم به تخلیه این نقدینگی منجر شود.