kayhan.ir

کد خبر: ۶۵۷۹۱
تاریخ انتشار : ۲۵ دی ۱۳۹۴ - ۲۳:۳۴
با تزریق بتن به محفظه قلب راکتور اراک

تعهدات ایران در برجام پایان یافت

بنابر اعلام مقامات کشورمان، تعهدات ایران ذیل برجام به پایان رسیده است. سرعت انجام تعهدات ایران به حدی زیاد بود که شگفتی مقامات و رسانه‌های غربی را برانگیخت.

سرویس سیاسی-

رفتار دولت یازدهم در اجرای تعهدات هسته‌ای موجب شده است که رسانه‌های غربی،شائبه انتخاباتی بودن و تاثیرگذاری این رفتار بر انتخابات‌های اسفند ماه سال جاری را مطرح کنند.
حال نوبت طرف مقابل است تا انجام تعهدات خود را آغاز کند. اما متاسفانه عملکرد نامناسب آمریکا در پسابرجام و نقض مفاد توافق هسته‌ای از سوی این کشور،نگرانی‌های بسیاری را ایجاد کرده است.
در دوره پسابرجام طرح‌های مختلف تحریمی علیه جمهوری اسلامی ایران از سوی آمریکا طراحی شد. یکی از پر سر و صداترین آنها نیز قانون محدودیت سفر به ایران بود که توسط رئیس جمهور آمریکا به امضا رسید.
خبرهای منتشر شده حاکی از آن است که آمریکا به دنبال محدودیت‌های جدید‌تری است و قانون‌گذاران این کشور چند طرح ضد ایرانی دیگر را نیز مطرح کرده و در حال بررسی آنها هستند و جدیدترین بهانه آنها نیز برنامه‌های موشکی ایران قلمداد می‌شود.
این طرح‌ها شامل طرح عدم تحمل اقدامات تروریستی، خاتمه برنامه تسلیحات هسته‌ای ایران قبل از تخفیف تحریم‌ها، طرح تحریم و جلوگیری از موشک‌های بالستیک ایران است که مجلس نمایندگان آمریکا بعد از تصویب طرحی که اختیارات دولت برای رفع تحریم‌های ضدایرانی را کاهش می‌دهد به دنبال تصویب و اجرای این سه طرح ضد ایرانی است.
در حقیقت تحریم ایران به بهانه‌هایی غیراز موضوع هسته‌ای به صورت جدی در دستور کار مقامات آمریکایی قرار دارد. در همین حال،«جان کربی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: هیچ یک از بندهای توافق هسته‌ای میان ایران و 1+5، آمریکا را از اعمال تحریم‌های جدید به علت پیشبرد برنامه موشکی ایران بازنمی‌دارد.
همچنین «کوین مک‌کارتی»، رهبر اکثریت جمهوری‌خواه در مجلس نمایندگان آمریکا گفت: حامیان و مخالفان برجام در کنگره، خواستار وضع تحریم‌‌های جدید علیه ایران هستند.
آمریکا در جدیدترین اقدام ضد ایرانی، طرح سخت کردن برداشتن تحریم‌های ایران را تصویب کرد.
«واشنگتن‌اگزماینر» با اشاره به این موضوع در گزارشی نوشت: طرح سخت کردن برداشتن تحریم‌های ایران در مجلس نمایندگان آمریکا تصویب شد.
در ادامه گزارش آمده است: براساس این طرح، برداشته شدن بخش عمده‌ای از تحریم‌های ایران به اخذ مجوز از کنگره منوط می‌شود. این یعنی اینکه دولت اوباما با فرا رسیدن روز اجرا که حاصل پر شدن راکتور اراک از سیمان است، اختیار کافی برای لغو تحریم‌ها را نخواهد داشت.
این طرح برای تبدیل به قانون باید در سنا هم تصویب شود؛ البته احتمال رای‌گیری مجدد از آن نیز وجود دارد.«باراک اوباما» رئیس‌جمهور آمریکا البته قول داده که چنین قانونی را وتو کند.
باید نشست و دید که آیا اوباما در آخرین سال ریاست‌جمهوری خود زیر فشار جمهوری‌خواهانی که اقبال بلندی برای فرستادن رئیس‌جمهور به کاخ سفید دارند، مقاومت می‌کند یا نه؟
 تحریم‌های موشکی
 باقی می‌ماند
در همین حال، «اد رویس» رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گفت: مصوبه‌ اخیر کنگره، این اطمینان را می‌دهد که تحریم‌ها علیه فعالیت‌های موشکی ایران حفظ می‌شوند.
به گزارش فارس، «بهروز کمالوندی» سخنگوی سازمان انرژی اتمی در گفتگو با شبکه یک سیما با اشاره به تعهدات هسته‌ای ایران ذیل برجام گفت: کار ما تمام شد.
کمالوندی افزود: از روز اجرایی شدن برجام تحریم‌های ظالمانه برداشته می‌شود و ما افق خوب اقتصادی خواهیم داشت.
وی در ادامه گفت: ما مرحله نهایی خروج قلب راکتور اراک را انجام دادیم و حفره‌های کلندریای راکتور اراک با سیمان پر شد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: قرار بود کلندریا چند تکه شود اما ما نپذیرفتیم به این دلیل که می‌خواهیم این را به عنوان سمبل صنعت هسته‌ای خود نگه داریم.
 کری: بخش‌های حیاتی برنامه هسته‌ای ایران تخریب شد
از سوی دیگر، «جان کری» وزیر خارجه آمریکا در دانشگاه دفاع ملی این کشور گفت: ایران حالا در حال تخریب - تکرار می‌کنم تخریب - بخش‌های حیاتی برنامه هسته‌ای خود است.
کری افزود: راکتور اراک از جا در آمد و با سیمان پر شد.
پایگاه خبری بلومبرگ نیز در گزارشی نوشت: انتظار می‌رود سرمایه‌گذاران خارجی از ورود شتابزده به بازار ایران پس از رفع تحریم‌ها خودداری کنند.
در ادامه گزارش آمده است: آنها تا زمان اطمینان از امکان دوام برجام برای انجام این کار صبر به خرج خواهند داد.
به گزارش خبرگزاری‌ها، «عباس عراقچی» معاون وزیر خارجه ایران گفت: گزارش نهایی آژانس در تایید اجرای تعهدات ایران برای اجرای برجام روز جمعه (25 دی ماه) این هفته منتشر خواهد شد و شنبه (26 دی ماه) یا یکشنبه (27 دی ماه) بیانیه مشترک ظریف و موگرینی صادر می‌شود.
خبرگزاری رویترز نیز در گزارشی اعلام کرد: اتحادیه اروپا تعلیق تحریم‌های ضدایرانی را برای دو هفته دیگر تمدید کرد تا زمان لازم اجرای توافق هسته‌ای فراهم آید. در ادامه گزارش آمده است: اتحادیه اروپا در بیانیه خود اعلام کرده است که کشورهای غربی آماده‌اند به محض اینکه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجرای تعهدات ایران ذیل برنامه اقدام مشترک را تائید کرد، تحریم‌های هسته‌ای را رفع کنند.
 روحانی، ۱۰۰ میلیارد دلار «برجام» را قبل از انتخابات مجلس می‌خواهد
همچنین اکونومیست در گزارشی نوشت: همکاری ایران در زمینه سانتریفیوژها، خارج کردن قلب رآکتور اراک و انتقال بخش اعظم ذخایر اورانیوم خود، بسیاری از کارشناسان امور تسلیحاتی را شگفت‌زده کرده است.
در ادامه گزارش آمده است: رئیس جمهور ایران خواستار رفع مصادره از 100 میلیارد دلار دارایی‌های ایران قبل از انتخابات مجلس در ماه آینده است؛ انتخاباتی که جناح آنها امیدوار است در آن عده‌ای از مخالفشان را برکنار کنند.
به گزارش خبرگزاری‌ها، «حمید بعیدی‌نژاد» رئیس هیئت کارشناسی ایران در مذاکرات با گروه 1+5 گفت: با انجام مذاکرات ژنو با آمریکا و اتحادیه اروپا در خصوص آخرین مباحث لغو تحریم‌ها به ایستگاه آخر مذاکرات در وین رسیده‌ایم.
 مقابله با موشک‌های ایران در پسابرجام
اندیشکده آمریکایی «آرمزکنترل» در گزارشی نوشت: اگرچه سیاستمداران و دستگاه‌های تصمیم‌ساز آمریکایی باید خطرات آزمایش موشکی را یادآوری کنند و اقدامات مؤثری در پیگیری نقض این قطعنامه‌ها اتخاذ کنند، اما نباید پیشرفتی را که در کاهش توان هسته‌ای ایران حاصل شده، تخریب کنند.
در ادامه گزارش آمده است: اجرای توافق هسته‌ای که در ایران آغاز شده، بطور چشمگیری برنامه هسته‌ای تهران را محدود خواهد کرد و  آن را زیر ذره‌بین نظارت‌های وسیع سرزده قرار خواهد داد.
این اندیشکده تاکید کرد: بنابراین باید به رژیم‌های حقوقی کنترل تسلیحاتی اتکاء کرد و اجازه تأمین مواد ضروری برای توسعه توان موشکی را به ایران نداد. البته پیش از همه اینها، کسب یک ارزیابی اطلاعاتی جامع از توان موشکی ایران ضروری است.