kayhan.ir

کد خبر: ۶۲۲۸۷
تاریخ انتشار : ۱۳ آذر ۱۳۹۴ - ۱۹:۵۸

موضوع فرهنگ و اخلاق مقدم بر مسائل فنی و مادی ورزش است(نکته ورزشی)


سرویس ورزشی -
در روزهای عزیز و مقدسی واقع شده‌ایم. روزهای میان اربعین حسینی(ع) و رحلت آخرین رسول‌خدا(ص) و شهادت دو تن از فرزندان پاک آن حضرت ( که درود خداوند بر آنها باد). پیامبری که بارها به طور صریح و علنی اعلام کرد. مبعوث نشده است مگر برای تکمیل و ترویج و اشاعه «مکارم اخلاق»  در میان بندگان خدا. «بعثت لاتمم مکارم‌الاخلاق»  و امام شهیدی که صحنه همیشه جاوید کربلا را خلق نکرد مگر اینکه به عالم بشریت بگوید که زندگی بدون اخلاق انسانی، زندگی بدون عزت و آزادی زیستن در هوای فرهنگ باطل و غیرانسانی فرهنگی که یزید و یزیدیان ارزش‌ها و معیارهای آن را می‌سازند و به انسان و جامعه تحمیل می‌کنند و... پشیزی ارزش ندارد و مرگ با عزت بر زندگی با ذلت ارجح است.
زندگی دنیوی و حیات پربرکت پیامبر گرامی و امامان بر حق و پیشوایان راستین مکتب ما، یکسره در راه اشاعه اخلاق و پرهیز دادن بشریت از بداخلاقی‌ها، از جهل، از فساد، از بی‌عدالتی، از نابرابری، از ظلم و ... سپری شد و همه آن بزرگواران در این راه قیام و هجرت و جهاد کردند و... سرانجام در این راه نیز جان باختند و به شهادت رسیدند و... و حالا ما و ملت ما این روزها در سوگ آن بزرگمردان و پیشتاز آن حیات انسانی رخت سیاه بر تن کرده، یا پیاده مسیر کربلا را در پیش گرفته و یا اینجا و آنجا و همه جا در عزای آن عزیزان و آن قهرمانان تابناک عالم بشری، ناله و صدای نوحه‌اش بلند است و این صد البته افتخار بزرگی است برای این ملک و ملت. ملتی که همواره و در طول تاریخ قدرت تشخیص و قوه فهم و درک خود را به رخ کشانده و از این حیث شهره در میان جهانیان است. آنان از میان همه قهرمانان و الگوها و مصلحان، این پیامبر و این خاندان را به عنوان  مقتدا و امام خود برگزیده و قرن‌هاست که در راه پیروی از سیره و سنت آن راهبران بی‌بدیل، پایداری کرده و با فداکاری‌ها و ایثار و حماسه‌آفرینی‌ها و... بالاخره آنجا که لازم بوده با نثار خون خویش راستی و ایمان صادقانه خود را در آن «انتخاب»  خود ثابت کرده‌اند. این ملت که پیرو پیامبری است  که «اسوه» بشریت است باید پیامبر پس از پیامبر اسلام (ص) باشد و باید  جامعه‌ای بسازد که از همه نظر و در همه ابعاد و جنبه ها برای جهانیان «الگو»  و «وسط»  و «شهید»  باشد و این سخن ما نیست. ما که باشیم! کلام وحی است «و کذلک جعلناکم امه وسطا لتکونوا شهداء علی الناس و یکونوا الرسول علیکم شهیدا».
( و شما را امت نمونه قرار دادیم تا برای جهانیان الگو باشید، آن‌چنان که رسول برای شما الگو بود.) آری ما چنانکه می‌گوییم پیرو آن رسول و آن بزرگان، هستیم وظیفه داریم، اگر وفادار و امانتدار خون شهدا هستیم یعنی کسانی که راستی گفتار و صدق ایمان خود را در نثار خون خویش ثابت کرده‌اند و «شهید» شدند. وظیفه داریم برای ساختن «بهترین جامعه» به تکلیف خویش عمل نماییم. هر کس در هر کجا که هست و در هر جایگاه و مسئولیتی که قرار دارد: راه حل هم جز«عمل» به آنچه می‌گوییم نیست. مگر ما نمی‌‌گوییم مؤمن به آیین پیامبر خاتم(ص) هستیم،مگر ما خود را شیعه علی(ع) و خاندانش نمی‌دانیم مگر ما خود را حسینی(ع) نمی‌خوانیم و این روزها در سوگ آن بزرگوار سیاه نپوشیده و سر به بیابان‌ها ننهاده‌ایم؟
و... پس باید بزرگ و کوچکمان عالم و عامی‌مان و همه و همه آنچنان زندگی و رفتار و با یکدیگر و با دیگران تعامل کنیم که با سیره و سنت الگوهای خود و با حرف و ادعاهایی که داریم همخوانی داشته باشد. پیام و دغدغه بزرگ آن بزرگ و آن بزرگواران، اشاعه و رواج و تکمیل «مکارم اخلاق» بوده است و...
یکی از حرف‌های همیشگی سرویس ورزشی کیهان و بسیاری از کارشناسان درباره ورزش این بوده و هست که ورزش هم مثل هر امری از امور اجتماعی بدون توجه به فرهنگ و به ویژه ابعاد اخلاقی فرهنگ، در مسیر بایسته و رو به جلو قرار نخواهد گرفت. برای حرکت در مسیر پیشرفت و بهتر شدن، باید فراتر و مقدم‌تر بر مسائل فنی و تکنیکی و مادی به موضوع فرهنگ و اخلاق ورزش توجه لازم را داشته باشیم. بارها با استناد به واقعیات  و تجربیات خود و دیگران تاکید کرده‌ایم که کامیابی فنی و افتخارآفرینی ورزش، تابعی است از توجه به اصول پیشرفت که یکی از تاثیرگذارترین این اصول، «اخلاق»  است. به سخن دیگر نباید فقط به «صورت»  ورزش یعنی به ظواهر و ابزار و امکانات و برد و باخت و رکورد و رقم و کمیت و... توجه داشت بلکه باید ضمن توجه به این بعد و حتی برای بهبود آن، به «سیرت» و بطن و روح ورزش نیز توجه داشت و بیشتر پرداخت. اگر اخلاق ورزش درست شود اگر مسئول و مدیر و ورزشکار و مربی و کارشناس و رسانه و تماشاگر و... بهای بیشتری به رفتار و گفتار و عملکرد مبتنی براخلاق دهد، آن وقت خیلی از پیش‌شرط‌های لازم برای پیشرفت نیز فراهم می‌شود. عواملی چون وحدت، برادری میان افراد خادم و دلسوز، اصلاح مکانیزم جذب و دفع (جذب عناصر کاربلد، متعهد، استخوان خرد کرده و چکیده و... دفع جریانات مزاحم و زیاده‌خواه و چسبیده و...)
و ... مهمتر از همه ایجاد فضای بی‌هیاهو و سالم برای کار و حرکت در جهت منافع ملی و تحقق اهداف مردمی و انقلابی ورزش. ما اگر امروز در ورزش و در ابعاد مختلف فنی و فرهنگی، علی‌رغم کارهای صورت گرفته و پیشرفت‌های انجام شده هنوز با آنچه باید باشیم فاصله‌ای طولانی داریم دلیلی ندارد جز آنقدر که لازم بوده به اصول پیشرفت و در رأس همه به اخلاق و فرهنگ ورزش بها نداده و آن را در برنامه‌ریزی‌ها و عملکردها لحاظ نکرده‌ایم.