kayhan.ir

کد خبر: ۵۷۱۷۹
تاریخ انتشار : ۱۳ مهر ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۷
در سومین جلسه دادگاه مطرح شد

درخواست دادستان برای مصادره اموال بابک زنجانی

در سومین جلسه رسیدگی به اتهامات میلیاردر نفتی قرائت متن کیفرخواست بابک زنجانی و دو متهم دیگر پرونده توسط معاون دادستان به پایان رسید.



به گزارش مهر، سومین جلسه رسیدگی به پرونده اتهامات میلیاردر نفتی روز گذشته با حضور سه متهم پرونده و وکلای مدافع و دو نماینده دادستان بعد از قرائت قرآن کریم آغاز شد.در ابتدای این جلسه، قاضی صلواتی با اشاره به این‌که وکلای خارجی متهم ردیف اول روز گذشته نامه‌ای را به دادگاه ارسال کرده بودند، گفت: بر اساس پیش‌نویس ضمانت‌نامه‌ای که تنظیم شده وکلا اعلام کرده‌اند که بابک زنجانی تمام بدهی شرکت ملی نفت را پرداخت می‌کند که این پرداخت به شرکت HK واریز می‌شود، از این رو مدیرکل امور حقوقی شرکت ملی نفت ایران اعلام کرده است که با همکاری وکلای متهم این مهم انجام می‌شود.
بانک اف‌آی‌آی بی‌دکوری بوده است
معاون دادستان در ادامه قرائت کیفرخواست گفت: در تحقیقاتی که از متهم به عمل آمد وی ابتدا مالکیت خود بر بانک اف‌آی‌آی‌بی را منکر شد اما بعد از این که نتیجه تحقیقات را به او نشان دادیم بالاخره پذیرفت که مالک این بانک در مالزی بوده است.
این متهم می‌گفت بانک اف‌آی‌آی بی‌اعتبار داشته و اسناد مالی و ترازنامه‌های دقیق و مرتبی دارد و کارمندان آن رسماً فعالیت می‌کنند اما بعد از تحقیقات انجام شده مشخص شد این بانک هیچ اسناد بانکی و صورتحساب معتبری نداشته و اصلاً مشتری وجود ندارد و سطح فعالیت این بانک محدود بوده و حتی در کوالالامپور این بانک را نمی‌شناسند.نجفی گفت: تمام اقدامات این بانک در تهران با یک سیستم ریموت توسط متهم انجام می‌شده و دو متهم دیگر پرونده هم مشارکت داشتند.
معاون دادستان گفت: ۱۱ فقره اعتبار اسنادی، حساب‌هایی که برای شرکت HK باز شده بود و حواله‌هایی که برای بانک «م» و تامین اجتماعی و شرکت «ب» ایجاد شده بود همه کذب و صوری بوده است. حتی فردی که در پرونده وجود دارد و حساب‌ها به نام این فرد جابجا می‌شده و ۸ میلیارد یورو واریزی داشته است، فردی مجهول و بی‌هویت است.
اختلاف نظر وکیل زنجانی با معاون دادستان
در ادامه سومین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده میلیاردر بزرگ نفتی، اعلام شد که منشأ تمام پرداختی‌ها بنابر اظهارات متهم از طریق وامی که به واسطه فردی به نام «ح» توسط شرکت «الف» در دبی پرداخت شده، بوده اما تحقیقات می‌گوید این اظهارات خلاف است. بر اساس استعلام بازپرسان از بانک مرکزی، عنوان شده که تسهیلاتی اعطا نشده است، اما متهم گفته پانزدهم هر ماه میلادی موسسه «ب» به شرکت «الف» پرینت حساب می‌داده و زمانی که بازپرس از بابک زنجانی می‌خواهد که این پرینت‌ها را به ما هم بدهید، گفته از کارمندانم بگیرید، اما در این فاصله متهم از طریق خواهرش از زندان می‌خواهد که برخی تغییرات در پرینت انجام شود.
نماینده دادستان افزود: قرار بود حواله‌ای چند هزار میلیاردی جابجا شود و یکی از مدیران بخش اعتبارات بانک «م» می‌گوید به دلیل بالا بودن مبلغ حواله متعجب شدم چون تحریم بودیم و به مدیرعامل وقت بانک گفتم حواله را برگشت بزن که وی نپذیرفت و وقتی دیدیم این حواله مرتبط با قرارداد تامین اجتماعی است، باز تماس گرفتم و آنها گفتند موضوع منافع ملی درمیان است و من تاکید کردم اگر این حواله انجام شود، بانک، تحریم می‌شود اما باز هم آقای مدیر گفت نباید برگشت بخورد.
نماینده دادستان تهران خطاب به قاضی دادگاه گفت: بسیاری از اقدامات بانکی و صوری قابل تحلیل و بررسی است و من می‌خواهم که کارشناسان حرفه‌ای در دادگاه حضور یافته و توضیح دهند.رسول کوهپایه‌زاده وکیل بابک زنجانی هم با کسب اجازه از قاضی دادگاه گفت: من این مطلب را قبول دارم، چراکه به اعتقاد من کارشناسان بانک مرکزی صلاحیت اظهارنظر قضایی ندارند و ایرادات زیادی وجود دارد و درخواست می‌کنم به دلیل نبود نظرات کارشناسان رسمی دادگستری در امور بانکی بین‌المللی، نباید اجازه دهیم ابهامات پرونده لباس کیفری بپوشند.
در این میان معاون دادستان تهران گفت: ما از بهترین کارشناسان بانک مرکزی نظر خواسته‌ایم و دادسرا اقناع شده است.درمیان صحبت‌های معاون دادستان زنجانی شروع به صحبت کرد که  قاضی به او تذکر شدید داد.
7/6 هزار میلیارد پولشویی و ۸ هزار میلیارد تومان بدهی متهم نفتی
بعد از ۱۵ دقیقه تنفس که توسط قاضی داده شده بود، نماینده دادستان با قرائت کیفرخواست در بخش پولشویی در این پرونده، گفت: متهم با گرفتن پول‌های نفتی و فروش نفت ایران و صرف آن برای مسائل شخصی، 1/9 میلیارد یورو (بر اساس یوروی چهار هزار تومان)، حدود 7/6 هزار میلیارد تومان پولشویی کرده است.
وی افزود: در موضوع اخلال در نظام اقتصادی کشور باید بگویم ایران از سوی آمریکا و اروپا دچار تحریم بزرگ نفتی شد و شرکت سوئیفت با ایران قطع همکاری کرد و هیچ شرکتی در دنیا حاضر به خرید نفت ایران یا بیمه نفتکش‌ها یا جابجایی پول نبود. برای همین مسئولان شرکت نفت توسط متهم خواستند تا نفت را عرضه کنند و 2/331 میلیون دلار به شرکت «الف» که متعلق به بابک زنجانی بود، نفت تحویل شد. اما متهم مسئولان را فریب داد و گفت که به خاطر تحریم‌ها، امکان جابجایی پول وجود ندارد. با این حال قبل از آن با افتتاح حسابی برای شرکت HK نزد بانک خود FIIB و خرید نفت از صندوق بازنشستگان را انجام داده بود و موفق شد اموال بیت‌المال را ببرد و این مشکلات سنگینی برای کشور به همراه داشت که در گزارش بانک مرکزی، آثار کلان این اقدام عنوان شده است.نماینده دادستان تهران گفت: سال ۹۰ و ۹۱ به واسطه شرایط اقتصادی و سیاسی، تورم افزایش یافته و وضعیت ارزی متلاطم شد و یکی از دلایل آن بدهی 2/1 میلیارد یورویی متهم (معادل حدود هشت هزار میلیارد تومان) و معادل 2/7 درصد درآمد صادرات کالای ایران در سال ۹۱ بود؛ در حالی که پیمانکاران پروژه‌هایی مثل عسلویه که باید از مخازن مشترک گازی ایران با کشورهای حاشیه استخراج می‌کردند، با مشکل پیشرفت فیزیکی روبرو شد.
ماجرای نامه زنجانی به شریکش
در ادامه جلسه سوم دادگاه بابک زنجانی کیفرخواست آقای (م. ش) توسط معاون دادستان قرائت شد که در این کیفر خواست آمده است آقای «ش» متعهد شده تمام محموله‌های نفتی را بفروشد و از بابک زنجانی درصد بگیرد اما در عمل فقط ۴۰۰ میلیون دلار به وی پرداخت کرد و الباقی را نداد. در سال ۱۳۹۱ آقای «ش» نامه‌ای را از بابک زنجانی و از طریق ایمیل دریافت می‌کند که در آن نامه آمده است: آقای «ش» سعی کردم نامه‌نگاری نداشته باشم اما نتوانستم خودم را نگه دارم. شما برخلاف ظاهرتان افراد خداشناسی نیستید. یادم هست گفتید ۳۳ میلیون دلار به ایرباس داده‌اید اما من را بدهکار نگه داشتید و حالا برنده ماجرا هستید و به همه جا رسیدید. این روزها می‌گذرد اما من ساکت نخواهم ماند. در ضمن پول‌های بارهای نفتی هم که گرفتید را ندادید و هواپیماهای آرجی هم هنوز گیر هستند و هواپیمای ۳۲۰ هم که معلوم نیست پولش را چکار کردید. شما و خانوادتان زندگی خوبی نخواهید داشت.
این اظهارات و نامه زنجانی در حالی بود که آقای «ش» ۴۰ میلیارد دلار نفت را فروخته بود اما فقط ۴۰۲ میلیون دلار آن به بابک زنجانی داده شد که موجب اعتراض وی شده است.معاون دادستان در ادامه گفت: از این پول‌ها که آقای «ش» هزینه کرده است، ۲۳۵ میلیون دلار خرید سهام آنور ایر ترکیه، ۲۳۵ میلیون دلار خرید هواپیمای ایر 39/300 میلیون دلار خرید هواپیمای ایر 25/320 میلیون دلار خرید هواپیمای آر جی، ۵۰ میلیون دلار هزینه نگهداری محموله ها در آسیا، ۱۴ میلیون دلار برای خرید دو کشتی ۱۷۰۰ کانتینری و ۱۱۰ میلیون دلار به حساب شرکت‌های مختلف واریز شده است. نکته قابل توجه این که به دلیل تابعیت انگلیسی آقای «ش»، ۴۹ درصد سهام هواپیمایی آنور ایر ترکیه به نام او ثبت شده است.معاون دادستان ادامه داد: براساس اظهارات متهمان تمام محموله‌های نفتی به شخص آقای «ش» تحویل داده شده اما وی آنها را رویت نکرده و تنها از بنادر جزیره خارک تحویل گرفته  است. بابک زنجانی در اظهارات خود گفته است شرکت «ف» را آقای «ش» شناسایی کرده بود و 1/2 میلیون یورو و ۴۰۰ میلیون دلار از این شرکت گرفتیم اما بقیه پول را ندادند و آقای «ش» به بهانه‌های مختلف گفته است چون نفت و آب را قاطی کرده بودید شرکت «ف» پول را نمی‌دهد و یک بار دیگر هم گفت این شرکت ورشکسته شده است.
کلاهبرداری متهم نفتی از مدیران یک بانک
در ادامه سومین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده بابک زنجانی، نماینده دادستان در پایان کیفرخواست آقای «ش»، گفت: وی به نوعی مسئول تسهیل عواید حاصل از جرم بابک زنجانی بوده و اکثر محموله‌ها را تحویل گرفته و جابجا می‌کرده است.
در میان جلسه دادگاه، حال یکی از متهمان به نام آقای «ف» به هم خورد و کارش به اورژانس رسید.نماینده دادستان اتهامات آقای «ش» را اعلام کرد و گفت: افساد فی‌الارض، مشارکت در کلاهبرداری 1/2 میلیارد یورویی، مشارکت در پولشویی و بزه‌بخشی از اتهامات این متهم است که در سال ۹۱ در کشورهای ایران، مالزی، امارات، ترکیه و ترکمنستان انجام داده است.در ادامه دادگاه، کیفرخواست «ح - ف» توسط نجفی معاون دادستان قرائت شد که اعم از افساد فی‌الارض، اخلال در نظام اقتصادی کشور، مشارکت در تشکیل شبکه سازمان یافته، جعل و کلاهبرداری، همچنین کلاهبرداری 1/2 میلیون یورویی از شرکت HK و کلاهبرداری ۴۴۴ میلیارد ین ژاپن از تامین اجتماعی و ۱۴ میلیارد تومان پولشویی بود.نماینده دادستان گفت: در خرید ۶۰ درصد از سهام بانک FIIB به مبلغ 8/5 میلیون دلار توسط بانک «م»، آقای «ح - ف» پنج میلیون یورو کمیسیون گرفته است.در ادامه دادگاه معاون دادستان گفت: مصوبه‌ای به امضای ۳ وزیر  ابلاغ شد که بر اساس آن ۱۴ درصد از سود نفت از طریق بانک FIIB  به شرکت «ن» پرداخت شود که «ب-ز» و «ح- ف» در این جلسه حضور داشتند، اما نکته قابل تأمل این است که این وزرا به تنهایی مصوبه را امضا کردند و از طریق ستاد تدابیر ویژه ریاست جمهوری نبوده است و از آقای قاضی می‌خواهم این را استعلام کند.در ادامه کیفرخواست آقای «ح - ف» عنوان شد که این متهم قرارداد فروش سهام FIIB بانک «م» را هم امضا کرده و همراه با «ب- ز»، بانک «م» را محل فساد کرده بودند. بابک زنجانی از طریق شعبه س بانک «م»، ۴۰ میلیارد تومان تسهیلات می‌گیرد و با نفوذ به مدیران این بانک، آنها را تشویق می‌کند تا در FIIB سرمایه‌گذاری کنند و مدیران بانک با پرداخت مبالغی اعم از ۲۴۰ میلیون یوآن چین، ۷۰ میلیون لیر و ۳۵ میلیون یورو افتتاح حساب می‌کنند که البته بانک «م» از بابک زنجانی شکایت کرده است. همچنین شناسایی شرکت‌های تامین اجتماعی هم با «ح - ف» بوده است و بر اساس اظهارات «س م»، آقای «ح - ف» متهم  را همراهی می‌کرده است.
9 آبان ماه، چهارمین دادگاه میلیاردر نفتی
قاضی صلواتی اعلام کرد با توجه به درخواست وکلای پرونده مبنی بر استمهال برای جلوگیری از تضییع حقوق متهمان با این درخواست موافقت می‌شود.
وی افزود: بر اساس این درخواست و هماهنگی با دفتر ریاست دادگاه، جلسه بعدی دادگاه ساعت ۸:۳۰ صبح روز نهم آبان ماه ۱۳۹۴ در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب با حضور متهمان و به صورت علنی برگزار خواهد شد. گفتنی است، قرائت متن کیفرخواست بابک زنجانی و دو متهم دیگر پرونده به پایان رسید.