سفرهاي دولت يازدهم بينامه و بدون ملاقات مردمي
در روزهاي اخير زمزمه رفتن به سفر استاني از دولت يازدهم نيز شنيده ميشود روحاني پيش از انتخابات گاهي تلويحا و گاهي صراحتا براي رفتن به سفر استاني البته با شيوه خودش، تمايل نشان داده بود؛
در روزهاي اخير زمزمه رفتن به سفر استاني از دولت يازدهم نيز شنيده ميشود روحاني پيش از انتخابات گاهي تلويحا و گاهي صراحتا براي رفتن به سفر استاني البته با شيوه خودش، تمايل نشان داده بود؛ روحاني در دوران تبليغاتش هم گفته بود که سفرهاي استاني را ادامه خواهد داد ولي با شيوه اي متفاوت آن طور که يکي از مقامات دولتي خبر داده در سفرهاي استاني دولت يازدهم، از ملاقاتهاي مردمي که منجر به دريافت هزاران نامه شودخبري نخواهد بود. خبرگزاري فارس در اين زمينه گزارشي را منتشر کرده است که بخشهايي از آن را مرور مي کنيم.
شايد آن روز که رئيس جمهور منتخب پيشين ايران در سال 84 وعده سفر هيئت دولت به استانهاي مختلف کشور براي شناسايي مشکلات را مي داد کسي فکر نمي کرد که در پايان عمر 8 ساله دولت هاي نهم و دهم ، حدود 107 سفر استاني در کارنامه اش ثبت شود.
محمود احمدي نژاد با اين کار به تمام کشور سفر کرده و از نزديک در جريان مشکلات هر استان قرار گرفته بود و کابينه اش نيز مصوباتي مشخص براي استانها، شهرستانها، شهرها و حتي بخشها و روستاها داشتند.
کارنامه سفرهاي استاني در دولت احمدي نژاد فراز و نشيب هاي فراواني داشت؛ از جديت مثال زدني براي حضور در شهرستان ها گرفته تا کشيدن شدن ترمز استاني در صدمين سفر کابينه دولت دهم به مشهد و آغاز دوباره و پرحاشيه آن در روزهاي منتهي به انتخابات رياست جمهوري يازدهم.
بدون شک کارکرد سفرهاي استاني رئيس جمهور سابق و کابينه اش به استان هاي کشور بايد با توجه به مصوبات، ميزان اجرايي شدن آنها و همچنين تاثيرات روحي و رواني حضور شخص رئيس جمهور در يک شهرستان مورد بررسي قرار گيرد.
تفاوت شيوه رئيس دولت يازدهم موضوعي است که اين روزها مورد بحث و گمانه زني قرار دارد ولي انتقاد رئيس جمهور از مصوبات سفرهاي استاني و شيوه دولت قبل در اين سفرها، آنهم در اولين گزارش دهي 100 روزه به ملت، چگونگي برگزاري اولين سفر استاني در دولت تدبير و اميد را با اما و اگر مواجه کرد.
اولين مقصد؛ روحاني به رسم احمدي نژاد عمل ميکند؟
معاون اجرايي رئيس جمهور در دولت روحاني، به روال سابق مهمترين مسئوليت را در برگزاري سفرهاي استاني خواهد داشت.محمد شريعتمداري اين روزها با کمک تعدادي ديگر از مسئولان دولتي در حال برنامه ريزي براي سفرهاي استاني دولت است.
وي در اولين اظهارنظرش درباره سفرهاي استاني دولت روحاني و اولين مقصد آن در 19 آبان، گفت: با اهتمامي که رئيسجمهور به استان خراسان رضوي دارد، اولين سفر استاني دولت يازدهم به مشهدالرضا(ع) خواهد بود.
معاون اجرايي رئيس جمهور ضمن اعلام اين خبر که تمامي اعضاي کابينه در اولين سفر استاني، روحاني را همراهي خواهند کرد، درباره زمان برگزاري اين سفر تصريح کرد: 2 هفته بعد از عاشورا، اولين سفر استاني صورت خواهد گرفت.
شريعتمداري همچنين درباره شيوه دولت در سفرهاي استاني آتي افزود: متناسب با موضوعات استاني، ترکيبي از هيئت وزيران در سفرهاي [آتي] استاني حضور خواهند داشت.بنابر اين گزارش، شريعتمداري در همين گزارش کوتاه خود از يک تغيير در شيوه برگزاري سفرهاي استاني در دولت تدبير و اميد خبرداده بود.
«ترکيبي از وزرا متناسب با موضوع استان» به سفرهاي استاني خواهند رفت و اين يعني سفر تمام اعضاي کابينه به يک استان که در دوران رئيس جمهور سابق يک رسم محسوب مي شد، در دولت روحاني تکرار نخواهد شد.
روحاني با انتخاب مقصد مشهد براي اولين سفر استانياش، مانند احمدي نژاد عمل خواهد کرد.
نوبخت؛ نه زمان مشخص است
نه مکان!
سخنگوي دولت تنها يک روز پس از انتشار مصاحبه شريعتمداري در حاشيه مراسم بزرگداشت شهيد تهراني مقدم در 20 آبان، وقتي در برابر سوال خبرنگاران درباره سفرهاي استاني و زمان و مکان آن قرار گرفت، گفت: هنوز زمان و مکان اين سفر مشخص نشده است.نوبخت افزود: به محض مشخص شدن زمان و مکان سفرها اين موضوع، به اطلاع رسانهها خواهد رسيد.
نوبخت که تلويحا زمان و مکان اعلام شده از سوي شريعتمداري را رد کرده بود، چند روز قبل يعني در 15 آبان درباره کيفيت سفرهاي استاني در دولت تدبير و اميد اظهار نظر کرده بود.
نوبخت در حاشيه جلسه هيات دولت، گفته بود: آقاي رئيسجمهور به منظور ديدار با مردم سفر استاني خواهد داشت اما نحوه اين سفر و ارتباط با مردم، بايد با توجه به تجارب گذشته بهتر شود و از اين رو ما روي اين موضوع مطالعه ميکنيم و ان شاءالله در آينده اجرا خواهد شد.
تغيير در رويکرد دولت جديد نسبت به سفرهاي استاني مورد توجه بسياري قرار گرفته بود و دولتيها نيز اصرار داشتند بگويند که شيوه سفرهاي استاني اين دولت با دولت قبل متفاوت است.
نه نامهاي مي گيريم
نه ملاقات مردمي داريم
محسن بهرامي يکي از چهره هاي نزديک به معاون اجرايي روحاني و رئيس حوزه معاونت اجرائي رئيس جمهور آشکارا از تغيير رويکرد و شيوه برگزاري سفرهاي استاني دولت تدبير و اميد سخن گفت.
وي از فعاليت گسترده معاونت اجرايي براي برنامه ريزي محتوايي سفر استاني دولت خبرداد و گفت: سفرهاي استاني قرار است به لحاظ شکلي و ماهوي تغييرات اساسي نسبت به ادوار گذشته و سفرهاي رؤساي جمهوري گذشته داشته باشد.
رئيس حوزه معاونت اجرائي رئيس جمهور درباره نقش کابينه در اين سفرها نيز تصريح کرد: در اين سفرها قرار نيست که هيات دولت و وزيران جايگزين مقامات محلي شوند و به جاي آنان تصميمگيري کنند.
اما خبر ديگر بهرامي از شيوه برگزاري سفرهاي استاني روحاني اين بود که «در اين سفرها برنامه ريزي براي استقبال از رئيس جمهور و هيات وزيران صورت نميگيرد.»
رئيس حوزه معاونت اجرايي اظهار داشت: در اين سفرها وعده هاي نشدني که براي مسئولان محلي تعهد ايجاد کند داده نمي شود، بنابراين برنامه ريزي گسترده اي براي انجام سفرها صورت گرفته که نهايت بهره وري و نتيجه مطلوب را داشته باشد.
وي همچنين گفت: در اين سفرها برنامه ريزي براي ديدارهاي مردمي که منجر به ارائه صدها هزار نامه غيرقابل پيگيري شود که تعهدات دست و پاگير براي مسئولان محلي ايجاد کند انجام نشده است و موضوعات کلان در دستور کار قرار مي گيرد.
بهرامي، همچنين درباره زمان برگزاري اولين سفر استاني در دولت تدبير و اميد نيز گفت: احتمال مي دهم با توجه به برنامه ريزي هاي گسترده اي که صورت گرفته، اولين سفر تا پايان ماه محرم صورت گيرد.
سومين شخصي که از تغيير رويکرد دولت تدبير و اميد در سفرهاي استاني خبرداد مشاور ارشد رسانه اي رئيس جمهور بود.صادق در بخشي از گفت و گوي مشروح خود با خبرگزاري فارس در 2 آذرماه و در پاسخ به سوالي درباره سفرهاي استاني در دولت روحاني و شيوه برگزاري آن، گفت: رويهاي که شما به عنوان سفرهاي استاني از آن تصوري خاص داريد، مورد نظر دولت يازدهم نيست.
مشاور ارشد رسانه اي رئيس جمهور تلويحا از ديدار مردمي رئيس جمهور در اين سفرها با شيوه اي متفاوت از گذشته خبر داد و اظهار داشت: برنامهريزيهاي صورت گرفته مبتني بر اين است که رئيسجمهور و وزراي دولت به نقاط مختلف کشور سرکشي و بازديد کنند و با مردم نيز ملاقات داشته باشند ولي به آن شکلي که در خاطره شما هست، نخواهد بود؛ در واقع شکل و محتواي مناسبتري خواهد داشت تا دولت بتواند وظايف خود را بهتر انجام دهد و مردم نيزاز اين سفرها بهره واقعي ببرند.
وي انجام سفرهاي استاني را در مرحله برنامهريزي شيوه برگزاري عنوان کرد و افزود: در نهايت آقاي رئيسجمهور درباره آن تصميمگيري کرده و ما نيز اطلاعرساني خواهيم کرد.
بنابر اين گزارش، ظاهرا همه چيز در تعيين شيوه برگزاري سفرهاي استاني به شخص رئيس جمهور منتهي ميشود و اين روحاني است که درباره چگونگي کيفيت برگزاري اين سفر تصميم نهايي را مي گيرد.
روحاني به سفرهاي استاني چگونه نگاه مي کند؟
رئيس دولت يازدهم تا هفته هاي اخير درباره برگزاري سفرهاي استاني و شيوه آن صحبت علني نکرده و تنها اظهارنظرهاي وي در پيش از انتخابات حاکي از ادامه روند سفرهاي استاني در دولتش بود.
اما روحاني در اولين گزارش دهي 100 روزه از عملکرد دولت تدبير و اميد، درباره سفرهاي استاني صريح تر صحبت کرد.
روحاني زماني که داشت از بدهکاري هاي به جاي مانده از دولت قبلي براي دولت مي گفت، گريزي به سفرهاي استاني دولت احمدي نژاد هم زد و از تعهدات 211 هزار ميليارد توماني ايجاد شده در اين سفرها خبر داد و گفت: «در اين هشت سال در سفرهاي استاني ميزان تعهدات 211 هزار ميليارد تومان است»
وي همچنين افزود: از اين تعهدات تنها 32 درصد محقق شده و 68 درصد براي دولت بعدي باقي مانده است.
رئيس دولت يازدهم تاکيد کرد که اگر کشور با سطح درآمد دولت احمدي نژاد پيش برود، 16 سال ديگر زمان براي عمل به تعهدات ايجاد شده در سفرهاي، نياز است؛ «اگر با همين پول و درآمد کشور طي هشت سال گذشته ادامه دهيم 16 سال ديگر عمل به اين تعهدات طول خواهد کشيد»
اين اظهارنظر روحاني تفسيرها و سوالات مختلفي را به همراه داشت؛ يکي از اين سوالات اين است که آيا دولت روحاني به مصوبات دولت قبلي در سفرهاي استاني پايبند خواهد ماند؟ چون به گفته روحاني حتي اگر هيچ مصوبه جديدي تصويب نشود و درآمد کشور مثل سالهاي دولت احمدي نژاد باشد 16 سال براي تحقق سفرهاي استاني زمان نياز است.
هنوز هيچ منبع دولتي درباره اين موضوع به صورت دقيق و شفاف سخن نگفته که آيا تمام طرح هاي دولت قبل در سفرهاي استاني اجرايي مي شود؟ (که با توجه به گفته رئيس جمهور اين موضوع در هاله اي از ابهام قرار دارد) و يا اينکه دولت جديد راهکار قانوني براي ابطال طرحهاي وعده داده شده دولت قبل در سر دارد!
رهبر انقلاب: از کساني که سفر استاني را زير سوال ميبرند متعجبم
اما در اين ميان اصل اجراي سفرهاي استاني موضوعي است که همواره مورد تاکيد دلسوزان نظام قرار داشته است.رهبر انقلاب در طول 8 سال گذشته همواره از برگزاري سفرهاي استاني و سفر هيات دولت به استان هاي مختلف در جهت رفع مشکلات مردم تقدير کرده اند.
ايشان در سال 86 و در ديدار با اعضاي هيات دولت، استانداران و مديران اجرايي سراسر کشور با اشاره به سفرهاي استاني رئيس جمهور و هيئت دولت، اين اقدام را بسيار برجسته، لازم و خوب ارزيابي کردند و افزودند: انسان تعجب ميکند از برخي افراد که چگونه چنين اقدام خوب و ارزشمندي را زير سؤال مي برند در حالي که با سفرهاي استاني، دولت از نزديک با حقايق و مشکلات نقاط مختلف کشور آشنا مي شود.
رهبر انقلاب با تاکيد بر لزوم اجراي دقيق مصوبات سفرهاي استاني تصريح کردند: مسئولان اجرايي اعم از استانداران، فرمانداران و مديران بخشهاي گوناگون بايد اجراي مصوبات را به طور جدي پيگيري کنند و اگر دولت در جايي احساس کند برخي مصوبات اجرا شدني نيست، به صراحت به مردم اعلام کند و دلايل آن بيان شود تا اميد مردم به صداقت، پشتکار و توانايي مسئولان متزلزل نشود.
حضرت آيتالله خامنهاي در 13 دي ماه 86 نيز به سفرهاي استاني در دولت نهم اشاره کرده و اظهار داشتند: «وقتى انسان ميرود به يک شهرى، مي رود به يک استانى، مىنشيند با يک مردمى، مىنشيند با يک مجموعهى جوانى، مىبيند گزارشها با آنچه که واقعيت است، تفاوتهائى دارد. انسان آنچه که مىبيند و مي شنود، از گزارش خيلى باارزشتر است. اين کار را امروز دولت دارد مي کند. به همه جاى کشور سفر ميکنند.»
شايد يکي از بالاترين مزاياي سفرهاي استاني، آشنا شدن با واقعيتهاي سراسر کشور باشد که همواره مورد تاکيد رهبر انقلاب نيز بود است؛ اما نکته مهم لزوم برخورد نزديک و چهره به چهره مسئولان دولتي در اين سفرها با مردم است که دولت تدبير و اميد با توجه به زمزمه هاي اخير درباره عدم وجود ملاقات مردمي در سفرهاي استاني اش، بايد فکري جدي براي آن بکند.
به هر حال تفاوت نگاه روحاني و احمدي نژاد در سفرهاي استاني شيوه اين سفرها را تا حد زيادي دست خوش تغييرات خواهد کرد؛ تغييراني که تا امروز تنها تعدادي از آن مشخص شده و شايد تغييرات اساسي تر از چشم جامعه دور مانده باشد.