آژانس بینالمللی انرژی اتمی:
ایران براساس برجام متعهد به اجرای تعهداتی فراتر از مسائل هستهای شده است
یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره نشست شورای حکام برای نحوه تأمین مالی نظارت بر «برجام» بیانیهای صادر کرد و گفت ایران به انجام تعهداتی فراتر از مسائل هستهای متعهد شده است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با صدور بیانیهای تاکید کرد: گزارش من در خصوص راستیآزمایی و نظارت در جمهوری اسلامی ایران در راستای قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل، به درخواست شورای امنیت از آژانس بینالمللی انرژی اتمی اشاره میکند که خواستار راستی آزمایی و نظارت بر تعهدات هستهای ایران در چارچوب برجام شده است.
همان طور که میدانید، برجام 14 جولای از سوی ایران و گروه 1+5 مورد توافق واقع شده است. در صورت تصویب شورای حکام، ما آماده خواهیم بود تا اقدامات لازم را انجام دهیم.
آمانو در ادامه این بیانیه اعلام کرد: در نتیجه برجام، ایران پروتکل الحاقی را اجرا خواهد کرد. من از این تحول استقبال میکنم. پروتکل الحاقی یک ابزار راستی آزمایی قوی است و از 6 سال پیش که مدیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی شدم، از ایران خواسته بودم تا این پروتکل را اجرا کند.
پروتکل الحاقی در شرایطی در ایران اجرا خواهد شد که 120 کشور دیگر نیز این پروتکل را اجرا کردهاند. زمانی که پروتکل الحاقی اجرا شود، ما دسترسی بیشتری به اطلاعات و سایتهای ایران خواهیم داشت.
شورای حکام این مسئله را به یاد خواهد آورد، زمانی که یک کشور اجرای پروتکل الحاقی را آغاز میکند، باید اطلاعات گسترده و با جزییات در خصوص فعالیتهای مربوط به چرخه سوخت هستهای را در اختیار آژانس قرار دهد. سپس ما راستی آزمایی در خصوص درست بودن و کامل بودن اطلاعات را انجام میدهیم و این اطلاعات باید بطور معمول به روز شود.
به گزارش تسنیم وی همچنین اظهار داشت: براساس برجام، ایران موافقت کرده است تا تعهدات فراتر از مسائل هستهای را اجرا کند که این اقدامات به عنوان «تدابیر شفافیت» شناخته میشود. این تدابیر شامل گسترش دسترسی بازرسان به معادن و کارخانههای اورانیوم و بازرسی و نظارت مستمر بر کارخانههای صنعتی سانتریفیوژ و مکانهای ذخیرهسازی خواهد بود.این تدابیر فراتر از چشم انداز توافق جامع هستهای و پروتکل الحاقی بوده و به آژانس کمک خواهد کرد تا درک بهتری از برنامه هستهای ایران داشته باشد.
آمانو در پایان خطاب به رئیس شورای حکام آژانس آورده است: اکنون یک فرصت تاریخی وجود دارد تا مسئله هستهای ایران حل و فصل شود. من امیدوارم که حداکثر استفاده از این فرصت بشود. همانطور که در برجام اشاره شده است، همه مقررات گنجانده شده در این توافق، یک توافقنامه خاص است و یک سابقه به شمار نمیرود. از دیدگاه راستی آزمایی، اجرای برجام یک سود خالص روشن است. میدانم که میتوانم روی حمایت شورای حکام تکیه کنم و میتوانم روی شما برای تامین منابع مورد نیاز آژانس، حساب نمایم. از شما میخواهم تا به گزارش من توجه کنید و به من اجازه دهید تا روند راستی آزمایی و نظارت بر فعالیتهای هستهای ایران را انجام دهم و با کمیسیون مشترک نیز تعامل داشته باشم. من همچنین از شورای حکام میخواهم تا اصلاحات درخواستی برای بودجه 2016-2017 میلادی آژانس را تصویب کند.
بر اساس بیانیه آمانو، هزینه آژانس برای اجرای برجام بیش از 10 میلیون دلار است.
سی ان ان: توافق بهتر توهم است
شبکه «سی ان ان» در گزارشی اعلام کرد: مخالفان برجام در آمریکا در رویا و توهم یک توافق بهتر به سرمیبرند.
سی ان ان افزود: در جهان واقعی هیچ شانسی برای تحریمهای بیشتر علیه ایران یا مذاکرات جدید وجود ندارد.
در ادامه گزارش آمده است: بسیاری از مقامات امنیتی اسرائیل از توافق هستهای ایران و1+5 حمایت کردهاند.
سی ان ان تاکید کرد: رد برجام در کنگره نمایانگر آن است که آمریکا کشوری بدون سیاست خارجی است و نشان میدهد حرفهایی که در میز مذاکره زده شده است، هیچ مفهومی نداشته است.
این گزارش میافزاید: پس از رد برجام، همپیمانان آمریکا (انگلیس، فرانسه، اتحادیه اروپا) و شرکای مضطرب این کشور (روسیه، چین) از نظام تحریمها علیه ایران عقبنشینی میکنند.
سی ان ان در پایان تاکید کرد: بمباران تنها میتواند به صورت موقت برنامه هستهای ایران را به عقب بیندازد و نمیتواند آن را برای همیشه از بین ببرد.
ادامه تحریمها
به صورت غیررسمی!
به گزارش فارس،فایننشالتایمز در گزارشی از قول کارشناسان مسائل بازرگانی نوشت: تحریمهای ایران، حتی بعد از رفع، به صورت غیررسمی ادامه مییابند!
در ادامه گزارش آمده است: رفع تحریمهای ضد ایرانی به موجب مفاد «برجام» به معنای باز شدن باب تجارت به روی ایران نیست و نگرانی بانکها از جریمه شدن، عامل حفظ غیررسمی برخی از محدودیتها علیه ایران خواهد بود.
فایننشالتایمز افزود: بانکها تمایلی برای دادن پول به شرکتها برای انجام مبادلات بازرگانی در ایران نخواهند داشت.
حتی وقتی تحریمها برداشته شوند - اگر این اتفاق بیفتد - برخی از تحریمها باقی میمانند. این به معنای آن است که تنظیمکنندگان مالی آمریکا ممکن است هنوز تحریمهای مربوط به کشورها را علیه موسسات خارج از خاک آمریکا اجرا کنند.
با این فرض که ایران به تعهداتش در برجام وفادار باشد، تحریمها بایستی اوایل سال 2016 رفع شوند. اما برداشتن تحریم غیررسمی بانکها زمان بیشتری طول میکشد.
اداره کنترل دارایی خارجی به کاری که برای 10 سال انجام داده عادت کرده است. اینکه آنها نگرششان را تغییر دهند به زمان نیاز دارد.
اگر دسترسیها
ایجاد نشود، هیچ تحریمی کاهش نمییابد
«جاش ارنست» سخنگوی کاخ سفید در نشست خبری گفت: آژانس برای تنظیم گزارش خود در خصوص ایران، به سطحی از اطلاعات و دسترسیها نیاز دارد و ما و دیگر متحدانمان به ایران گفتهایم که اگر این دسترسیها ایجاد نشود، هیچ تحریمی کاهش نمییابد.
ارنست مدعی شد: همه گزینهها کماکان روی میز است ولی تحلیلگران نظامی آمریکا هم گفتهاند که حمله نظامی احتمالی به ایران، برنامه هستهای این کشور را تنها چند سال به عقب میراند.
وی در ادامه گفت: اگر کنگره توافق را از بین ببرد، اتحادی که علیه ایران ایجاد کرده بودیم از هم میپاشد و آنگاه، ایران علاوه بر بهره بردن از کاهش تحریمها، دیگر بهخاطر برنامه هستهای خود تحت محدودیت و تحریم نخواهد بود.
سخنگوی کاخ سفید تصریح کرد: ما اصرار داریم که ایران گامهای چشمگیری پیش از کاهش تحریمها بردارد؛ علاوه بر این براساس مصوبه بهار امسال کنگره، ما تا 60 روز پس از اعلام توافق نمیتوانیم آن را اجرایی کنیم.
روزنامه آمریکایی «یو اسای تودی» نیز در گزارشی نوشت: حمله هوایی علیه ایران اثر معکوس دارد.
در ادامه گزارش آمده است: پنتاگون در صورت حمله با نظامیان کشته شده خود مواجه میشود.
اوباما: مخالفان توافق هستهای دیوانه هستند!
پایگاه خبری «پولیتیکو» در گزارشی اعلام کرد: رئیسجمهور آمریکا در اظهاراتی درباره برجام و مخالفتها با آن در آمریکا، مخالفان توافق هستهای ایران و گروه 1+5 را «دیوانه» خواند!
به گزارش خبرگزاریها، بیش از ۵۰ نفر از رهبران مسیحیت با ارسال نامهای به قانونگذاران کنگره آمریکا از آنها خواستهاند که برجام را تایید کنند.
افتتاح بانک سوخت هستهای در قزاقستان
اسپوتنیک در گزارشی نوشت: بانک سوخت هستهای در قزاقستان پنجشنبه افتتاح میشود.
این گزارش میافزاید: طبق گفته وزارت خارجه قزاقستان، ایجاد بانک سوخت هستهای به ایران اجازه ذخیره اورانیوم با درصد غنای پایین خود را میدهد.
به گزارش تسنیم، اسپوتنیک همچنین در خبری اعلام کرد: «زامیر کابولوف» رئیس دپارتمان دوم آسیای وزارت خارجه روسیه گفت: کارشناسان ایران و روسیه برای اجرای توافق به منظور انتقال اورانیوم غنی شده ایران به روسیه آماده میشوند.
کابولوف افزود: با توجه به اینکه انتقال چنین موادی کاری پیچیده است و برای اطمینان از امنیت محمولههای انتقالی به اقدامات فنی خاصی نیاز دارد، چنین تماسهایی بطور ثابت در سطح کارشناسان انجام میشود.
به گفته این دیپلمات مذاکرات بر سر این موضوع درحال حاضر در مرحله «آمادگی برای اجرای توافق» قرار دارد. کابولوف در ادامه گفت: واگیت آلکپروف، رئیس شرکت لوک اویل روسیه در ماه سپتامبر به ایران سفر خواهد کرد.
به گفته کابولوف شرکتهای روسی باید هرچه سریعتر دست به کار شوند زیرا رقبای آنها فرصت را از دست نمیدهند. شرکت لوک اویل دفتر خود در ایران را در فصل بهار و پیش از توافق هستهای ایران و 1+5 بازگشایی کرد.