ویتکاف:
دور بعدی مذاکره با ایران اوایل هفته آینده برگزار میشود
نماینده ویژه ترامپ در امور غرب آسیا گفته است که دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم آمریکا و ایران احتمالاً اوایل هفته آینده برگزار خواهد شد.
خبرنگار آکسیوس باراک راوید در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) با استناد به گفتههای استیو ویتکاف نماینده ترامپ در منطقه غرب آسیا که با این وبگاه گفتوگو داشته نوشت که وی گفته که احتمالا دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، اوایل هفته آینده (شنبه و یکشنبه ۱۰ و ۱۱ می
۲۰ و ۲۱ اردیبهشتماه) برگزار خواهد شد. طبق این گزارش، ویتکاف اعلام کرده که ایالات متحده در حال برنامهریزی برای برگزاری دور چهارم گفتوگوهای غیرمستقیم با ایران در اوایل هفته آینده است.
وی تأکید کرد که در صورت عدم برگزاری این نشست، دلیل آن تنها سفر برنامهریزیشده رئیسجمهور آمریکا به منطقه غرب آسیا است.
طبق گزارشهای منتشر شده، ترامپ طی روزهای آینده به عربستان سعودی، قطر و امارات سفر خواهد کرد. نام اراضی اشغالی در این سفر ذکر نشده اما وزیر دفاع آمریکا قرار است
روز ۱۲ مه (۲۲ اردیبهشت) به فلسطین اشغالی سفر کند.
دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا قرار بود در تاریخ
۳ مه (شنبه 13 اردیبهشت) در رم برگزار شود اما بر اساس اعلام وزیر خارجه عمان بنا به دلایل لجستیک به تعویق افتاد. با این حال، ویتکاف میگوید که تلاشها برای تعیین تاریخ جدید ادامه دارد و پیشرفتهایی در روند مذاکرات حاصل شده است.
وی افزود «امیدوارم مذاکرات در مسیر درستی پیش برود. رئیسجمهور تمایل دارد این مسئله بهصورت دیپلماتیک حلوفصل شود و ما تمام تلاش خود را برای پیشبرد آن انجام میدهیم.» مذاکرات پیشین میان ایالات متحده و ایران با میانجیگری عمان در مسقط و رم برگزار شده است. با وجود تنشهای موجود، هر دو طرف تمایل خود را برای ادامه مذاکرات ابراز کردهاند.
در حالی که ایالات متحده خواستار توقف کامل غنیسازی اورانیوم توسط ایران است، تهران بر حق خود برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای تأکید دارد.
ویتکاف: مذاکرات با ایران
مثبت است
نماینده ویژه رئیسجمهور آمریکا همچنین گفت که مذاکرات با ایران مثبت است. وبگاه خبری-تحلیلی «آکسیوس» به نقل از ویتکاف نوشت: «ما در حال پیشرفت [در مذاکرات با ایران] هستیم و امیدوارم اوضاع در مسیر درست پیش برود».
وی در اینباره توضیح داد: «ترامپ میخواهد در صورت امکان، این مسئله را از طریق دیپلماتیک حل کند، بنابراین ما تمام تلاش خود را در گفتوگو با ایران انجام میدهیم».
شبکه «الجزیره» به نقل از آکسیوس گزارش داد: «ویتکاف معتقد است اگر دور چهارم مذاکرات با ایران برگزار نشود، به دلیل سفر ترامپ به منطقه خاورمیانه خواهد بود».
طبق این گزارش، ویتکاف ادامه داد: «من تقریباً هر روز با قطر، مصر و اسرائیل صحبت میکنم و امیدوارم بتوانیم پیشرفت کنیم. مهم است که گروگانها را آزاد کنیم و حماس نیز باید خلع سلاح شود».
عراقچی: مسیر وزارت خارجه
در فضای تفاهم ملی با عزت ادامه دارد
«سید عباس عراقچی» در حاشیه دومین روز سومین اجلاسیه ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری که در قم در حال برگزاری است، با بیان اینکه نمایندگان مجلس خبرگان رهبری عملکرد وزارت خارجه را با تعابیری همچون مجاهدت و تلاشهای خستگیناپذیر دانستند، گفت: مسیر وزارت خارجه در فضای یک تفاهم ملی با عزت ادامه دارد.
وی افزود: امروز توضیحاتی کامل به سؤالات و نگرانی برخی نمایندگان در خصوص آخرین وضعیت سیاست خارجه در حوزههای مختلف، آخرین وضعیت بحث مذاکرات غیر مستقیم با آمریکا، چرایی مذاکرات غیرمستقیم، سیاست همسایگی جمهوری اسلامی ایران، اقدامات و سفرهای صورت گرفته، ارتباط با سازمانهای منطقهای مثل شانگهای و بریکس، بحث دیپلماسی اقتصادی، مرور جامع بر مجموعه فعالیتهای وزارت خارجه در امور سیاست خارجه، سابقه مذاکرات، سیاستهای آمریکا، سیاستهای فشار و تهدید آمریکا و چشماندازهای پیشرو داده شد.
وزیر امور خارجه، میزان رضایتمندی نمایندگان مجلس خبرگان از عملکرد این وزارتخانه را نشان وفاق ملی و یک سرمایه برای حرکت وزارت خارجه دانست.
تبادلنظر گروسی و مسئول سیاست خارجی اروپا درباره ایران
رافائل گروسی، روز سهشنبه با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) از گفتوگوی مهم خود با کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، درباره نقش آژانس در نظارتهای پادمانی و موضوعات مرتبط با ایران و اوکراین خبر داد.
گروسی در این پیام نوشت «مذاکرهای مهم با کایا کالاس درباره نقش ضروری آژانس در راستیآزمایی عدم اشاعه، از جمله در ایران، و همچنین حمایت ما از ایمنی و امنیت هستهای در اوکراین انجام شد. از کمکهای حیاتی اتحادیه اروپا در پیشبرد مأموریتهای ما سپاسگزارم.»
این اظهارات در حالی مطرح میشود که پیش از این نیز کالاس با وزیر خارجه ایران نیز روز گذشته (دوشنبه) گفتوگو داشت است.
سیدعباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در گفتوگوی تلفنی اخیر خود با کایا کالاس، او را در جریان آخرین روند مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا قرار داده است.
اتحادیه اروپا: به راهکار دیپلماتیک برای مسئله هستهای ایران پایبندیم
به گزارش ایسنا، با وجود اینکه ایران تاکید کرده است تولید و بهکارگیری تسلیحات اتمی جایی در دکترین دفاعی ایران ندارد و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز تاکنون ادعای غرب مبنی بر وجود اهداف نظامی در برنامه هستهای ایران را تایید نکرده است، نمایندگی دائمی اتحادیه اروپا در سازمان ملل در بیانیهای گفت: دست نیافتن ایران به یک سلاح اتمی یکی از اولویتهای امنیتی اصلی اتحادیه اروپا است.
نمایندگی دائمی اروپا در این بیانیه که در جلسه در سومین کمیته مقدماتی کنفرانس بازنگری پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای قرائت شد، گفت: ما تعهدات الزامآور قانونی ایران تحت پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی(انپیتی) و سایر تعهدات آن را یادآوری میکنیم که همگی برای مقررات جهانی منع اشاعه حیاتی هستند. اتحادیه اروپا به راهکاری دیپلماتیک برای پرداختن به مسئله هستهای ایران پایبند است. ما از تمامی کشورها میخواهیم قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل(سند قانونی توافق هسته ایران در سال ۲۰۱۵) را اجرا کنند.
در این بیانیه ادعا شده است: خطر بروز بحران اشاعه تسلیحات هستهای در منطقه به دلیل روند افزایشی فعالیتهای هستهای ایران بالا رفته است. پیشرفتهای بیوقفه هستهای ایران در پنج سال اخیر بسیار نگرانکننده است. ایران تنها کشور فاقد سلاح هستهای است که به طور سازمانیافته تولید و انباشت اورانیوم دارد. ایران تاکنون بیش از ۶ مقدار قابل توجه از مواد غنیشده تا سطح ۶۰ درصد را انباشته کرده است (مقداری که آژانس بینالمللی انرژی اتمی آن را به عنوان حداقل مقدار مورد نیاز برای ساخت یک دستگاه انفجاری هستهای تعریف میکند).
در ادامه این بیانیه ادعا شده است: اقدامات ایران دربردارنده خطرات بسیار قابل توجه مرتبط با اشاعه (تسلیحات اتمی) است و هیچگونه توجیه موثق غیرنظامی ندارد. ما در این راستا، نگران اظهارات مقامهای ایرانی درباره ظرفیت ایران برای ساختن یک سلاح اتمی هستیم. از ایران میخواهیم به اجرای موقت پروتکل الحاقی بازگردد، برای تصویب آن تلاش کند و تمامی اقدامات نظارتی و راستیآزمایی مرتبط با برجام(توافق هستهای) را از سر بگیرد.
نمایندگی اتحادیه اروپا در سازمان ملل گفت: ما از ایران میخواهیم رویه نگرانکننده هستهای خود را معکوس کند، به تعهدات خود در زمینه توافق پادمانی منع اشاعه تسلیحات اتمی بازگردد. مشتاقانه منتظر انتشار هرچه سریعتر ارزیابی جامع و بهروز مدیرکل آژانس هستیم.
با وجود تکذیب ادعای حمایت نظامی ایران از روسیه در جنگ با اوکراین از سوی تهران و مسکو، در این بیانیه مطرح شد: اتحادیه اروپا همچنین حمایتهای نظامی ایران از روسیه، از جمله تحویل موشکهای بالستیک به آن را محکوم میکند که تهدید کلانی علیه اروپا و صلح و امنیت بینالمللی است.
مقامهای ایران تاکید کردهاند بهرغم مداخله نظامی آشکار متحدان غربی کییف در این جنگ، از هیچ یک از طرفین حمایت نمیکند و همکاریهای نظامی ایران و روسیه تنها در چارچوب روابط دفاعی دوجانبه انجام میشود که بیارتباط به جنگ اوکراین است.