نمایندگان و شخصیتهای سیاسی تاکید کردند
توافقنامه بدون امضا ضمانت اجرایی ندارد
نمایندگان و کارشناسان سیاسی در مصاحبههایی تاکید کردند هیچ گونه ضمانتی برای اجرای توافقنامه بدون امضا وجود ندارد.
احمد شوهانی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتوگو با فارس اظهار داشت: توافق بدون امضاء الزامآور نیست و تضمینی برای اجرای آن وجود ندارد.
وی پیرو مذاکرات هستهای ایران و 1+5 توافق بدون امضاء را الزامآور ندانست و گفت: اگر بنا باشد نمایندگان دولتها توافقنامه را امضاء نکرده و به پایتختها بازگردند این طرح الزامآور نبوده و راه برای مسائل آینده باز میشود.
وی لزوم تضمین برای اجرای توافق را امضای آن بیان کرد و افزود: اگر بخواهیم توافق را برای اجرای یک طرح الزامآور بپذیریم باید حتماً به امضاء برسد چرا که آمریکا نیز مصوبه اخیر خود را منوط به تصویب کنگره کرده است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: معاهده الحاقی باید به تصویب مجلس برسد و بین دولتها امضاء شود، منطق نیز همین مسئله را بیان میکند.
محمدصالح جوکار عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در این زمینه گفت: توافقی که بدون تصویب و فاقد امضا باشد هیچ ارزشی برای دو طرف ندارد.
وی توافق بدون تصویب را فاقد ارزش دانست و اظهار داشت: تا زمانی که طرفین و نهادهای مربوطه توافق را تصویب نکنند هیچ گونه ارزش اجرایی برای دو طرف وجود ندارد.
جوکار لزوم اجرای توافق را منوط به امضای آن دانست و افزود: این توافق پس از تصویب کنگره در ایران توسط شورای عالی امنیت ملی و تأیید مقام معظم رهبری اجرا میشود سپس به صورت تفاهم طرفینی امضا میشود.
توافق بدون امضا دبه درآوردن در اجرای توافق است
محمدکاظم انبارلویی مسئول سیاسی حزب مؤتلفه اسلامی نیز در خصوص توافق بدون امضا گفت: توافقی که امضا نداشته باشد تضمینی برای اجرا ندارد و فقط یک حرف روی کاغذ است در حالی که طرفین باید نشان دهند برای اجرا اراده دارند.
انبارلویی بر همین اساس افزود: موضوع توافق بدون امضا ترفند و دبه درآوردن در اجرای توافق است و از این رو این مسئله راهی برای فرار از اجرا بوده که نباید آن را بپذیریم.
ایستادگی باعث عقبنشینی
آمریکا میشود
حسین نجابت عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز ایستادگی مذاکرهکنندگان ایرانی بر خطوط قرمز نظام را موجب بازبینی مجدد آمریکا در مواضع و عقبنشینی از کارشکنی اخیرش عنوان کرد.
مسعود میرکاظمی عضو کمیسیون انرژی مجلس و نماینده تهران نیز با هشدار نسبت به تکرار شتابزدگی و ذوقزده شدن همچون تفاهمات ژنو و لوزان گفت: این مذاکرات به منافع ملی ما گره خورده است، از این رو هرگونه واکنش ما به آن حساسیت فراوانی دارد.
آمریکا دست از زیادهخواهی بردارد
محمد دهقان نماینده مردم طرقبه و چناران و عضو هیئت رئیسه مجلس نیز گفت: اگر آمریکاییها لغو تحریمها را بپذیرند توافق صورت خواهد گرفت، ولی اگر آنها مانند گذشته بدعهدی و زیادهخواهی کنند، مسئولیت شکست مذاکرات متوجه دولت آمریکا خواهد بود.
علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز گفت: با توجه به اینکه آمریکا برای چندمین بار در روند مذاکرات نشان داده که غیرقابل اعتماد است مقاومت تیم هستهای ایران و ایستادگی آنها در برابر زیادهخواهی آمریکا ضرورتی اجتنابناپذیر است.
قطعنامهای که فقط برای ایران لازم الاجرا است
فواد ایزدی عضو هیئت علمی دانشگاه تهران نیز در گفتوگو با فارس اظهار داشت: درصورت توافق هستهای قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل فقط برای ایران لازمالاجراست و آمریکا به دلیل داشتن حق وتو میتواند از آن تخطی کند.
همچنین حشمتالله فلاحتپیشه کارشناس سیاسی و نماینده سابق مجلس گفت: چین و روسیه در حالی بر لزوم رفع تحریمهای تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل علیه تهران تاکید دارند که آمریکا لغو این تحریم را عاملی برای جهش ایران در کسب فناوریهای نوین تسلیحاتی و برهم خوردن توازن قوا در منطقه میداند.
وی اظهار داشت: آمریکا به دنبال تفسیر دلخواه خود از متن توافق احتمالی است .
سردار غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور نیز گفت: فکر نکنیم که اگر توافق اتفاق افتاد همه چیز حل خواهد شد و دیگر هیچ مشکلی با غرب نخواهیم داشت، باید در ابعاد مختلف بعد از توافق بتوانیم برنامه داشته باشیم.
همچنین مصطفی کواکبیان دبیرکل حزب مردمسالاری با تاکید براینکه حتی اگر توافقی هم صورت نگیرد ما دستاورد بزرگی داشتهایم گفت: انشالله که بتوانیم بعد از این توافق کمک شایانی در معیشت مردم و رفاه آنان داشته باشیم.
وی همچنین تاکید کرد آمریکاییها در برزخی از تصمیمگیریها گیر کرده اند.