kayhan.ir

کد خبر: ۴۸۵۸۳
تاریخ انتشار : ۰۷ تير ۱۳۹۴ - ۲۱:۳۰

اقتصاد در آینه رسانه‌ها

 اقتصاد مقاومتی در محاق
جام جم
این روزنامه به عملکرد دولت در حوزه اقتصاد مقاومتی پرداخت و نوشت: بااین‌که از ابلاغ اصول کلی اقتصاد مقاومتی حدود 17 ماه می‌گذرد، اما کارشناسان اقتصادی معتقدند هنوز پیش‌زمینه‌های مهم اجرای این روش نوین اقتصادی در کشور فراهم نشده و بایدهای آن تحقق نیافته است... رهبر معظم انقلاب در30 بهمن 1392دستور 24 بندی اقتصاد مقاومتی را که حاوی نگاه نوینی به اقتصاد ملی و افق آن بود، برای اجرا ابلاغ کردند و از دولت خواستند با توجه به شرایط کشور به فوریت آن را اجرایی کند. اما پرسش اینجاست پس از گذشت 17 ماه چه اقدام عملی برای اجرای اقتصاد مقاومتی صورت گرفته و اگر صورت نگرفته، علت چیست؟ به‌زعم کارشناسان اقتصادی، دولت فعالیت مشخصی در اجرای اقتصاد مقاومتی که بتوان قید «موثر» به آن داد، انجام نداده و اقدامات صورت گرفته هر چند مجدانه و دلسوزانه بوده اما کافی نبوده است.

دولت محافظه‌کار شده است

دنیای اقتصاد
مسعود نیلی مشاور اقتصادی روحانی در گفتگو با روزنامه دنیای اقتصاد درباره علت محافظه‌کاری دولت یازدهم در عرصه اقتصاد اظهار داشته است: اگر واقع‌بینانه نگاه کنید، این دولت در شرایط بسیار دشوار کاهش 23 درصدی درآمد سرانه طی دو سال و در شرایطی که سطح رفاه خانوارها به‌طور مستمر از سال 1386 به بعد در حال کاهش بوده و بازهم در شرایطی که تغییر خالص اشتغال در فاصله سال‌های 1384 تا 1391 تقریبا صفر بوده در حالی که به جمعیت در سن کار بیش از 7 میلیون نفر اضافه شده و باز هم در شرایطی که مردم حتی از نظر دسترسی به هوایی که تنفس می‌کنند و در بسیاری از مناطق کشور برای تامین آبی که نیاز دارند در مضیقه هستند، در حال اتخاذ این‌گونه تصمیمات و سیاست‌گذاری است. این شرایط خود به خود، تصمیمات را به سمت محافظه‌کاری می‌برد..
در شرایطی که با توجه به کاهش قیمت نفت، خود به‌خود دولت در ارائه خدمات به مردم تحت فشار است که حاصل آن، تقلیل کیفیت و کمیت خدمات دولتی در کنار محدودیت‌های تحریم که همچنان بر زندگی مردم فشار وارد می‌کند است، به ناچار گرایش‌هایی زمینه رشد و نمو پیدا می‌کند. باید واقع بین و صبور بود. با توجه به شرایط سختی که در آن قرار داریم، کوچک‌ترین تصمیم اشتباهی هزینه‌های سنگینی به دنبال خواهد داشت.
شرایط کشور بسیار حساس و دشوار است و هریک از ما وظیفه داریم با تحمل نارسایی‌ها و حتی برخی ناهماهنگی‌ها، تا زمانی که می‌توانیم به اندازه‌ای موثر باشیم که بتوانیم در زندگی مردم از نظر پشت سر گذاشتن این شرایط موثر باشیم و با صبر و حوصله به تلاشمان ادامه دهیم. اگر در سطح ملی فکر کنیم و تحلیل درست تاریخی داشته باشیم، فکر می‌کنم خیلی زود به نتیجه می‌رسیم که این دولت، مستقل از اینکه از چه کسانی تشکیل شده، چاره‌ای ندارد جز اینکه موفق باشد. ناموفق شدن این دولت هزینه‌های سنگینی در پی خواهد داشت که این هزینه‌ها قابل مقایسه با آبروی علمی افرادی مانند بنده نیست. ما در یک دنیای ایده‌آل زندگی نمی‌کنیم. این دولت مسلما نقاط ضعفی دارد که بعضی از آنها هم بزرگ است.

بورس؛ اسیر دودستگی در کابینه

اعتماد
این روزنامه اصلاح‌طلب با اشاره به وضعیت بازار سرمایه و آینده نه چندان روشن آن در دولت یازدهم، نوشته است: در شرايط كنوني برخي از رفتار دولت و حقوقي‌ها انتقاد مي‌كنند و معتقدند آنها آن طور كه بايد از بازار سرمايه حمايت نمي‌كنند و برخي معتقدند مشكل بورس مديريت است و پيكان انتقادشان به سمت سازمان بورس مي‌رود...
در دولت كنوني با توجه به سياست انقباضي در پيش گرفته شده نمي‌توان انتظار داشت بورس رونق بگيرد. در واقع اگر سياست دولت يازدهم مانند دولت آقاي احمدي‌نژاد انبساطي بود بطور طبيعي با تزريق نقدينگي به بورس، بازار سرمايه رونق مي‌گرفت و رشد مي‌كرد. ولي در شرايط كنوني كه دولت سياست انقباضي در پيش گرفته نقدينگي به جاي بورس به سمت بانك‌ها مي‌رود و در اين صورت نمي‌توان انتظار داشت بورس رشد كند.
از طرفي در ساختار دولت فعلي هم دودستگي وجود دارد و براي مثال ممكن است وزير اقتصاد قصد حمايت از بورس را داشته باشد ولي رئيس كل بانك مركزي چنين قصدي نداشته باشد و اعتقادي به حمايت از بورس نداشته باشد. در واقع در شرايط كنوني عملا بانك‌ها با توجه به نرخ بهره‌اي كه پرداخت مي‌كنند و عدم شفافيت در حوزه كاري خود زيان‌ده هستند و چاره‌اي ندارند جز اينكه نقدينگي را به سمت بازارهاي سودده سوق دهند.

نارضایتی مردم از آزادسازی قیمت نان

آفتاب یزد
این روزنامه حامی دولت درباره وضعیت نان پس از عرضه به قیمت آزاد، اینطور گزارش داده است: همزمان با اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها نانوایی‌های آزادپز به تدریج در سراسر کشور تاسیس شد. یکی از مهم‌ترین اهداف از ایجاد این نانوایی‌ها این بود که متناسب با افزایش قیمت نان در نانوایی‌های آزادپز کیفیت آن هم ارتقا یابد. اما سوالی که مطرح می‌شود این است که آیا این هدف محقق شده است یا خیر. یک بررسی اجمالی از این نانوایی‌ها و نظرخواهی از مردم نشان می‌دهد که متاسفانه کیفیت بسیاری از نانوایی‌های آزادپز مطلوب نیست...
در این خصوص ابوذر ندیمی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با آفتاب یزد تصریح کرد: به‌طور طبیعی ما در رابطه با موضوع هدفمندی و آزادپزی نان و اینکه کیفیت نان افزایش یابد چند هدف داشتیم: اول اینکه نانوایی‌ها خودشان را محدود به آردهایی که دولت می‌دهد، نکنند که بعد بگویند این آردها کیفیت ندارد.دوم اینکه متناسب با قیمت کیفیت افزایش یابد. اما اینکه الان این اتفاق می‌افتد یا نمی‌افتد حکم کلی نمی‌توان داد ولی در مجموع می‌توان گفت که بسیاری از اهداف از نظر کیفیت و قیمت مورد قبول مشتری نیست و ما باید قبول کنیم ملاک در این امور نظر مردم است.
وی افزود: مردم اعتراضاتی را درباره قیمت و کیفیت در آزادپزها و یا برابری قیمت و کیفیت و تناسب آنها دارند. اما در مجموع می‌توان گفت که ما گامی به جلو برداشته ایم.البته طبیعی است که وقتی قیمت بالا می‌رود کیفیت هم باید متناسب با آن افزایش پیدا کند. ندیمی ادامه داد: نظام هدفمندی یارانه‌ها به ما این علامت را می‌دهد که ما باید هر چه بیشتر وابستگی بین نانوا و دولت را کاهش دهیم. باید این رابطه بین دولت و نانوا به حداقل برسد.