بیاعتنایی دولت و بانکها به بانک مرکزی!(خبر ویژه)
«دولت از بانک مرکزی برای حفظ محبوبیت خود استفاده میکند و بانک مرکزی استقلال ندارد. بانکها نیز دستور بانک مرکزی را اجرا نمیکنند.»
این تحلیل را روزنامه آرمان منتشر کرد و نوشت: بانک مرکزی در کنار وظایف ذاتیاش مثل کنترل حجم پول در بازار، کنترل نرخ تورم، حفظ ارزش پول ملی کشور، تنظیم مقررات مربوط به معاملات ارزی و ریالی، میخواهد یا ناچار میشود سیاستهای دولت را نیز مراعات کند. به همین دلیل است که میگویند بانک مرکزی استقلال کافی ندارد. رؤسای بانک مرکزی ایران با توجه به میزان اقتدار شخصی و نفوذ سیاسی و به میزان دانشی که از اقتصاد دارند و با توجه به شرایط برخی اوقات فرمانهای دولت را نادیده میگیرند.
این روزنامه اضافه کرد: پس از مرحوم نوربخش که راه نافرمانی از دستورهای دولت را یادگرفته بود، رؤسای بانک مرکزی توانایی چندانی برای مقابله با دولت نداشتهاند. محمود بهمنی آخرین رئیس کل دولت دهم بیش از هر کسی با دولت همراه شد. ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی فعلی نیز به دلایل گوناگون هرگز قدمی برخلاف خواسته دولت یازدهم برنمیدارد. دولت یازدهم نیز مثل هر دولتی تلاش میکند برای حفظ محبوبیت خود و باز کردن برخی تار و پودهای تنیده شده بر اقتصاد را باز کند از بانک مرکزی استفاده میکند. به طور مثال دولت دستور میدهد نرخ سود بانکی کاهش یابد، وام خودرو و کالا افزایش یابد، به بخش آب و کشاورزی وامهای ترجیحی داده شود و میزان وام مسکن را افزایش دهد.
آرمان تصریح کرد: تجربه دو سال اخیر نشان میدهد مدیران بانکها هرگز دستورهای بانک مرکزی را اطاعت نکردهاند. در حالی که هنوز مرکب امضای پرداخت وام 60 میلیونی مسکن خشک نشده است مدیرعامل بانک ملی گزارش داده که بانکها توانایی پرداخت ندارند، یک گزارش منتشر شده حاکی از این است که بانکها دستور پرداخت وام کالا را نادیده گرفتهاند و یا اگر وامی پرداخت میشود نرخ سود تسهیلات 3 درصد بالاتر از رقمی است که بانک مرکزی دستور آن را داده است.