کارشناس اقتصادی:
حل مشکلات اقتصاد را نباید به نتیجه مذاکرات گره زد
کارشناس اقتصادی با انتقاد از سیاستهای اقتصادی دولت گفت: اکنون افکار عمومی به شدت منتظر نتیجه مذاکرات است که این موضوع به اقتصاد کشورمان آسیب میزند.
علیاکبر ناسخیان در گفتوگو با خبرگزاری فارس افزود: تحریمها شرایطی را فراهم کرده بود که ما ناخودآگاه مجبور بودیم وابستگی را به نفت کم کنیم اما متاسفانه از این شرایط استفاده درست نشد و همچنان مشاهده میشود بخش بسیاری از موسسات ما چه دولتی و چه غیرنفتی، منتظر افزایش مقدار و قیمت فروش نفت هستند.
ناسخیان درباره هدف تهاجم اقتصادی غرب علیه کشورمان یعنی تحریمها گفت: هدف تحریمهای اقتصادی در این چند سال مشخص بوده است، هدف متوقف کردن پیشرفت کشور در زمینههای علمی، فنی و مختلف است.
وی افزود: چند مورد در اقتصاد ما دچار آسیب و آفت شد. مثلا بحث پول و ارز که در این سالها خیلی از نوسانات اقتصادی متاثر بوده است؛ به طور کلی سیستم بانکداری ما باید در زمینه مالی و اقتصادی مقاومتر و قویتر باشد؛ برای بحث نفت و فروش و صادرات نفت باید یک فکر اساسی بشود. چرا که ما اقتصادمان وابسته به درآمدهای نفتی است. این چند حوزه باید مقاومسازی شود تا دیگر اقتصادمان از ناحیه تحریمها تضعیف نشود.
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: تحریمها یک شرایطی را فراهم کرده بود که ما ناخودآگاه مجبور بودیم که وابستگیمان را به نفت کم کنیم اما متاسفانه از این شرایط استفاده درست نشد.
علیاکبر ناسخیان افزود: به عقیده من میتوانستیم از آن بهتر استفاده کنیم. تحریمها موقعیتی را ایجاد کرده بود که ما میتوانستیم وابستگیمان را به نفت به طور ساختاری کاهش دهیم اما همچنان مشاهده میکنید که بخش بسیاری از موسسات ما چه دولتی و چه غیردولتی منتظر افزایش مقدار و قیمت فروش نفت هستند.
ناسخیان گفت: گویا هنوز باور نکردهاند که اقتصاد کشور میتواند مستقل از درآمدهای نفتی- حداقل در حوزه هزینههای جاری و رتق و فتق امور جاری کشور- عمل کند. تا این باور به وجود نیاید اتفاقی در این زمینه هم نخواهد افتاد.
چگونگی تحقق اقتصاد مقاومتی در دوره پساتحریم
وی درباره راهکارهای پیش روی مسئولان در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات و همچنین اقتصاد مقاومتی و تحقق آن در دوران پساتحریم گفت: در واقع اقتصاد مقاومتی اقتصادی نیست که صرفا وابسته به بحث تحریمها باشد، اقتصاد مقاومتی یک نگاه جدید به اقتصاد است یعنی فرض کنید اگر تحریمها هم وجود نداشت ما راه حل برونرفتمان از مشکلات ساختاری اقتصاد مانند بیکاری و تورم و بحثهای مربوطه اقتصاد مقاومتی صرفنظر از بحث تحریمهاست.
اما فرض کنید اگر مذاکرات در این زمینه هم جواب ندهد و به نتیجه نرسد آن چیزی که مهم است توجیه افکار عمومی در جهت اقتصاد مقاومتی است که هنوز کار جدی صورت نگرفته است.
یعنی افکار عمومی اکنون به شدت منتظر به نتیجه رسیدن مذاکرات است که این مسئله به اقتصاد کشور آسیب میزند.
این قضیه وظیفه دستگاه تبلیغاتی، رسانهای است که افکار عمومی را در جهت اقتصاد مقاومتی توجیه کنند که اگر مذاکرات به نتیجه نرسید و تحریمها همچنان پابرجا بود ما در زمینه مشکلات اقتصاد کشورمان به بنبست نرسیم. این مسئله باید در افکار عمومی جا بیفتد و الا نمیتوانیم کار را پیش ببریم.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال که در صورت حذف تحریمها کشورهای غربی راه ورود چه کالاهایی را به کشورمان باز میکنند و آیا اجازه ورود فناوری به ایران را هم میدهند؟ گفت: ببینید کشورهای غربی که طرف مقابل ما هستند و به تعبیری دشمن ما محسوب میشوند، یکی از خطوط قرمزشان در واقع تحریم و توقف ورود دانش و فناوری به ایران است و این جزو سیاستهایشان است که تغییری در این زمینه به وجود نخواهد آمد.
علیاکبر ناسخیان گفت: حرف ما این است که فرض کنید فروش و خرید نفت را افزایش دهیم و یک سری کالاهایی را وارد میکنیم اما هیچ حرفی هم نیست که انتقال تکنولوژی در دوره بعد از تحریمها هم رخ خواهد داد؛ این قضیه جزو سیاستهای قطعی کشورهای منطقه است که به دنبال آن هستند تا انتقال فناوری و دانش به کشور ما اتفاق نیفتد.
ناسخیان افزود: البته این جزو سیاستهای داخلی ما است که چگونه بتوانیم روی انتقال دانش و فناوری به صورت هوشمندانه کار کنیم چرا که از آنها در این زمینه آبی برای ما گرم نخواهد شد.
وی درباره نوع تعامل اقتصادی ما با غرب و مصرفزدهتر شدن مردم پس از تحریمها گفت: برداشته شدن تحریمها، به طور قطعی روی مصرف ما اثر خواهد داشت و مصرف ما بیشتر خواهد شد.