kayhan.ir

کد خبر: ۴۰۶۳۰
تاریخ انتشار : ۲۶ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۹:۱۵
با تحمیل زیان سنگین به سهامداران رخ داد

سقوط بی‌سابقه بورس در سال جاری

در آستانه سال جدید، شاخص بورس تهران با ریزش بی‌سابقه 3589 واحدی زیان سنگینی را به سهامداران بازار سرمایه تحمیل کرد.


به گزارش خبرنگار ما، بورس تهران که از یک‌سال و نیم گذشته و علیرغم ادعاهای دولت تدبیر و امید مبنی بر حمایت از بازار سرمایه، روند نزولی خود را آغاز کرده و هر روز به بهانه‌های مختلف از ارزش سهام کاسته می‌شد در پایان معاملات دیروز با سقوط 3589 واحدی به کانال 61هزار و 532 واحدی تنزل کرد.
دلیل عمده این سقوط بی‌سابقه بازگشایی نماد شرکت‌های پالایشگاهی در بورس بود. بنابراین گزارش: نماد شش شرکت پالایشگاهی تقریبا از یک سال گذشته به دلیل عدم ارائه اطلاعات از سوی سازمان بورس به‌عنوان نهاد ناظر بازار بسته شد.
البته پالایشگاهی‌ها نیز دلیل عدم ارائه اطلاعات سود و زیان خود را عملکرد وزارت نفت دانسته و اعلام می‌کردند تا زمانی که این وزارت‌خانه قیمت مواد اولیه و فرآورده‌های پالایشگاهی را ابلاغ نکند آنها نمی‌توانند اطلاعات شفافی درباره سود و زیان خود ارائه دهند.
این ماجرا ادامه داشت تا اینکه اواخر هفته گذشته وزارت نفت نرخ فرآورده‌ها و مواد اولیه را به پالایشگاه‌های حاضر در بورس اعلام کرد ولی مسئولان این شرکت‌ها با بیان اینکه بانرخ‌های فوق به شدت متضرر می‌شویم خواستار باز نشدن نماد خود در بورس شدند اما با اصرار مسئولان سازمان بورس اطلاعات خود را در قالب سناریوهای متعدد ارائه کردند که همین امر موجب سردرگمی سهامداران بورس شد و در نهایت نماد این شرکت‌ها بعضاً با یک چهارم قیمت سال گذشته و حتی بسیار کمتر از آن بازگشایی شد.
این وضعیت بازگشایی، زیان سنگینی را به سهامداران بازار سرمایه خصوصاً شرکت‌های پالایشگاهی تحمیل کرد تا جایی که بسیاری از آنان بخش اعظمی از سرمایه خود را از دست دادند.
وضعیت عجیب بازگشایی نماد شرکت‌های پالایشگاهی به قدری بغرنج بود که صدای خبرگزاری ایسنا که حامی دولت نیز هست درآمد و این خبرگزاری با انتشار گزارشی نوشت: با ابلاغ قیمت‌های جدید فرآورده‌ها به شرکت‌های پالایشگاهی، این شرکت‌ها گزارش‌های جدید سال آینده خود را به بازار ارائه کردند اما با ارائه سناریوهای مختلف ابداعی جدید در بازار سرمایه ایجاد کرده و سهامداران خود را سردرگم کردند.
بر این اساس در کنار عدم ارائه اطلاعات پالایشگاه اصفهان، دو پالایشگاه بندرعباس و لاوان در 4 سناریو، پالایشگاه‌های تبریز، شیراز در دو سناریو و پالایشگاه تهران در یک سناریو پیش‌بینی سود سال آینده خود را به بازار اعلام کردند که همین اقدام منجر به افت شدید قیمت سهام این شرکت‌ها و تشکیل صف‌های میلیونی فروش شد. به این ترتیب این شرکت‌ها در حالی با تعدیل‌های منفی قابل توجه و افت قیمت به بازار سرمایه برگشتند که موجب بی‌اعتمادی سهامداران از شرکت‌های عرضه شده در بورس و زیان شدید آنها شدند.
با این حال جزئیات اطلاعات ارائه شده از سوی پالایشگاه‌ها نشان می‌د‌هند که پالایشگاه بندرعباس در اقدامی عجیب در 4 سناریو اقدام به پیش‌بینی سود سال جاری کرده و سهامداران خود را سردرگم کرده است به طوری که در سناریوی اول (پلاتز) 964 ریال سود برای هر سهم، در سناریو دوم (پلاتز پس از کسر سهم صندوق توسعه) 652 ریال، در سناریو سوم (قیمت ابلاغی) 713 ریال و در سناریوی چهارم (قیمت ابلاغی پس از کسر سهم صندوق توسعه) 417 ریال سود پیش‌بینی کرده است.
پالایشگاه لاوان نیز اقدامی مشابه پالایشگاه بندرعباس انجام داده و برای عملکرد 9 ماهه در سناریوی اول (قیمت ابلاغی و بدون لحاظ نکردن صندوق توسعه) 289 ریال با پیش‌بینی سال 93 برای هر سهم 357 ریال، سناریو دوم (قیمت ابلاغی و لحاظ کردن سهم صندوق توسعه) 1786 ریال زیان هر سهم در 9 ماهه و پیش‌بینی زیان 2460 ریال، سناریو سوم (براساس قیمت فوب خلیج فارس و لحاظ نکردن سهم صندوق توسعه) 535 ریال در 9 ماهه و پیش‌بینی 668 ریال و سناریو چهارم (قیمت فوب خلیج‌فارس و لحاظ کردن سهم صندوق توسعه)‌1470 ریال زیان در عملکرد 9 ماهه و پیش‌بینی زیان 2058 ریالی کرده است.
پالایشگاه تبریز در دو سناریو و براساس قیمت ابلاغی اقدام به پیش‌بینی سود 334 ریالی هر سهم در سناریوی اول و سود 2418 ریالی هر سهم در سناریوی دوم کرده است.
پالایشگاه شیراز نیز با احتساب قیمت‌های ابلاغی 444 ریال و براساس قیمت فوب خلیج فارس 1380 ریال سود (با پوشش سود 75 درصدی در 9 ماهه) برای سال جاری پیش‌بینی کرده و پالایشگاه تهران براساس قیمت‌های ابلاغی 527 ریال سود پیش‌بینی کرد که طی 9 ماه سال 304 ریال معادل 73 درصد از این سود را محقق کرده است.