kayhan.ir

کد خبر: ۳۴۶۹
تاریخ انتشار : ۰۱ بهمن ۱۳۹۲ - ۲۰:۲۲

رتبه دوم بروز ضربه نخاعی ایران در بین 28 کشور

یافته‌های پژوهشگر ایرانی، حاکی از رتبه دوم ایران در بروز بالای ضربه نخاعی در بین 28 کشور در حال توسعه جهان است که شایع‌ترین علت آن تصادفات جاده‌ای است.
یافته‌های پژوهشگر ایرانی، حاکی از رتبه دوم ایران در بروز بالای ضربه نخاعی در بین 28 کشور در حال توسعه جهان است که شایع‌ترین علت آن تصادفات جاده‌ای است.
دکتر وفا رحیمی موقر، جراح مغز و اعصاب و همکارانش که در تحقیق خود یافته‌های 64 مقاله مربوط به 28 کشور در حال توسعه جهان طی سالهای 1989 تا 2012 را با هدف بررسی اپیدمیولوژی ضربه نخاع، متاآنالیز کرده‌اند. در گفت‌وگو با ایسنا، 28 کشور در حال توسعه در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند که شامل بلغارستان، ایران، برزیل، چین، آفریقای جنوبی، روسیه، رومانی، گرین‌لند، تایلند، ترکیه، اردن، ویتنام، قطر، زیمباوه، جزایر فیجی، کویت، سیرالئون، افغانستان، بنگلادش، شیلی، هند، میانمار، نپال، نیجریه، پاکستان، گینه‌نو، لهستان و عربستان سعودی است.
وی گفت: بر اساس یافته‌های به دست آمده در این تحقیق، میزان بروز صدمه نخاعی در کشورهای در حال توسعه،‌25/5 در هر یک میلیون‌نفر در سال است که در این بین مردان با 82/8 درصد بیشترین آسیب‌دیدگان صدمات نخاعی را با میانگین سنی 4 /32 سال تشکیل می‌دهند. به عبارتی در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران، مردان چهار برابر زنان دچار ضربه نخاعی می‌شوند.
به گفته وی، اگرچه در کشورهای پیشرفته هم بروز ضربه نخاعی در مردان بیشتر است، اما اختلاف بروز آن با زنان خیلی کمتر از این مقدار است.
دکتر رحیمی موقر، علت بروز بیشتر ضربه نخاعی و همه انواع ضربه‌ها در مردان در تمام کشورها را انجام رفتارهای پرخطر بیشتر در جنس مردان ذکر کرد و افزود: در راس این رفتارهای پرخطر، به ترتیب رفتارهای پرخطر رانندگی، مشاغل پرخطر و نزاع است.
این محقق با بیان این که «تصادفات رانندگی» با 41/4 درصد و «سقوط از بلندی» با 34/9 درصد بیشترین علل ضربه نخاعی در کشورهای در حال توسعه را تشکیل می‌دهد گفت: طبق یافته‌های به دست‌ آمده، صدمه نخاع کامل با میزان 56/5 درصد در بین آسیب‌دیدگان، شایع‌تر از آسیب ناکامل نخاع با 43 درصد در کشورهای در حال توسعه مورد مطالعه است.دکتر رحیمی موقر با بیان این که در کشورهای توسعه یافته، سقوط از بلندی عامل اول صدمه نخاعی است، علت این امر را موفقیت این کشورها در کاهش تصادفات جاده‌ای و در نتیجه کاهش صدمات نخاعی دانست و گفت: برخلاف کشورهای در حال توسعه، کشورهای توسعه یافته تا حدودی موفق به کاهش صدمات نخاعی در تصادفات جاده‌ای شده‌اند.
این استاد جراحی مغز و اعصاب ادامه داد: این در حالیست که در بعضی کشورهای توسعه نیافته مثل بنگلادش مشاغل مرتبط با قرارگیری افراد در بلندی و چیدن میوه از شاخه‌های درختان بلند و افتادن از آن شایع است.
دکتر رحیمی موقر همچنین به آمار دیگری در این زمینه اشاره کرد و گفت: در کشورهای توسعه‌یافته، صدمات نخاعی در تصادفات جاده‌ای عمدتا گردنی است که باعث فلجی چهار دست و پا شده، اما در کشورهای در حال توسعه صدمات نخاعی عمدتا پشتی کمری است که منجر به فلج دو پای فرد آسیب دیده می‌شود. به عبارت دیگر، موارد پاراپلژی بیشتر از تتراپلژی در نمونه‌های مورد بررسی بوده است؛ بطوریکه که پاراپلژی 58/7 و تتراپلژي 40/6 درصد موارد راتشکیل داده‌اند.
وی در همین زمینه افزود: این در حالیست که آمار فوق در کشورهای پیشرفته بالعکس بوده و علت آن مراقبت بهتر از بیماران با ضایعه نخاع گردنی در کشورهای پیشرفته است.دکتر رحیمی موقر همچنین به مقایسه آمار ایران و سایر کشورهای در حال توسعه در زمینه میزان صدمات نخاعی اشاره کرد و با اعلام این که ایران در مرگ‌ومیر ناشی از تصادفات جاده‌ای جهان، جزء چهار کشور اول است، گفت: در بین کشورهای در حال توسعه، میزان بروز سالانه ضربه نخاعی 25 در یک میلیون نفر است اما بر اساس مطالعه منتشر شده من و همکارانم در شهر تهران، این رقم در مردان 98 در یک میلیون نفر بوده و در زنان به 47 در یک میلیون نفر می رسد.