عبور از تنش آبی با صرفهجویی 25 درصدی
سرویس اقتصادی -
سخنگوی صنعت آب با بیان اینکه آب سد طالقان تا شهریور به تهران میرسد، از هدفگذاری مدیریت مصرف ۲۵ درصدی برای تابستان امسال خبرداد.
به گزارش خبرنگار ما، «عیسی بزرگزاده» سخنگوی صنعت آب دیروز در نشستی خبری اظهار داشت: بارشهای کل کشور تا 28 تیرماه به حدود 147 میلیمتر رسیده که نسبت به بارشهای سال گذشته افتی 40 درصدی و نسبت به متوسط دوره بلندمدت 38 درصد کسری دارد.
وی افزود: استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان، تهران، بوشهر و خوزستان بیشترین میزان کم بارشی را با بیش از 50 درصد کاهش بارش داشتهاند.
به گفته سخنگوی صنعت آب، امسال پنجمین سال پیاپی خشکسالی در استان تهران را پشت سر میگذاریم و در کل کشور میزان بارندگیها نسبت به دراز مدت ۵۷ ساله به غیر از یک سال بدترین سال بارش را تجربه کردهایم. انباشتگی خشکسالی سالانه موجب بروز خشکسالی شدیدتری میشود و مدیریت آن در هر سال سختتر میشود.
بزرگ زاده ادامه داد: 22 میلیارد و 760 میلیون مترمکعب ورودی آب امسال به سدهای کشور بوده که نسبت به ورودی 39 میلیارد و 630 میلیون متر مکعبی پارسال، 43 درصد کاهش داشته است.
وی ادامه داد: 50 شهر در 24 استان کشور دارای تنش آبی هستند که برای مدیریت تنش آنها 169 پروژه را تعریف کردیم و در دست اجرا داریم؛ در پیشانی شهرهای دارای تنش، تهران آبی با جمعیتی بیش از 20 میلیون نفر را در بر میگیرد.
این مقام مسئول در مورد طرح انتقال آب از سد طالقان به تهران هم گفت: این طرح 60 درصد پیشرفت دارد و پیشبینی شده تا شهریور امسال به تهران برسد.
هدفگذاری ۲۵ درصدی مدیریت مصرف
سخنگوی صنعت آب از هدفگذاری مدیریت مصرف ۲۵ درصدی برای تابستان امسال خبرداد و گفت: در شهر تهران توانستیم دو و نیم درصد فقط مدیریت مصرف داشته باشیم که این میزان تنها رشد جمیعیت تهران را پوشش داد. یعنی به اندازه سال گذشته داریم برای تهران تأمین آب میکنیم؛ درحالی که در پنجمین سال خشکسالی تهران، میبایست 25 درصد از مصرف را کاهش دهیم.
وی افزود: 567 طرح مهم آب و آبفا برای تمام استانها داریم که از این تعداد 272 طرح اولویتدار است که این طرحهای اولویت دار نیازمند
2000 میلیارد تومان بودجه است، که البته برای سال 1404 به میزان 60 همت در نظر گرفتند که این میزان جوابگوی نیاز پروژههای اولویتدار نیست.
سناریوی آخرالزمانی مطرح نیست
سخنگوی صنعت آب با بیان اینکه شهر تهران چند منبعی است و خشکی کامل و سناریوی آخرالزمانی برای آن مطرح نیست، گفت: وضعیت ذخایر آبی تهران نگرانکننده است و نیاز داریم صرفهجویی 25 تا 30 درصدی اعمال شود؛ اما اگر شهروندان نسبت به کاهش مصرف اقدام نکنند، شرایط تأمین آب سختتر و سختتر میشود و تنش آبی تهران گستردهتر خواهد شد.
بزرگ زاده با بیان اینکه 33 هزار و 382 انشعاب غیرمجاز در تهران شناسایی شده است، گفت: سه هزار و 260 فضای سبز در تهران داریم که 700 چاه در سطح شهر تهران در اختیار شهرداری و فضای سبز است که 55 حلقه از این چاهها کیفیت آب شرب دارند.
وی افزود: در شرایط فعلی، به منظور توزیع عادلانه آب، افت فشار بیشتری در شبکه ایجاد شده تا مدیریت شبکه آب تهران به مقیاس محلات برسد.
بزرگزاده تصریح کرد: سامانه 122 را به شدت تقویت کردهایم تا اگر مشترکانی در محلاتی به مشکل برخوردند، با دریافت گزارشهای مردمی، بتوانیم به مشکلات احتمالی رسیدگی کنیم.
تعرفهها بازدارنده نیست
بزرگزاده با بیان اینکه تعرفههای آب بازدارنده نیست، گفت: مصرف کنندگان آب که زیر الگو مصرف آب دارند به طور متوسط در هر ماه 14 هزار
و 625 تومان آب بها پرداخت میکنند.
وی افزود: قبض آب ماهانه مشترکان تا یک و نیم برابر الگوی مصرف هم 88 هزار و 481 تومان، برای مشترکان بین یک و نیم تا دو برابر الگو
201 هزار و 845 تومان و بیش از دو برابر الگو 480 هزار و 687 تومان است که اصلا ارقامی بازدارنده نیست.
سخنگوی صنعت آب با بیان اینکه اگر مدیریت مصرف صورت بگیرد، میتوان سد ماملو را از دست نداد، گفت: باید از رخ دادن شرایطی که سد ماملو یا سدهای دیگر از مدار خارج شود، با مدیریت مصرف جلوگیری کرد، و ظرفیتهایی که خارج از سیستم شرب در بخش آب در تهران وجود دارد به کار گرفته شود.
وی در نهایت با بیان اینکه انتقال آب از دریای خزر با انتقال آب از دریای عمان متفاوت است، گفت: در خزر برای مصارف ساحلی هیچ محدودیتی وجود ندارد، پروژهای برای بندرترکمن و برخی از نواحی شمالی مطرح است. طرح انتقال آب خزر به سمنان به میزان 200 میلیون مترمکعب مجوز تخصیص آب دارد و هنوز در مرحله مطالعاتی است.