سردرگمی اروپا از تعرفههای سنگین ترامپ گاردین: اروپاییها نمیدانند چه کنند
سرویس خارجی-
در حالی که ترامپ تهدید کرده است که از اول مرداد تعرفههای سنگینی علیه اتحادیه اروپا اعمال خواهد کرد، روزنامه گاردین نوشته، اروپاییها در مقابل این تهدید دچار سردرگمی شدهاند و نمیدانند چه کنند.
سیاستهای تجاری و جنگ تعرفهای ترامپ در داخل و خارج این کشور دشمنان زیادی را برای وی دستوپا کرده است. در داخل به گفته کارشناسان این سیاستها به ضرر کارگران آمریکایی بخش تولید و باعث افزایش تورم شده است. یک نظرسنجی جدید نیز در آمریکا نشان میدهد که که رایدهندگان جمهوریخواه، از سیاست دونالد ترامپ در اعمال تعرفهها به ویژه در رابطه با کشور چین راضی نیستند. نظرسنجی اختصاصی مشترک تارنمای آمریکایی پولیتیکو و مؤسسه «پابلیکفرست» نشان میدهد که سیاستهای مُخرب تجاری ترامپ، بخش عمدهای از رایدهندگان به وی را دچار نارضایتی کرده؛ موضوعی که خط قرمز جمهوریخواهانی است که خود را برای شرکت در انتخابات میاندورهای ۲۰۲۶ آماده میکنند. این نظرسنجی نشان میدهد که یکچهارم و تقریباً نیمی از رایدهندگان آمریکایی که در انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۴ به ترامپ رای دادند، درباره عناصر مختلف سیاست تعرفهای او به ویژه رویکردش در قبال چین تردید دارند. به نوشته پولیتیکو حتی قبل از این نظرسنجی، نظرسنجیهای انجامشده در اواسط ماه ژوئن (خرداد) نشان میداد که ترامپ بسیاری از حامیانش را به دلیل سیاست تعرفهایاش از دست داده است.
سردرگمی اروپا
جنگ تعرفهای ترامپ در خارج از این کشور نیز باعث دور شدن متحدین سنتی آمریکا در آسیا و اروپا از این کشور و نزدیکی به چین شده است. درباره جدایی متحدین سنتی آمریکا از ترامپ بهخصوص چشمها به اروپا دوخته شده است. بر اساس گزارشها در تاریخ ۱۲ ژوئیه ۲۰۲۵ (21 تیر) دونالد ترامپ اعلام کرد که از اول اوت ۲۰۲۵ (10 مرداد) تعرفه ۳۰درصدی بر واردات کالا از اتحادیه اروپا و مکزیک اعمال خواهد شد. این تصمیم بهویژه پس از مذاکرات نافرجام با اتحادیه اروپا برای توافق بر سر تعرفه ۱۰درصدی، بهعنوان یک تشدید غیرمنتظره تلقی شد.
رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، اورسولا فون در لاین، این اقدام را «بیاحترامی آشکار به اروپا» دانست و هشدار داد که در صورت اجرائیشدن تعرفهها، اتحادیه اروپا اقدامات متناسبی را برای حفاظت از منافع خود اتخاذ خواهد کرد. برخی مقامات اروپایی نیز از احتمال اعمال تعرفههایی به ارزش ۲۱میلیارد یورو بر واردات از آمریکا خبر دادند. علیرغم این سیاستهای اعلامی و قول سران اروپا درباره واکنش مناسب به جنگ تعرفهای ترامپ، گزارش گاردین نشان میدهد که سران اروپا درباره نوع واکنش مناسب دچار سردرگمی شدهاند. گاردین نوشته است: اتحادیه اروپا پس از تهدید تعرفه ۳۰درصدی «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا، در مورد چگونگی پیشبرد مذاکرات تجاری سردرگرم شده است. به نوشته این روزنامه چاپ انگلیس اتحادیه اروپا پیشتر از رویکرد تهاجمی عقبنشینی کرده و بهدنبال توافقی حداقلی با آمریکا بود، اما دونالد ترامپ بار دیگر اوضاع را دگرگون کرد. طبق این گزارش، اتحادیه اروپا بهدنبال توافقی حداقلی، مشابه انگلیس بود و امید داشت در ازای پذیرش تعرفه ۱۰درصدی بر اکثر واردات، از مالیات ۲۷.۵درصدی بر صادرات خودرو و تعرفه ۵۰درصدی واردات فولاد معاف شود.
به گزارش ایرنا، این روزنامه انگلیسی با اشاره به اینکه «پیشبینی تصمیمات ترامپ کاری بیهوده است»، افزود: با این حال، تهدید غافلگیرکننده روز شنبه رئیسجمهوری آمریکا برای اعمال تعرفه ۳۰درصدی بر اتحادیه اروپا، ضربهای به اعتمادبهنفس این اتحادیه زد؛ بلوکی که بنا به گفته دیپلماتها پیشتر تجارت را فدای هدف بزرگتری چون امنیت و دفاع از قاره کرده بود. یکی از دیپلماتها در گفتوگو با گاردین با اشاره به خطراتی که حقوق کاری، آزادی بیان، رفاه اجتماعی و خدمات عمومی را تهدید میکند، گفت: «اگر اتحادیه اروپا در برابر ترامپ نایستد یا خواستار اجرای سختگیرانه قوانین نشود، این سؤال مطرح خواهد شد که از نظام بینالمللی مبتنی بر قواعد چه چیزی باقی میماند؟» بر اساس این گزارش، دیپلماتهای اروپایی اذعان کردند که توافقی که به آن امیدوار بودند، خود یک امتیاز بزرگ به آمریکا بود. اما ورق دوباره برگشته است، اینبار توسط ترامپ. تعرفه ۳۰درصدی به احتمال بسیار زیاد باعث جنگ تجاری خواهد شد، چراکه حتی تعرفه ۱۵درصدی هم به سختی قابل تحمل خواهد بود.
پیشنهاد ماکرون
امانوئل «ماکرون» رئیسجمهور فرانسه نیز تهدید دونالد ترامپ به وضع تعرفه جدید بر کالاهای اروپایی را شدیداً رد کرد و خواستار مقابله با آن شد. به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، ماکرون شنبه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که این تهدید را «شدیداً رد» میکند و از کمیسیون اروپا خواست «قاطعانه از منابع اروپا» دفاع کند. وی تاکید کرد، در صورتی که اتحادیه اروپا و آمریکا نتوانند تا اول اوت (دهم مرداد) به توافقی در اینباره دست پیدا کنند، اتحادیه اروپا «باید با بسیج همه ابزارهایی که در اختیار دارد، آمادگی برای اتخاذ اقدامات تقابلی معتبر را تسریع کند.» قانون «ابزار ضداجبار» اتحادیه اروپا به این بلوک اجازه میدهد تا علیه کشورهای ثالث که بر اعضای این اتحادیه فشار اقتصادی وارد میکنند، اقدامات تلافیجویانه اتخاذ کند.
اخراج دادستانهای ناهمسو
خبر دیگر از تحولات داخلی آمریکا این که به گفته دو منبع آگاه، وزارت دادگستری آمریکا، وکلا و کارکنان پشتیبانی بیشتری را که در پروندههای دادستان ویژه «جک اسمیت» علیه دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا کار میکردند، اخراج کرده است. این منابع که خواستند نامشان فاش نشود به اسوشیتدپرس درباره جابهجایی و اخراج پرسنل دادگستری آمریکا گفتند که تعداد مجموع اخراجها بلافاصله مشخص نشده، اما این اخراجها هم شامل اسناد محرمانه و هم شامل پیگردهای قضائی مربوط به دخالت در انتخابات است که توسط اسمیت مطرح شده بود. به گزارش ایسنا به نقل از آسوشیتدپرس، این افراد مطلع در ادامه گفتند یکسری از دادستانها هم که در تحقیقات حضور داشتند و همچنین کارکنان پشتیبانی وزارت دادگستری و سایر پرسنل غیرحقوقی نیز که به آنها کمک میکردند، جزو اخراجیها هستند.
این اخراجها بخشی از موج گستردهتر اخراجهاست که چندین ماه است این وزارتخانه را درگیر کرده و کارکنانی را که روی پروندههای مربوط به ترامپ و حامیانش کار میکردند، هدف قرار داده است. در ماه ژانویه (دی)، وزارت دادگستری اعلام کرد که بیش از ۱۲ دادستان را که روی پیگرد قانونی ترامپ کار میکردند، اخراج کرده و ماه گذشته نیز حداقل سه دادستان را که در پروندههای جنائی شورش در کنگره آمریکا دست داشتند، از کار بیکار کرده است. چند روز پیش هم «پتی هارتمن» سخنگوی دفتر دادستانی آمریکا در واشنگتن که دادستانهای آن پروندههای مربوط به هواداران ترامپ که به ساختمان کنگره حمله کرده بودند را رسیدگی میکردند، در پستی در شبکههای اجتماعی اعلام کرد که نامهای با امضای «پم بوندی»، دادستان کل به او تحویل داده شده که در آن به او اطلاع دادند که از کار برکنار شده است. گفتنی است تیم «جک اسمیت» در ۲۰۲۳ ترامپ را به مخفی کردن اسناد محرمانه در عمارت معروفش «مارا لاگو» در فلوریدا همچنین توطئه برای لغو نتایج انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ آمریکا با تهییج هوادارانش در حمله به ساختمان کنگره در 6 ژانویه2021 (17 دی 1399) متهم کرد. هیچکدام از این پروندهها به دادگاه نرسیدند. دیوان عالی آمریکا با صدور حکمی مبنی بر اینکه رؤسایجمهور سابق از مصونیت گستردهای از پیگرد قانونی به دلیل اقدامات رسمی خود برخوردارند، پرونده دخالت در انتخابات را به طور قابلتوجهی محدود کرد و یک قاضی منصوبشده از سوی ترامپ با غیرقانونی دانستن انتصاب اسمیت به عنوان مشاور ویژه، پرونده اسناد محرمانهشده را رد کرد.