استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی
خمس طلای خریداریشده برای همسر
س) اگر فردی هر ماه از درآمدش برای همسرش طلا بخرد، آیا این طلاها خمس دارد؟
ج) اگر به همسرش ببخشد و به مقدار متعارف و مناسب شأن او(شوهر) باشد، از مؤونه سال محسوب میشود و خمس ندارد.
خرید و فروش طلای دست دوّم
س) در برخی مواقع طلای خریداری شده از مشتری در حدّ نو میباشد و با پرداخت و آبکاری روی آن، با طلای نو برابری میکند، آیا میتوان آن را به جای طلای نو فروخت؟ آیا اطلاع دادن به مشتری لازم است؟
ج) اگر مشتری طلا را به شرط نو بودن میخرد و یا اینکه معامله مبتنی بر نو بودن طلا واقع شده، فروش طلای خریداری شده به جای طلای نو جایز نیست. لکن در صورت فروش، معامله صحیح است و در صورت جهل مشتری به دست دوّم بودن طلا هنگام معامله، مشتری حق فسخ معامله را دارد.
خرید طلای بدون فاکتور
س) از طرف اتحادیه طلا فروشان خرید طلای بدون فاکتور ممنوع است، اگر زرگری بدون فاکتور طلا بخرد، مرتکب کار حرام شده است؟
ج) اگر ممنوعیت اتحادیه مستند به اختیارات قانونی است که از طرف مجلس شورای اسلامی و تأیید شورای نگهبان دارد، رعایت آن لازم است.
تبصره: در فرض فوق اگر شخصی طلای بدون فاکتور بخرد، شرعاً کار حرامی انجام داده است، (چون قوانین را رعایت نکرده) ولی معامله مذکور صحیح است؛ مگر اینکه از قرائن تشخیص دهد طلای مشتری، طلای سرقتی یا غصبی
میباشد.
حکم نماز در سفرهای مأموریتی
س) نیروهای نظامی که برای مدتی و به شهری برای مأموریت فرستاده میشوند و هر هفته چند روزی در آنجا ساکن میشوند(مثلا سه یا چهار روز) و سپس به شهر خود بر میگردند و همین طور...؛ آیا نماز آنها از همان سفر اول، تمام است؟ و اینکه این مأموریت چه مدت ادامه داشته باشد، برای تمام بودن نماز اهمیت دارد؟
ج) اگر مأموریت به اندازهای ادامه دارد که عرفا سفر، شغل آنان محسوب شود مثلا در فرض سؤال ۹ ماه ادامه داشته باشد، از ابتدای مأموریت، نماز در بین راه و محل کار کامل است و در این مدت، اگر ده روز هیچ سفری(حتی سفر غیرشغلی) نداشته و در یک محل توقف داشته باشند، در اولین سفر، حکم مسافر را دارند و نماز شکسته است.
تذکر به مشتری
درباره جواهرات منقش به اسمای متبرکه
س) اگر مشتری، جواهراتی خریداری کند که منقّش به اسمای متبرّکه باشد، آیا لازم است احکام شرعی مربوط به اسمای متبرّکه را به او یادآوری کنیم؟
ج) تذکر دادن واجب نیست، مگر آنکه بدانید جاهل به حکم شرعی است.
زیور آلات با طرح صلیب
و آرم فرقههای منحرف
س) آیا خرید و فروش طلا و جواهرات با طرح صلیب یا علامت فرقههای منحرف جایز است؟
ج) جایز نیست.