گزارش خبری تحلیلی کیهان
چین برای مهار ترامپ پس از اروپا به سراغ اتحاد با آمریکای لاتین رفت
سرویس خارجی-
چین برای مهار قلدریهای رئیسجمهور آمریکا، پس از تلاش برای ائتلاف با اروپا، سراغ کشورهای آمریکای لاتین مثل برزیل رفته تا با آنها نیز «ائتلافی جهانی» علیه واشنگتن تشکیل دهد.
در جنگ تعرفهای ترامپ تقابل اصلی بین چین و آمریکاست. ترامپ تلاش داشت با تهدید چین به وضع تعرفههای سنگین، پکن را وادار به تسلیم کند. اما رویکرد تقابلی چین همه برنامههای ترامپ را به هم ریخت. چهارشنبه گذشته ترامپ با هدف تسلیم پکن تعرفهها بر کالاهای چینی را به 145 درصد افزایش داد در مقابل دولت چین نیز نرخ تعرفههای گمرکی اضافی بر کالاهای وارداتی از آمریکا را به ۸۴ درصد افزایش داد. بسیاری از کارشناسان بر این باور هستند که پیروز جنگ تجاری ترامپ، چین خواهد بود. پکن در تلاش است با تشکیل ائتلافی از متحدین آمریکا در اروپا و آسیا به جنگ تجاری تمامعیار با چین برود. رئیسجمهور چین جمعه گذشته در دیدار با نخستوزیر اسپانیا به صراحت خواستار ائتلاف با اتحادیه اروپا برای مقابله با آمریکا شد. پیش از نیز رسانهها گزارش داده بودند کشورهای شرق آسیا مثل کرهجنوبی و ژاپن نیز در حال نزدیکی به چین برای ایجاد موازنه در مقابل تهدیدات ترامپ هستند.
گزارشها حاکی است که چین در حیاطخلوت واشنگتن یعنی آمریکای لاتین نیز به دنبال یارگیری علیه ترامپ است. طی سالهای اخیر بسیاری از کشورهای این منطقه برای کاهش وابستگی به آمریکا، روابط خود را با چین، روسیه و سایر قدرتها گسترش دادهاند. بهویژه چین در آمریکای لاتین از طریق سرمایهگذاریها، تجارت و ابتکارات دیپلماتیک پیشرفت قابل توجهی داشته است. دور دوم ترامپ و اقدامات وی در جنگ تعرفه ای، مهاجرت و قاچاق مواد مخدر فشارها به کشورهای آمریکای لاتین را برای نزدیکی به چین بیشتر کرده است. همزمان گزارشها از ائتلاف بین چین و برزیل برای مقابله با جنگ تعرفهای ترامپ حکایت دارد. راشا تودی در این زمینه نوشته است: درحالی که جنگ تجاری تحمیلی رئیسجمهوری آمریکا، جهان را تحت تاثیر قرار داده است روابط میان برزیل و چین در حال نزدیکی بوده و افزایش تعداد جلسهها میان نمایندگان دو کشور نشاندهنده این نزدیکی میان برازیلیا و پکن است.
به گزارش ایرنا به نقل از بخش اسپانیولی تارنمای «راشا تودی»، «لولا داسیلوا» رئیسجمهوری برزیل و «شی جین پینگ» رئیسجمهوری چین در ماه آینده میلادی دیدار خواهند کرد و این سومین دیدار میان رهبران دو کشور از زمان روی کارآمدن داسیلوا در سال ۲۰۲۳ است. در نوامبر گذشته (آبان- آذر) داسیلوا و شی روابط دیپلماتیک خود را ارتقا دادند و بیش از ۶۰ سند همکاری در بخش زیرساختها، انرژی، تجارت کشاورزی و سایر بخشهای استراتژیک امضا کردند.
یک منبع دولتی برزیل نیز به رویترز گفت که علاوهبر نشست ماه می (اردیبهشت)، لولا و شی برای ژوئیه آینده (همزمان با برگزاری هفدهمین اجلاس سران بریکس در ریودوژانیرو) دیدار دیگری را برنامهریزی کردهاند.
این سخنگو اظهار داشت که نزدیکی مناسبات میان برازیلیا و پکن به دلیل این واقعیت است که چین شریک تجاری اصلی برزیل است و دیدار این دو در بحبوحه شرایط کنونی و بهویژه با توجه به سیاستهای تجاری «غیرقابل پیشبینی» «دونالد ترامپ» «اجتنابناپذیر» است.
این دیپلمات که خواست نامش فاش نشود، گفت: مسیر طبیعی این است که به دنبال جایگزین باشیم. چین یکی از آنهاست. در حال حاضر، رابطه با ایالات متحده سطح بالایی از خطر را به همراه دارد، بنابراین طبیعی است که به دنبال جایگزین باشیم. به گزارش رویترز، دستور کار لولا در پکن شامل دیدار با مقامها و رهبران آمریکای لاتین و کارائیب است که برای ۱۳ مه (۲۳ اردیبهشت) برنامهریزی شده است. همچنین انتظار میرود شی دوباره در ماه نوامبر (آبان) برای شرکت در اجلاس آب و هوای سازمان ملل که حدود هزار تاجر چینی نیز در آن شرکت میکنند، به برزیل سفر کند.
به گزارش خبرگزاری اسپانیایی افه، دولت برزیل همچنین در بیانیهای رسمی از گفتوگوی روز جمعه «خِرالدو آلکمین» معاون رئیسجمهوری برزیل با «وانگ وِنتائو» وزیر بازرگانی چین خبر داد. تبادل نظر درباره پیامدهای جنگ تجاری آغاز شده توسط ترامپ محور گفتوگوی سران دو کشور بود. در این بیانیه آمده است «آنها در مورد تغییرات تعرفههای جاری در صحنه بینالمللی تبادل نظر کردند» و درباره «دفاع از چندجانبهگرایی و نظام تجارت بینالمللی مبتنی بر قوانین» و همچنین نیاز به ترویج «تقویت سازمان تجارت جهانی » توافق کردند.
صنعت گردشگری آمریکا در خطر
روزنامه فایننشال تایمز هم در گزارشی از کاهش مسافران اروپایی به آمریکا در پی جنگ تعرفهای ترامپ خبر داده و نوشته است: «تعداد مسافران اروپایی بازدیدکننده از آمریکا به دلیل تنشهای سیاسی و اقتصادی و نگرانی از اقدامات خصومتآمیز مرزی کاهش قابل توجهی داشته است؛ موضوعی که صنعت گردشگری بینالمللی را به دلیل سیاستهای دولت دونالد ترامپ تهدید میکند. »
به گزارش ایرنا این روزنامه انگلیسی مینویسد: «سیاستهای ترامپ صنعت پرسود سفر هوائی را تهدید میکند. گزارش «اداره تجارت بینالمللی» (سازمان دولتی در وزارت بازرگانی آمریکا) حاکی است، مسافرانی از کشورهای غربی که دستکم یک شب را در آمریکا سپری میکردند، مارس (اسفند) امسال نسبت به سال قبل ۱۷ درصد کاهش یافته است. ارزیابی فایننشالتایمز از گزارش اداره تجارت بینالمللی نشان میدهد که سفر به آمریکا از تعدادی از کشورهای شامل ایرلند، نروژ و آلمان تا بیش از ۲۰ درصد کاهش یافته است. این روند تهدیدی علیه صنعت گردشگری آمریکا است که ۲.۵ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل میدهد. بر اساس این گزارش برخی از شرکتهای هواپیمایی و گروههای هتلداری هشدار دادهاند که تقاضا برای سفر بین اروپا وآمریکا کاهش یافته است.
بر اساس این گزارش و طبق دادههای اداره تجارت بین الملی، بازدیدکنندگان بینالمللی سال گذشته، بیش از ۲۵۳ میلیارد دلار در سفر و کالاها و خدمات گردشگری در آمریکا هزینه کردند که بیش از ۱۹ درصد از ۱.۳ تریلیون دلار از هزینه سفر در آمریکا را در سال ۲۰۲۴ تشکیل میدهد. گروه صنعتی «انجمن سفر» در آمریکا درباره «روندهای نگرانکننده» هشدار داده که میتواند در یکی از محرکهای قدرتمند ترغیب مسافران به سفر که میزان «استقبال از آنها» در کشور مقصد است تاثیر بگذارد.
لوموند: آمریکا در حال افول است
اقتصاددان فرانسوی نیز طی یادداشتی در روزنامه «لوموند» ضمن نقد سیاستهای ترامپ مقابل کشورهای دیگر، تاکید کرد که بحران کنونی نهتنها اقتصادی، بلکه بحران مشروعیت و عملکرد سیاسی است که در ناکارآمدی ساختار قدرت در آمریکا ریشه دارد. به گزارش ایرنا «توماس پیکتی» استاد دانشکده اقتصاد پاریس نوشته است: «آمریکا فعلاً تحت سیاست ترامپ و طرفدارانش قصد دارد با اعمال تعرفهها و باجخواهی اقتصاد خود را حفظ کند تا کسری بودجه بینهایت آمریکا جبران شود ولی ترامپیستها از این مسئله اطلاع ندارند که قدرت آمریکا کاهش یافته و حتی چین در سال ۲۰۱۶ دارای تولید ناخالص بیشتری از این کشور بود.»