kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۸۶۲۴
تاریخ انتشار : ۲۳ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۱:۱۵

گزارش اکونومیست از رقابت شدید ترکیه و رژیم صهیونیستی بر سر نفوذ بیشتر در سوریه

 
 
سرویس خارجی-
نشریه اکونومیست نوشته است، روابط ترکیه و رژیم اسرائیل به دلیل نگرانی‌های امنیتی و رقابت بر سر نفوذ در سوریه به شدت تنش‌آلود شده است.
سوریه بعد از اسد، محل تاخت‌و‌تاز بیگانگان به ویژه رژیم آپارتاید و ترکیه شده است؛ آمریکا که شرق سوریه و میدان‌های نفتی آن را مصادره کرده است و رقیبی ندارد اما مناطق شمالی و غربی این خاک میدان رقابت شدید تل‌آویو و آنکاراست. نشریه اکونومیست (The Economist) هفته‌نامه بین‌المللی انگلیسی که مقر اصلی‌اش در لندن است در گزارشی مفصل به مسئله سوریه پرداخت. «باشگاه خبرنگاران جوان» به نقل از این نشریه نوشت که برای هفته‌ها، مقامات ارتش ترکیه به پایگاه‌های هوائی در سراسر سوریه سفر کرده و در حال برنامه‌ریزی برای تجهیز حداقل برخی از آن‌ها به سیستم‌های دفاع هوائی و پهپادهای مسلح بودند. گفته می‌شد که آماده‌سازی‌ها برای تصاحب پایگاه هوائی T4 در نزدیکی تدمر توسط ترکیه در حال انجام است. سپس، در اواخر دوم ‌آوریل، اسرائیل حمله کرد. هواپیماهای اسرائیلی باند فرودگاه T4 و سیستم‌های راداری آن را بمباران کردند. آن‌ها همچنین حداقل دو پایگاه دیگر و اهداف نظامی دیگر در سوریه را هدف قرار دادند. به گزارش اکونومیست، این حمله یکی از مهم‌ترین اقدامات اسرائیل در واکنش به فعالیت‌های ترکیه در سوریه بود.
در صورتی که هنوز شکی درباره نگرانی اسرائیل از فعالیت‌های ترکیه در سوریه وجود داشت، مقامات اسرائیلی این پیام را به شدت منتقل کردند. گیدئون ساعر، وزیر امورخارجه اسرائیل، هشدار داد که سوریه در خطر تبدیل شدن به یک حوزه حفاظتی ترکیه است. او به رهبران سوریه هشدار داد که اگر به نیروهای دشمن اسرائیل اجازه ورود به سوریه و تهدید امنیت اسرائیل را بدهند، بهای سنگینی خواهند پرداخت. اسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، نیز همین هشدار را داد. اسرائیل از مقیاس مشارکت ترکیه در سوریه نگران است، از جمله برنامه‌های آن برای ایجاد پایگاه‌های نظامی و تأمین سلاح برای ارتش نوپای دولت جدید. ترکیه نگران است که اسرائیل بخواهد سوریه را ویران کرده یا تجزیه کند. هر کدام دیگری را متهم به آماده‌سازی برای جنگ از طریق نیابت می‌کند. به گزارش اکونومیست، اسرائیل به نظر می‌رسد که مصمم است سوریه را ضعیف و تقسیم‌شده نگه دارد. اسرائیل به نظر می‌رسد که مصمم است سوریه را ضعیف و تقسیم‌شده نگه دارد. حملات متوالی اسرائیل به زیرساخت‌های ارتش قدیمی سوریه بسیاری از هواپیماهای قدیمی ساخته‌شده در اتحاد جماهیر شوروی رژیم اسد را نابود کرده است. «آن‌ها هر اینچ از قابلیت نظامی را که تهدیدی برای منافع امنیتی اسرائیل می‌دیدند از بین برده‌اند»، می‌گوید «آلپر کوشکن»، دیپلمات پیشین ترکیه که اکنون در بنیاد کارنگی برای صلح بین‌المللی مشغول به کار است. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، همچنین حقوق اقلیت دروز سوریه را مطرح کرده و خواستار غیرنظامی‌سازی جنوب کشور شده است.
روابط بین ترکیه و اسرائیل که به‌دلیل جنگ غزه مسموم شده‌اند، ممکن است همچنان بدتر شوند. اما جنگ مسلحانه واقعی بین این دو بعید است. هیچ‌کدام از دو طرف تمایلی به جنگ با دیگری ندارند. ترکیه و رژیم اسرائیل در حال آماده‌سازی برای بازدارندگی هستند، نه جنگ. اردوغان دونالد ترامپ را یک دوست قدیمی می‌داند و معتقد است که با او به عنوان رئیس‌جمهور، ممکن است روابط ترکیه با آمریکا بهبود یابد، از جمله فرصتی برای باز کردن فروش جنگنده‌های پنهان‌کار F-35 او همچنین امیدوار است روابط خود را با اروپا بهبود بخشد، که از او خواسته است در زمینه تضمین‌های امنیتی و صلح‌ در اوکراین کمک کند. علاوه‌بر این، ترکیه و رژیم اسرائیل ممکن است در منطقه شام به‌طور مشترک هدف‌هایی پیدا کنند. هر دو می‌خواهند از بازگشت ایران به سوریه جلوگیری کنند. هر دو از شکست سوریه جدید ضرر خواهند کرد. سوریه یک کشور بزرگ در بحران عمیق است و [آقای اردوغان] وقت چالش با رژیم اسرائیل را نخواهد داشت. 
جنگ نفوذ
روزنامه «العربی الجدید»، رسانه خبری عرب‌زبانِ قطریِ مستقر در لندن نیز، در یادداشتی درباره تحولات سوریه و تقابل آنکارا و تل‌آویو در این کشور نوشت رژیم صهیونیستی از هشتم دسامبر سال گذشته، همزمان با رفتن بشار اسد، جنگی تمام‌عیار را علیه سوریه آغاز کرده است. این رژیم در حال نابودی توانمندی‌های نظامی سوریه است؛ توانمندی‌هایی که دولت جدید از دولت سابق به ارث برده و شامل هواپیماها، قایق‌های جنگی، خودروهای زرهی، توپخانه، موشک‌ها و همچنین زیرساخت‌هایی چون فرودگاه‌های نظامی و تونل‌های ویژه موشک‌های راهبردی دوربرد می‌شود. این اقدامات در شرایطی رخ می‌دهد که سطح رقابت بر سر نفوذ در سوریه میان رژیم صهیونیستی و ترکیه، به‌ویژه از طریق ابزارهای مستقیم و غیرمستقیم، رو به افزایش است.
آمریکا در تله سوریه!
در این میان اما «نشنال اینترست»، نشریه آمریکاییِ مستقر در واشنگتن، در تحلیلی تازه با تأکید بر پیچیدگی شرایط پس از خروج ناگهانی «بشار اسد» در سال گذشته، هشدار می‌دهد که آمریکا نباید در دام الگوی شکست‌خورده‌ حمایت از بازیگران نادرست در سوریه بیفتد. این رسانه می‌نویسد پس از قدرت‌گیری رهبر سابق تروریست‌های النصره- که اکنون با کت و شلوار در نشست‌های دیپلماتیک ظاهر می‌شوند و از حقوق زنان و اقلیت‌ها سخن می‌گوید!- برخی در واشنگتن و اروپا به‌دنبال تعامل با او هستند؛ اما این‌گونه حرکات ظاهری نمی‌تواند چهره واقعی یک جهادگرا را تغییر دهد.
شکایت رسمی علیه جولانی
خبر دیگر آنکه دادستانی پاریس اعلام کرد که شکایتی قضائی علیه «احمد الشرع»، رئیس موقت سوریه، معروف به 
«ابو محمد الجولانی» و تعدادی از وزرای وی به دست این نهاد رسیده است. آن‌طور که «ایسنا» نوشته است، دادستانی پاریس همچنین اعلام کرد که این شکایت بر پایه اتهاماتی از جمله نسل‌کشی، پاک‌سازی نژادی و جنایت علیه بشریت به ثبت رسیده و پذیرفته شده است. 
این شکایت از سوی انجمن «فرانسوی – علوی» 
(Collectif CFA) ارائه شده و جزئیات آن حاکی از وقوع کشتارهای گسترده‌ای در بازه زمانی اواخر ۲۰۲۴ تا ماه گذشته ۲۰۲۵ در منطقه ساحل سوریه است. در میان متهمان علاوه‌بر الجولانی، نام‌هایی چون «مرهف ابوقصره» وزیر دفاع، «اسعد الشیبانی» وزیر خارجه، «انس خطاب» وزیر کشور و «محمد الجاسم» فرمانده لشکر ۲۵ ارتش جدید سوریه به چشم می‌خورد.