بلومبرگ:
ایران و روسیه تحریمهای نفتی آمریکا را دور میزنند
همزمان با دور جدید تحریمهای آمریکا علیه ایران و روسیه، صادرات نفت ایران ۸۶ درصد رشد کرد و فروش گاز روسها نیز مشابه سال گذشته شد.
به گزارش خبرگزاری فارس؛ تحریمهای سختگیرانه آمریکا علیه ایران و روسیه باعث افزایش حجم نفت ذخیره شده این کشورها بر روی کشتیها شد. بر این اساس، کاهش تعداد خریداران نفت و محدود شدن دسترسی به کشتیهای حملونقل، عاملی برای افزایش قیمت نفت خام شد. با این وجود، دو راهبرد کشتیبهکشتی و تعیین بندر صادراتی جدید باعث شد تا صادرات نفت ایران
۸۷ درصد افزایش پیدا کند، از طرفی دادههای جدید نشان میدهد که از زمان تحریم غرب علیه روسیه، میزان فروش گاز مسکو به سایر کشورها تقریبا برابر بوده است.
صادرات روزانه نفت ایران به چین در ماه فوریه (بهمن) به یک میلیون و ۷۴۰ هزار بشکه رسیده است تا محمولههای عقب افتاده را جبران کند. صادرات نفت ایران نسبت به قبل رشد ۸۶ درصدی را تجربه میکند.
بلومبرگ گزارش داد که افزایش انتقال کشتی به کشتی، به علاوه ظهور پایانههای جدید دریافت نفت، منجر به جهش در صادرات نفت ایران به چین شد.
از ۱۸۳ نفتکش مختلف که در واردات نفت خام و مشتقات آن از ایران، روسیه یا ونزوئلا مشارکت دارند، ۶۳ نفتکش تحت تحریم هستند.
در ماههای اخیر صادرات نفت ایران به چین دچار نوسان شده اما روند بلندمدت آن همواره صعودی است. از اکتبر، آمریکا چندین بار کشتیها و شرکتهای مرتبط با نفت ایران و روسیه را تحریم کرده و تجارت این کشورها با چین و هند را مختل کرده است.
دونالد ترامپ نیز سیاست «فشار حداکثری» را علیه ایران از سر گرفته تا صادرات نفت این کشور را متوقف کرده و مانع پیشرفت برنامه هستهای تهران شود.
به گفته «شو مویو»، تحلیلگر ارشد شرکت کپلر، ایران از سه ماهه آخر سال گذشته، پس از اعمال تحریمهای جدید، در تأمین کشتیهای مورد نیاز برای حمل نفت خود دچار مشکل شده است. چین نیز در ماه گذشته ورود کشتیهای تحت تحریم را به بنادر استان شاندونگ ممنوع کرد. این استان محل استقرار پالایشگاههای مستقل چین است که از مشتریان اصلی نفت ایران و روسیه محسوب میشوند و این ممنوعیت، روند تخلیه نفت را دشوار کرده است.
«اما لی»، تحلیلگر شرکت ورتکسا آنالیتیکس، میزان نفت خام و میعانات گازی ذخیرهشده ایران روی آب را تا پایان ژانویه 73 میلیون و 100 هزار بشکه تخمین زده است.
وی اشاره میکند که صادرات ایران در ژانویه (دی ماه) برای دومین ماه متوالی افزایش یافته و به یک میلیون و 780 هزار بشکه در روز رسیده است، در حالی که این میزان در نوامبر یک میلیون و 450 هزار بشکه بوده است.
کاهش تخفیف نفت ایران
«ریچارد برونز»، رئیس بخش ژئوپلیتیک شرکت انرژی اسپکتس، اشاره دارد که ایران از روشهایی مانند خاموش کردن فرستندههای کشتی و انتقال نفت از یک نفتکش به دیگری استفاده میکند که میتواند موجب افزایش حجم نفت شناور شود.
به دلیل کاهش تعداد کشتیهای غیرتحریمی، هزینه حملونقل افزایش یافته و تخفیف نفت خام سبک ایران نسبت به برنت دریای شمال به ۵۰ سنت در هر بشکه کاهش یافته است. این در حالی است که این تخفیف در دو ماه پیش حدود سه دلار در هر بشکه بود.
تحریمهای جدید آمریکا بر صادرات نفت روسیه نیز تأثیر گذاشته است. نفت خام روسیه در ماه مارس (اسفند)، با قیمت دو دلار بالاتر از نفت برنت به چین فروخته شد که بالاترین میزان در دو سال گذشته محسوب میشود. همچنین هزینه حمل نفت از شرق دور روسیه به شمال چین به چهار و نیم میلیون دلار رسیده که تقریباً سه برابر دوران پیش از تحریمها است، هرچند که این هزینه نسبت به هفت میلیون دلار اولیه پس از تحریمها کاهش یافته است.
بر اساس دادههای کپلر، ذخایر نفت شناور روسیه در ۲۷ ژانویه به
۸۸ میلیون بشکه رسید که بالاترین میزان در دو ماه اخیر محسوب میشود.
این مقدار نسبت به ۱۰ ژانویه، یعنی زمان اعلام تحریمهای جدید، ۲۴ درصد افزایش یافته بود.
شو، تحلیلگر کپلر، بیان میکند که از اواخر ژانویه این میزان به دلیل کاهش صادرات روسیه کمی کاهش یافته و برخی محمولهها تخلیه شدهاند. همچنین، برخی نفتکشهایی که پیشتر نفت ایران را حمل میکردند، اکنون برای انتقال نفت روسیه مورد استفاده قرار گرفتهاند.
با توجه به دور جدید تحریمهای آمریکا علیه ایران و روسیه، به نظر میرسد، تجربه تحریمهای قبلی سبب میشود تا هدف گذاری آمریکا دور از دسترستر از همیشه باشد.