kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۴۰۰۷
تاریخ انتشار : ۲۸ دی ۱۴۰۳ - ۲۱:۱۸

امضای معاهده جامع راهبردی ایران و روسیه با حضور رؤسای جمهور دو کشور

 

رئیس‌جمهور کشورمان پس از سفر به تاجیکستان، به روسیه سفر کرد و در دیدار با رئیس‌جمهور روسیه، معاهده مشترک جامع راهبردی را امضا کردند. 
مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور به دعوت «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه و به منظور دیدار دوجانبه، با استقبال وزیر انرژی این کشور، به عنوان رئیس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی، وارد مسکو شد.
وی در اولین دیدار خود با «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه، ضمن ابلاغ سلام‌های گرم رهبر معظم انقلاب اسلامی به وی و با بیان اینکه تعمیق و تحکیم روابط با روسیه مورد تأکید جدی ایشان است، اظهار داشت: ارتباطات ایران و روسیه در ابعاد دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی روز به روز در حال تقویت و همکاری‌های اقتصادی و تجاری دو طرف به خوبی در حال گسترش است.
رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه توافقنامه جامع راهبردی ایران و روسیه که سال‌ها بر روی آن کار کارشناسی صورت گرفته امضا خواهد شد، افزود: بر پایه این توافق دو کشور می‌توانند در تمام زمینه‌های اقتصادی، فرهنگی، تجاری و امنیتی ارتباطات خود را تقویت کرده و ارتقا بخشند.
پزشکیان با مطلوب توصیف کردن روند اجرای توافق دو کشور برای احداث نیروگاه هسته‌ای جدید ایران گفت: توافقات جدید در این رابطه نیز امضا شده و وارد فاز عملیاتی خواهد شد. ما سعی کرده‌ایم همه موانع موجود بر سر راه گسترش روابط را برطرف کنیم.
رئیس‌جمهور روسیه ضمن تشریح ابعاد این معاهده راهبردی و نقش آن در توسعه همکاری‌های میان دو کشور به‌ویژه در حوزه تجاری و اقتصادی، افزود: روند توسعه روابط دو کشور در حال حاضر از سرعت قابل قبولی برخوردار است و ما توانسته‌ایم طی 10 ماه گذشته بیش از 15 درصد بر حجم مبادلات تجاری دو کشور بیافزاییم و مطمئن هستیم این معاهده به سرعت بخشیدن توسعه روابط در تمامی ابعاد کمک خواهد کرد.
«ولادیمیر پوتین» تصریح کرد: ما بر مبنای این معاهده در پروژه‌های مهم و بزرگ مشترک از جمله در توسعه طرح‌های نیروگاه هسته‌ای و انرژی همکاری خواهیم کرد، همکاری‌ها در گردشگری و توریسم 21درصد افزایش پیدا خواهد کرد، همکاری در بخش حمل‌ونقل و توسعه مسیر‌های مواصلاتی توسعه می‌یابد و در بخش بشردوستانه نیز پیشرفت خواهیم داشت.
رئیس‌جمهور روسیه همچنین به توسعه همکاری‌های فرهنگی و همچنین هماهنگی‌های بیشتر منطقه‌ای و بین‌المللی بر پایه این معاهده راهبردی میان دو کشور تأکید کرد و گفت: از حضور جناب عالی در روسیه خوشحالیم و آرزوی بهترین‌ها را برای رهبر معظم جمهوری اسلامی ایران داریم.
 توافقنامه جامع ایران و روسیه می‌تواند افق‌های روشنی را برای طرفین ترسیم کند
پزشکیان در ادامه برنامه‌های سفر به روسیه، پس از امضای توافقنامه جامع راهبردی ایران و روسیه، در نشست مطبوعاتی مشترک با همتای روس خود، ضمن قدردانی از میزبانی شایسته دولت و ملت بزرگ روسیه اظهار امیدواری کرد که پیوندهای دوستی میان دو کشور همچنان در جهت تأمین منافع دو ملت ادامه یافته و شاهد فصل جدیدی از همکاری‌های راهبردی میان دو کشور باشیم.
وی همچنین با اشاره به امضای سند جامع همکاری‌های دو کشور گفت: این توافق، فصل جدیدی در روابط میان ایران و روسیه در همه زمینه‌ها به‌ویژه در زمینه همکاری‌های اقتصادی خواهد گشود. اطمینان دارم این سند که براساس منافع مشترک دو کشور تنظیم شده می‌تواند مسیر توسعه همکاری‌های ایران و روسیه را هموار و افق‌های روشنی را برای طرفین ترسیم کند.
رئیس‌جمهور با بیان اینکه تعمیق مناسبات منطقه‌ای با توجه به عضویت مشترک در ترتیبات مهمی همچون شانگهای و بریکس و استفاده از این ظرفیت‌ها، تأثیر بارزی بر تعمیق همگرایی منطقه‌ای و کسب منافع مشترک برای طرفین دارد، اظهار داشت: بر این اساس حضور فعال در این سازوکارها مورد توافق طرفین قرار گرفت.
پزشکیان با اشاره به اینکه در زمینه تجاوزهای رژیم اسرائیل به خاک لبنان و سوریه نیز با یکدیگر گفت‌وگو کردیم، تصریح کرد: هر دو کشور بر برقراری آتش‌بس دایمی در لبنان و بر پایان یافتن تجاوزهای این رژیم به خاک سوریه تأکید داریم و امیدواریم آتش‌بس قطعی در غزه برقرار و تجاوزات به این سرزمین پایان یابد.
 همکاری‌های ایران و روسیه می‌تواند زیاده‌خواهی‌های آمریکا و کشورهای غربی را بی‌اثر کند
پزشکیان در ادامه برنامه‌های سفر به روسیه، ظهر جمعه در دیدار «میخاییل میشوستین» نخست‌وزیر روسیه، بر اراده دولت جمهوری اسلامی ایران برای گسترش روابط دو کشور تأکید کرد و گفت: امضای موافقتنامه فصل نوینی در روابط دو کشور خواهد بود. وی به اجلاس آتی کشورهای حاشیه خزر اشاره کرد و گفت: امیدوارم در حاشیه این نشست نیز بتوانیم پیرامون مذاکرات و رایزنی‌های خود در زمینه گسترش روابط را دنبال کنیم.
رئیس‌جمهور ظرفیت‌های همکاری ایران و روسیه را متنوع توصیف کرد و اظهار داشت: ایران و روسیه می‌توانند در زمینه‌های راه، آموزش، تجارت و دیگر عرصه‌ها همکاری‌های گسترده‌ای داشته باشند و این همکاری‌ها می‌تواند تحریم‌ها و زیاده‌خواهی‌های آمریکا و کشورهای غربی را بی‌اثر کند.
نخست‌وزیر روسیه نیز در این دیدار، ضمن ابراز خرسندی از حضور پزشکیان در روسیه، بر اهمیت موافقتنامه راهبردی با ایران برای رئیس‌جمهور کشورش تأکید و خاطرنشان کرد: روابط ایران و روسیه‌رو به گسترش است و امیدوارم با توجه به اشتراکات فرهنگی در زمینه‌های مختلف بتوانیم روابط خود را بیش از پیش افزایش دهیم.
وی بر آمادگی این کشور برای صادرات گاز به ایران تأکید کرد و گفت: در این زمینه با وزیر نفت ایران مذاکراتی داشته‌ایم و آمادگی این کار را داریم.
 استقبال رسمی رئیس‌جمهور تاجیکستان از پزشکیان
پیش از سفر رئیس‌جمهور کشورمان به روسیه و در بدو ورود به تاجیکستان در مراسم استقبال رسمی، پس از نواخته شدن سرود ملی دو کشور، 21 گلوله توپ به افتخار سفر رسمی وی شلیک شد و سپس سران دو کشور از گارد تشریفات میدان سان دیدند.
پزشکیان و امامعلی رحمان پس از معرفی اعضای هیئت‌های عالی‌رتبه همراه، مذاکرات خصوصی خود را آغاز کردند و پس از آن نیز مذاکرات هیئت‌های عالی‌رتبه دو کشور برگزار خواهد شد.
رؤسای جمهور ایران و تاجیکستان در مراسم امضای اسناد همکاری دو کشور توسط مقامات عالی‌رتبه نیز حضور یافته و پس از امضای بیانیه مشترک، در نشستی مطبوعاتی نتایج رایزنی‌ها و مذاکرات خود را تشریح خواهند کرد.
ایران و تاجیکستان می‌توانند همکاری‌های گسترده‌ای 
در زمینه‌های مختلف داشته باشند
پزشکیان همچنین در ابتدای مذاکرات مشترک هیئت‌های عالی‌رتبه دو کشور، با ابراز خوشحالی از حضور در تاجیکستان، گفت: با وجود احساس صمیمیت و دوستی که با شما دارم، فکر می‌کنم در کشور خودمان هستم و گویی شما بخشی از خود ما در نقطه‌ای دیگر هستید.
وی با بیان اینکه ایران و تاجیکستان می‌توانند همکاری‌های عمیق‌تر و گسترده‌تری در زمینه‌های علمی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی داشته باشند، اظهار داشت: توافق‌‌نامه‌هایی که امضا می‌شود، به گسترش بیشتر روابط فیمابین منجر خواهد شد.
رئیس‌جمهور گسترش روابط میان دو کشور را مایه رفع بسیاری از مشکلات توصیف و تصریح کرد: دو کشور می‌توانند در زمینه رفع مشکلات جهان اسلام و از جمله مسائل مربوط به افغانستان و سوریه، همفکری و همکاری کنند.
«امامعلی رحمان» رئیس‌جمهور تاجیکستان هم در ابتدای این مذاکرات، ضمن تاکید بر اهمیت پیشینه تمدنی مشترک دو کشور اظهار داشت: مردم ایران و تاجیکستان مشترکات فرهنگی و تاریخی فراوانی دارند و مذاکرات هیئت‌های عالی‌رتبه دو طرف می‌تواند زمینه‌های همکاری فراوانی را رقم بزند.
رئیس‌جمهور تاجیکستان با ابراز خوشحالی از سفر پزشکیان و هیئت همراه به این کشور، تاکید کرد: باور دارم که مذاکرات دوجانبه راهگشای روابط گسترده‌تری میان ایران و تاجیکستان خواهد شد.
 امضای 23 یادداشت و سند همکاری مشترک 
میان ایران و تاجیکستان
مقامات عالی ایران و تاجیکستان صبح پنجشنبه در حضور رؤسای جمهور دو کشور 22 سند و یادداشت تفاهم همکاری به امضا رساندند. همچنین بیانیه مشترک این سفر نیز توسط رؤسای جمهور 2 کشور به امضا رسید.
این 22 سند در حوزه‌های همکاری‌های دیپلماتیک، همکاری در زمینه توسعه حمل‌ونقل، مبارزه مشترک با فساد اداری، همکاری‌های آموزشی در حوزه گمرک، استاندارد، امنیت غذایی، حوزه زنان و خانواده، آمار، امور بایگانی و اسناد، فناوری دیجیتال، مطالعات مذهبی، خدمات اجتماعی، مهندسی ژنتیک، کشاورزی، همکاری‌های نوآورانه صنعتی و نمایشگاهی و ارتباطات از سوی مقامات مرتبط دو کشور امضا شد.
 دو کشور دارای ظرفیت‌های فراوانی 
برای تأمین بخش مهمی از کالاهای مورد نیاز یکدیگر هستند
علاوه‌بر اینها، پزشکیان در نشست مطبوعاتی مشترک با آقای «امامعلی رحمان» رئیس‌جمهور تاجیکستان، ضمن تشکر از میزبانی و مهمان‌نوازی گرم وی اظهار داشت: طی سال‌های اخیر تحرک قابل توجهی را در جهت توسعه همکاری‌ها میان دو کشور شاهد هستیم.
وی با بیان اینکه بسترهای لازم برای عبور از مرز نیم میلیارد دلاری تجارت در دو کشور به راحتی قابل حصول است، گفت: دو کشور دارای ظرفیت‌های فراوانی برای تأمین بخش مهمی از کالاهای مورد نیاز یکدیگر هستند، لذا به صورت مشترک در جهت رسیدن به مشارکت راهبردی در تمامی حوزه‌ها به ویژه موضوعات اقتصادی و تجاری تأکید می‌نماییم.
رئیس‌جمهور با بیان اینکه پیرامون تحولات منطقه و در رأس آن جنایات رژیم تروریستی صهیونیستی در غزه نیز گفت‌وگو و رایزنی کردیم، افزود: ضمن محکومیت شدید کشتار مردم عادی و حمله به اماکن غیرنظامی، ضرورت پاسخگویی رژیم صهیونیستی در مقابل افکار عمومی و ورود نهادهای بین‌المللی در مذاکرات ما مورد تأکید قرار گرفت.
 مسئولیت اجتماعی پزشکان در توجه به اقشار آسیب‌پذیر باید در اولویت قرار گیرد
خبر دیگر اینکه، پزشکیان طی سخنانی در جمع اساتید و دانشجویان دانشگاه پزشکی دولتی تاجیکستان (ابن سینا)، ضمن ابراز خرسندی از حضور در این کشور و دیدار با جامعه پزشکی و نخبگان تاجیکستانی، با بیان اینکه یکی از دلایلی که بنده امروز در جایگاه ریاست جمهوری اسلامی ایران، در این‌جا حضور دارم، سابقه فعالیت در حوزه سلامت بوده است، گفت: سلامت فقط بحث درمان بیماری نیست، بلکه ما پزشکان وظیفه داریم از عواملی که در بیماری تأثیر دارند نیز جلوگیری کنیم.
وی با تأکید بر اینکه رسیدگی و توجه ویژه به این اقشار آسیب‌پذیر در حوزه سلامت به عنوان مسئولیت اجتماعی پزشکان باید در اولویت قرار گیرد، تصریح کرد: ما به عنوان مسئولین سلامت و سیاستگذاران این بخش باید کسانی را بیشتر مورد توجه قرار دهیم که خطر بیشتری متوجه آنهاست و همچنین بستری فراهم کنیم که بتوانند از خطر رهایی یابند و با راحتی و رفاه بیشتری زندگی کنند.
رئیس‌جمهور افزود: ما برای خود هیچ هدفی را بالاتر از تأمین سلامت مردم خود و مردم جهان نمی‌بینیم، ما به هیچ مردم و کشوری با کینه و دشمنی نگاه نمی‌کنیم. کسانی که به دنبال جنگ و خونریزی در دنیا هستند و به حقوق دیگران تجاوز می‌کنند، به لحاظ فکری و ذهنی انسان‌های سالمی نیستند؛ ما از هر تنفر و خشونتی بیزاریم.
 هم‌زبانی مردم ایران و تاجیکستان مزیت بزرگی
 برای تقویت همکاری‌های فیمابین است
رئیس‌جمهور در ادامه برنامه‌های سفر به تاجیکستان، بعد از ظهر پنجشنبه به وقت محلی، در همایش تجاری، سرمایه‌گذاری و گردشگری ایران و تاجیکستان با قدردانی از مهمان‌نوازی گرم برادر عزیز خود آقای «امامعلی رحمان» و نیز تجلیل از سخنان دلگرم‌کننده وی، اظهار امیدواری کرد که این دیدارها و رایزنی‌ها به تعمیق و صمیمی‌تر شدن روابط فیمابین منجر شود.
پزشکیان با اشاره به سابقه تاریخی چندین هزار ساله دو ملت ایران و تاجیکستان افزود: ما ملت‌هایی نیستیم که تازه ایجاد شده باشیم و بخواهیم برای خودمان سابقه تاریخی بسازیم، ما تاریخی طولانی از همسایگی و هم‌زیستی کنار یکدیگر داریم. من وقتی در خیابان‌ها و میدان‌های شما حرکت می‌کنم و ساختمان‌های شما را می‌بینم، همه نام‌ها و نشان‌ها برایم آشنا هستند، چرا که ما از کودکی و دوران مدرسه و دانشگاه از رودکی و فردوسی و سامانی خاطرات زیبا داریم.
وی با بیان اینکه کشورهایی که ارتباطات گسترده‌تری دارند، قوی‌تر از کشورهایی هستند که مرزهای بسته‌ای دارند، خاطرنشان کرد: هم‌زبانی ما مزیت و امتیاز بزرگی است که باید با تکیه بر آن روابط و همکاری‌های فیمابین را هر چه بیشتر تقویت کنیم. امیدوارم با محوریت کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی بتوانیم برنامه‌ریزی‌های دقیق‌تری برای بهبود مقررات و قوانین و تسهیل تجارت و همکاری انجام دهیم و دو دولت نیز از این روند حمایت و پشتیبانی کنند.
 قوانین دو کشور باید در زمینه تسهیل و رونق تجارت 
و سرمایه‌گذاری فیمابین به‌روز‌ شود
رئیس‌جمهور کشورمان همچنین در دیدار «رستم امامعلی» رئیس‌مجلس ملی تاجیکستان با اشاره به پیوندها و وابستگی‌های فرهنگی و زبانی دیرین مردم دو کشور، اظهار داشت: باید بستر تعمیق روابط فرهنگی، اقتصادی و علمی میان دو ملت را بیش از پیش فراهم و تسهیل کنیم تا همکاری‌های فیمابین به نفع دو کشور گسترش یابد.
پزشکیان با اشاره به نقش مجالس دو کشور در اصلاح قوانین موجود در مسیر تسهیل برقراری روابط و تسهیل همکاری‌ها میان دو ملت، افزود: قوانین و مقررات دو کشور باید در زمینه تسهیل و رونق تجارت و سرمایه‌گذاری میان دو طرف به‌روز شود. اشتراکات فرهنگی و تاریخی فراوان فیمابین، بستر و زمینه‌ای بسیار مناسب برای نزدیکی و همکاری صمیمی‌تر مردم دو کشور است و ما به این‌جا آمده‌ایم تا هر مانع و مشکلی را از مسیر تقویت دوستی و تعامل میان دو طرف رفع کنیم.
«رستم امامعلی» رئیس‌مجلس ملی تاجیکستان هم زمینه‌های موجود برای همکاری میان ایران و تاجیکستان را بسیار فراتر از مجموع اسناد همکاری مشترک میان دو کشور دانست و گفت: حجم تجارت میان دو کشور با سرعت خوبی در حال گسترش است و تصمیم سران دو کشور برای لغو روادید بین دو کشور می‌تواند سرعت روند توسعه همکاری‌ها را مضاعف کند. تاجیکستان همچنین علاقه‌مند به تعمیق و تقویت همکاری‌های دیپلماتیک با ایران است.
 همکاری مجالس ایران و تاجیکستان می‌تواند قوانین تجارت و سرمایه‌گذاری فیمابین را تسهیل کند
رئیس‌جمهور کشورمان در ادامه برنامه‌های سفر به تاجیکستان، در دیدار «محمدطاهر ذاکرزاده» رئیس‌مجلس نمایندگان تاجیکستان با اشاره به سوابق تمدنی و اشتراکات زبانی و فرهنگی دو کشور اظهار داشت: در سفر به تاجیکستان احساس غربت و بیگانگی ندارم. ما با هم هم‌زبان هستیم و سابقه طولانی و چند هزار ساله دوستی میان دو ملت وجود دارد.
پزشکیان با اشاره به سوابق نمایندگی خود در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: امیدوارم از طریق همکاری‌های دو مجلس، قوانین تجارت و سرمایه‌گذاری میان دو کشور تسهیل و همه موانع موجود برای تعاملات اقتصادی و تجاری برداشته شود.
«محمدطاهر ذاکرزاده» رئیس‌مجلس نمایندگان تاجیکستان هم با اشاره به اشتراکات فرهنگی گسترده میان ایران و تاجیکستان گفت: دو کشور ریشه‌های تاریخی و تمدنی مشترکی دارند و همین سابقه مشترک می‌تواند زمینه‌ساز همکاری‌های گسترده میان دو کشور باشد.
 ایرانیان به هیچ وجه در تاجیکستان 
احساس غربت نمی‌کنند
رئیس‌جمهور در ادامه برنامه‌های سفر به تاجیکستان، در دیدار «قاهر رسول‌زاده» نخست‌وزیر تاجیکستان نیز با تمجید از سوابق دیرینه تمدنی و فرهنگی و نیز روابط طولانی دو ملت اظهار داشت: ارتباطات دو ملت ایران و تاجیکستان در هم تنیده و عمیق است، تا جایی که وقتی از خیابان‌های دوشنبه عبور می‌کنم، نام‌های خیابان‌ها و نشان‌ها همان‌هاست که ما در کتاب‌های درسی خود در گذشته خوانده‌ایم، مثل رودکی، فردوسی و حافظ؛ ما در این کشور ابدا احساس غربت نمی‌کنیم. وی بر اهمیت تجارت و سرمایه‌گذاری‌های دوجانبه تأکید و تصریح کرد: یکی از راه‌های گسترش روابط، تسهیل روابط تجاری و امضای توافق تجارت ترجیحی میان دو کشور است.
نخست‌وزیر تاجیکستان نیز در این دیدار بر اهمیت روابط با ایران برای کشورش تأکید کرد و گفت: سفر شما و اسنادی که میان دو کشور امضا شد، برای تاجیکستان اهمیت بسیاری دارد؛ امضای این تعداد موافقت‌نامه و سند همکاری نشان از سطح بالای روابط دوجانبه دارد.
 حضور ایرانیان در تاجیکستان نقطه قوت و محل اتکایی برای گسترش تعاملات بخش‌های دولتی و خصوصی است
پزشکیان در بخش پایانی برنامه‌های سفر به تاجیکستان، شامگاه پنجشنبه در دیدار با ایرانیان مقیم این کشور با اشاره به مباحث و مسایل مطرح شده از سوی سخنرانان پیش از خود اظهار داشت: ما همه تلاش خود را برای تسهیل کار و فعالیت ایرانیان در تاجیکستان به کار خواهیم گرفت و از جمله حتماً، تلاش خواهیم کرد فعالیت متخصصان و پزشکان ایرانی مستقر در این کشور رفع شود.
وی همچنین با بیان اینکه درباره مطالبه مطرح شده برای برخی احکام قضائی نیز با قوه قضائیه مذاکره خواهیم کرد تا ببینیم چه کاری می‌توانیم انجام دهیم، گفت: حضور شما ایرانیان در این‌جا نقطه قوت و محل اتکایی برای ما در گسترش تعاملات بخش‌های دولتی و خصوصی است و امیدوارم روند همکاری‌های شما با ایرانیان داخل بیش از پیش تسهیل و تقویت شود. ما هم گسترش همکاری‌ها در تاجیکستان را با مشورت شما پیش خواهیم برد.