وابستگی به واردات خوراک باید به حداقل برسد
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت جهاد کشاورزی گفت که اگر در تولید خوراک دام و طیور ۷۰ تا ۸۰ درصد به واردات وابستگی داریم باید این میزان واردات را به حداقل برسانیم.
به گزارش خبرگزاری فارس؛ «شاهپور علایی مقدم» درباره تامین خوراک دام و طیور اظهار داشت: ضریب وابستگی به واردات خوراک دام و طیور را باید کاهش داد و این امر مستلزم حمایت دولت، مجلس، مشارکت مردمی، تشکلها و بخش خصوصی برای تامین مالی و برنامهریزی برای ارتقای بهرهوری در تولید با توجه به محدودیت بارش و منابع آبی است.
وی افزود: دستیابی به خوداتکایی ۹۰ درصدی محصولات اساسی در برنامه هفتم توسعه و کاهش وابستگی ارزی برای واردات نهادهها مستلزم حمایتهایی از جمله تسهیلات کم بهره، افزایش سرمایهگذاری، مشارکت تشکلها و بخش خصوصی در تامین مالی و انتقال محصولات پر آب بر به گلخانهها و محیطهای کنترل شده و کشت گیاهان علوفهای از جمله ذرت دانهای و علوفه ای، جو در فضای باز است.
ضرورت تامین گوشت در داخل
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت جهاد کشاورزی افزود: اگر در تولید محصولاتی مانند ذرت برای تامین خوراک دام و طیور ۷۰ تا ۸۰ درصد به واردات وابستگی داریم باید این میزان واردات را در پایان برنامه هفتم توسعه به حداقل برسانیم.
علایی مقدم ادامه داد: در ایران با همت کشاورزان و کمک محققان بخش کشاورزی و مروجان در گندم به خودکفایی رسیدهایم و در طرح جهش تولید در دیمزارها نیز با اقدامات چند جانبه همچون تغذیه گیاهی، ارتقای مکانیزاسیون و بذر اصلاح شده توفیقات مهمی بهدست آمده که موجب افتخار است.
او در مورد تولید گوشت در کشور تصریح کرد: در حال حاضر در حوزه تولید گوشت مرغ و تخممرغ ثبات خوبی در کشور ایجاد شده و در مورد گوشت قرمز به علت کمبود علوفه مرتعی بهطور میانگین ۱۰۰ تا ۱۷۰ هزار تن از این محصول برای تنظیم بازار وارد میشود که با برنامهریزی، حمایت از کشاورزی قراردادی و کشاورزان این وابستگی را میتوان به حداقل رساند.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت جهاد کشاورزی در مورد ظرفیتهای تولید در کشور نیز اظهار داشت: ظرفیتهای بخش کشاورزی ایران به دلیل تنوع اقلیمی و گستردگی اراضی، قابل توجه است و به رغم محدودیتهای منابع آبی با تلاش محققان و کشاورزان و برنامهریزی، تولیدات کشاورزی از ۴۰ میلیون تن در ابتدای انقلاب به ۱۲۵ میلیون رسیده است.
علایی تاکید کرد: برای تحقق اهداف ترسیم شده در برنامه هفتم توسعه ظرف پنج سال، ضروری است تامین اعتبارات به موازات آن توسط سازمان برنامه و بودجه کشور انجام شود.
کشت صیفیجات به جای دانههای روغنی
همچنین به گزارش ایسنا، «محمد شفیع ملک زاده»؛ مدیر اجرائی اتاق اصناف کشاورزی درباره مشکلات و موانع کشاورزان و تولیدکنندگان دانههای روغنی به رادیو اقتصاد گفت: بیش از ۷۰ درصد روغن مورد نیاز کشور، به اشکال مختلف روغن مصرفی یا مواد اولیهای که وارد کارخانههای میشوند وارداتی است.
وی افزود: بر اساس سخنرانیهای رهبر معظم انقلاب و تاکیدهای ایشان طی سالهای گذشته بخش کشاورزی نیاز به حمایت دارد که به ویژه در تولید دانههای روغنی ما باید به خودکفایی برسیم اما تاکنون این اتفاق نیفتاده است. البته که در جهاد کشاورزی حمایتهای خوبی را داشتیم تا کشاورز را به سمت و سویی هدایت کند که تولید دانههای روغنی از جمله کلزا، سویا، آفتابگردان و... را افزایش دهد اما متاسفانه در زمینه تولید، فروش و قیمت این محصولات مشکلات زیادی وجود دارد و تولیدکنندگان را دچار مشکلاتی کرده است که اکثراً دیگر از کاشت دانههای روغنی منصرف شدند.
مدیر اجرائی اتاق اصناف کشاورزی تصریح کرد: از جمله این مشکلات قیمت خرید تضمینی بوده است؛ به این معنا که برای هر محصول به طور مثال کلزا قیمت تضمینی به میزان کیلویی ۲۰ هزار تومان تعیین میشود و کشاورز نیز با تکیه بر این قیمت تضمینی محصولات خود را تولید میکند اما به همان میزان قیمت خرید تضمینی هم نمیتواند محصول خود را بفروشد.
ملک زاده افزود: به همین دلیل، کشاورز به جای کاشت این محصولات مورد نیاز به سمت کشت محصولاتی همچون صیفیجات، گوجه، هندوانه و... میرود که هم به منابع آب و خاک کشور ضربه وارد میشود و هم به دلیل میزان تولید بالا به ضایعات تبدیل میشوند اما به دلیل اینکه درآمد بالایی دارند، کشاورز به کشت آنها تمایل بیشتری دارد.
دلیل دخالت دولت در قیمتگذاری
مدیر اجرائی اتاق اصناف کشاورزی ادامه داد: مواد اولیه برای کارخانههای و صنایع تولید نمیشود تا بتوانند تولیدات مناسبی داشته باشند و در چنین شرایطی ناچار میشوند که میزان تولید داخل را به حداقل برسانند و نیاز کشور را از طریق واردات تامین کنند.
ملک زاده افزود: در چنین شرایطی نیز وقتی که مشکلات سیاسی ایجاد میشود یا قیمت ارز افزایش مییابد و اینکه قیمت جهانی ۳۰ تا ۳۵ درصد افزایش یافته است تولیدکننده برای واردات مواد اولیه دچار مشکلات میشود.
او با بیان اینکه به دلیل اقدامات سودجویان، دولت مجبور است که در قیمت گذاری محصولات کشاورزی دخالت کرده و بازار را به وسیله قیمتگذاری تنظیم کند، ادامه داد: به عنوان مثال با دو و نیم کیلوگرم کلزا، یک کیلوگرم روغن خالص تولید میشود که قیمت تمام شده برای مصرفکننده باید ۴۰ هزار تومان باشد اما وقتی که به فروشگاهها و مغازهها مراجعه میکنیم شاهد قیمت بالای ۸۰ تا ۹۰ هزار تومان هستیم. این قیمتگذاریها ناشی از عدم نظارت بر توزیع است.